Арогантно безхаберие
Лозан Панов на война срещу военното правосъдие
Председателят на ВКС за пореден път демонстративно абдикира от заседание на ВСС, за да саботира обсъждането на точка, отнасяща се до униформите на "магистратите с пагони"
Лозан Панов на война срещу военното правосъдие

Председателят на ВКС Лозан Панов отново абдикира от заседание на ВСС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за пореден път демонстрира негативното си отношение към "магистратите с пагони". Това стана по време на редовното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което кадровиците трябваше да приемат решение, свързано с униформите на военните съдии и прокурори. В момента, в който ВСС започна обсъждането на точката от дневния ред, Панов отново абдикира от заседанието и напусна сградата на Съвета. Подобно бе поведението на председателя на ВКС и преди месеци, когато членовете на Съдийската колегия на ВСС искаха да получат отговори от Панов за отправените от него нападки срещу правосъдната система. До изслушване на "съдия № 1" тогава не се стигна, тъй като всеки път когато идваше ред за разглеждане на точката, посветена на неговите твърдения, Панов напускаше заседателната зала.

В настоящия случай, потърпевши от арогантното безхаберие на ръководителя на ВКС се оказват военните магистрати, чиито униформи, с които се явяват в съдебните зали, не са в съответствие със закона. Според чл. 134, ал. 2 от ЗСВ "военните съдии, военните прокурори и военните следователи работят във военна униформа". Според действащия от 2009 г. Закон за отбраната и въоръжените сили, униформите на военните магистрати се утвърждават от ВСС по предложение на председателя на ВКС и главния прокурор, което се съгласува с министъра на отбраната. Десет години след влизането в сила на закона, ВСС не е приемал такова решение.

В тази връзка, още в края на май месец 2018 г. ръководителят на Военно-апелативната прокуратура Веселин Стоев отправя докладна до главния прокурор, с която го информира, че през 2017 г. със заповед на военния министър е отменена предходна заповед от 2001 г., което поставя военните магистрати в ситуацията да правораздават с униформи и отличителни знаци, които не са утвърдени по надлежния законов ред. Бригаден генерал Веселин Стоев представя и подробно описание на предлаганото облекло, което следва да бъде утвърдено, според процедурата в ЗСВ и Закона за въоръжените сили.

На 11 юни 2018 г. Сотир Цацаров изпраща писмо до Лозан Панов, в което му предлага да изготвят съвместно предложение до ВСС, съгласувано с министъра на отбраната. Панов обаче не отговаря. На 27 юли 2018 г. следва второ писмо на "обвинител №1" до "съдия №1", отговор отново няма. На заседанието на Племуна стана ясно още, че в началото на 2019 г. Сотир Цацаров е изпратил трето писмо до Лозан Панов, този път с копие до представляващия ВСС и до административните ръководители на Военно-апелативния съд и Военно-апелативната прокуратура, в което отново се напомнят законовите изисквания и задължения на главния прокурор и на председателя на ВКС по въпроса с униформите на военните магистрати.

И третото писмо е оставено без отговор от Лозан Панов, който при повдигането на въпроса на заседанието на кадровия орган този четвъртък, стана и напусна сградата на ВСС.

В негово отсъствие кадровиците решиха да изпратят до ръководителите на Военно-апелативния съд и Военно-апелативната прокуратура предложените визии за униформи, като в срок до 29 март ще очакват становищата на военните магистрати, а след това ВСС, със или без съдействието на председателя на ВКС, ще ги изпрати до министъра на отбраната.

От началото на мандата си Лозан Панов нееднократно е демонстрирал негативно отношение към работата на военното правосъдие. На фона на предложенията за разширяване обхвата на дела, които "магистратите с пагони" да разглеждат, председателят на ВКС е привърженик на свиване, а дори и на ликвидиране на военното правосъдие. Показателен е фактът, че в края на юни месец 2018 г., когато Военно-апелативната прокуратура и Военно-апелативния съд честваха 20-тата годишнина от създаването си, в присъствието и на президента Румен Радев, на главния прокурор Сотир Цацаров, на членовете на ВСС и на множество магистрати, Панов бе един от малцината ръководители в съдебната власт, които знаково не уважиха церемонията.  

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
вече издребнявате
|
нерегистриран
15 март 2019, 09:29
14
-8
В опитите си да бъде компрометиран председателя на ВКС, когото не познавам и не защитавам в момента, съвсем издребняхте. На военното правосъдие, в частност на прокуратурата, не униформите са му проблема, а оправдателните присъди, които са чувствително повече като процентно отношение от тези на цивилните магистрати.
18
военнен
|
нерегистриран
15 март 2019, 08:09
8
-4
"поздрави" на всички хейтъри
17
Ген. Чочоолу
|
нерегистриран
15 март 2019, 00:19
15
-15
Той казарма не е помирисвал, вие искате за униформи да мисли
15
|
нерегистриран
14 март 2019, 17:56
13
-7
До коментар [#12] от "горките военни":
Те работа (дела) нямат, та неутвърдените униформи ли са им проблем...
Така е , затова незабавно да ги командироват в някой районен съд . Хем да поработят , хем да нямат нужда от униформи ….
12
горките военни
|
нерегистриран
14 март 2019, 15:08
30
-12
Те работа (дела) нямат, та неутвърдените униформи ли са им проблем...
11
|
нерегистриран
14 март 2019, 15:03
30
-19
Да му имам поведението на Лозан - няма да подпиша, няма да остана на заседанието. Председател на ВКС...
10
|
нерегистриран
14 март 2019, 14:47
30
-27
А "Правен свят" е на война с Лозан Панов и с когото друг се поръча.
9
|
нерегистриран
14 март 2019, 14:46
26
-12
Военното правосъдие стреля по кръчми и организира залагания. Да му имам каузите на Цацаров - човек е толкова голям, колкото са и битките му.
8
Съдия
|
нерегистриран
14 март 2019, 14:21
17
-20
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Лозе, остана ли някой с който да не воюваш, освен ССБ?! Пак си плюл България пред ЕК! Ти си родоотстъпник, Лозе! Срам е за всички нас наличието ти в съдебната система!
7
Хайде стига манипулации
|
нерегистриран
14 март 2019, 14:11
26
-8
Военното правосъдие си работи и без нови униформи
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно