Докато работата на частните съдебни изпълнители намалява, колекторски фирми събират вземания със заплахи
Гонят мъртъвци за дългове*
Банките чистят лоши кредити, продават ги на събирачите
Гонят мъртъвци за дългове*
Колекторските фирми преследват наследници на починали хора заради натрупани дългове, които отдавна са погасени по давност. Това са сигнализирали граждани, които са били засегнати от схемите на арогантните събирачи на дългове, съобщава "Телеграф". Схемата, по която работят, не минава изобщо през съда, тъй като няма законен ред, по който те да успеят да съберат дължимото.
 
"Баща ми почина през 2017 г. и имаше кредит, чийто падеж бе всеки месец на десето число. Оказа се, че от 2012 г. не е плащал редовно вноските си, защото работеше извън страната. В продължение на 5 години заемодателят не беше предявявал иск в съда и в крайна сметка всичко бе приключено по давност, когато си извадих удостоверение за наследници. В началото на 2019 г. обаче ме потърсиха от колекторска фирма с настояване аз да издължа кредита, тъй като съм наследник. След като им отказах, започна постоянен тормоз по телефона, включително и със заплахи към мен и други мои роднини", разказва една от жертвите на нерегламентираното събиране на дългове.
 
Страх
 
Въпреки че колекторите са наясно, че нямат законови основания, те не престават да търсят начини да получат исканата сума. Наясно са, че ако се опитат да съберат вземанията си чрез съда, тяхната претенция лесно ще бъде отхвърлена поради изтекла погасителна давност, а и това ще им струва допълнителни такси. Ето защо колекторите често действат по ръба на закона, а не малко са и случаите, когато прилагат прийоми, характерни за мутрите от 90-те години на миналия век. Най-често разчитат на агресивното си поведение, всявайки страх у потребителя, за да го принудят да си плати.
 
Заплахи
 
Напористи събирачи на дългове тропат от врата на врата и размахват хвърчащи хартии, с които претендират, че им се дължат различни суми. Звънят по телефони и сипят всевъзможни заплахи. Според потърпевши в много от случаите колекторите търсят измислени вземания, които никога не са съществували. Потребителите трябва да знаят, че в общия случай човекът от фирмата, който ви търси, няма много информация за дълга и най-вече на какво основание е възникнал. За да измъкне определена сума колекторът често респектира, плашейки със съд и съдебен изпълнител. В последно време има сериозен отлив на кредиторите, които използват услугите на съдебното изпълнение и се обръщат към съда. Независимо, че ако банката събира дълговете си през съда, ще получи много по-голяма сума, тя предпочита колекторска фирма, защото така много по-бързо изчиства лошите си кредити и освобождава свои средства в БНБ. По този начин банките само с една сделка изчистват целия лош портфейл и освобождават провизии към Централната банка. По този начин спокойно продължават да отпуска нови кредити.
 
Изнудване
 
Друго съществено перо в бизнеса на колекторите заемат мобилните оператори и фирмите, раздаващи бързи кредити. Причината е, че сумите са по-малки, колекторите изкупуват дълговете и след това с изнудване успяват да накарат длъжниците да си плащат дори неплатената сметка за телефон от преди 10 години. Дори сумата на неплатената сметка да е 20 лв., колекторите претендират за дълг от над 500 лв. и правят печалба, като начисляват различни такси за обслужване и несъществуващи лихви. Има не малко колекторски фирми, които изкупуват малки дългове и правят бизнес само от начисляването на юрисконсултски възнаграждения. Средно за година делата срещу колекторите достигат 2 млн., а броят на жалбите срещу тях расте всеки ден. Най-често те са за търсене на дългове, погасени по давност, начисляване на допълнителни лихви и такси, с които просрочието скача в пъти, злоупотреба с лични данни, както и откровени обиди и заплахи.
 
Процедура за малки борчове спира рекета
 
Процедура, по която да се даде възможност за събиране на малките вземания, преди да се пристъпи към изваждане на изпълнителен лист, ще спре рекета на колекторските фирми. С въвеждането й ще се позволи на длъжниците да платят преди дългът да е обрасъл с такси и разноски. Идеята е тя да се прилага най-вече за сумите, които търсят мобилните оператори и предприятията за комунални услуги.
 
Кредиторът ще се обръща към съдебния изпълнител още преди да е поискал от съда заповед за изпълнение, последният ще се свързва с длъжника, ще го уведомява за сумата, която се търси от него и ще го покани да плати. Ако длъжникът е съгласен, ще може да уговори със съдебния изпълнител как и кога ще плаща, включително и разсрочено. Ако пък не иска да погаси задължението си доброволно, съдебният изпълнител няма да има право да провежда принудително изпълнение. Това ще се случи едва след като кредиторът се обърне към съда и се снабди с изпълнителен лист. Срещу тази идея обаче има съществен отпор и то основно от лобито на колекторските фирми, които с въвеждането й реално ще са извън бизнеса.
 
Колектор печели тройно от бедни
 
Последният фрапиращ пример, при който събирач на дългове трупа печалби на гърба на бедните е от Казанлък. Справка в местния районен съд показа, че колектор иска 1968 лв. по дело за дълг от 150 лв. за необслужван бърз кредит, изтеглен от физическо лице на 18 май 2015 г. Дългът не е погасен в договорения едномесечен срок, а през февруари 2018 г. колекторът сключва цесионен договор и започва да издирва длъжника. Финалът е през февруари 2019-та, когато първоначалната дължима сума набъбва на 1968 лв. Освен юрисконсултския хонорар са начислени и такси за експресно разглеждане на заема. Според запознати същата колекторска фирма е завела над 1500 еднотипни дела само на територията на Старозагорска област в рамките на последните 6 месеца. Подобни дела се водят във всички съдебни райони у нас и допълнително натоварват работата на съдебните институции.
 
*По темата са работили още: Христо Христов, Ели Крумова, Елена Анастасова от в-к "Тереграф".
Намаляват делата при ЧСИ
 
Общият брой дела, образувани при частните съдебни изпълнители намалява, а тези, които са по искове на банки вече са само 10% от общия брой. Повече са делата по искове на граждани, има ръст и в сумите, събрани като неизплатени заплати. От Камарата на частните съдебни изпълнители са категорични, че трябва да се въведе изцяло електронният обмен на информация, за да се защитят напълно интересите на всички страни. 
 
Две причини има за намаляването на делата по искове на банки. Едната е промените в закона, които ограничават правата на финансовите институции, другата е, че намаляват лошите кредити. През изминалата година се отбелязва и сериозен спад в размера на исковете, посочва Георги Дичев, председател на КЧСИ, цитиран от БНТ: "Масовите дела не са в хиляди левове, а са в стотици. Друга особеност е, че също драстично са намалели продажбите на недвижимите имоти с 24%."
 
Увеличават се делата, които са по искове на държавата и общините. Все повече хора, като частни лица се обръщат към частното съдебно изпъление, за да получат това, което им се дължи. Така събраните вземания по искове на граждани през 2018-та са рекордните 190 милиона лева. "Като събраните издръжки за деца са 6 милиона лева, неизплатените заплати са 7 милиона", допълва Дичев.
 
Промените в закона са защитили правата на длъжниците. Те вече оспорват оценки и разноски по изпълнението. Остава проблемът с големия брой добросъвестни длъжници, които са наследили дългове и разбират за това години по-късно. Според Камарата на частните съдебни изпълнители, час по-скоро трябва промените да се надградят с възможността за електронни справки. "Това са все неща, които изключително много ще помогнат на хората, независимо от коя страна са, дали са кредитори или длъжник. В полза и на двете страни е. Тъй като процесът ще стане много по-евтин, много по бърз и ще се спестят значителни разходи и лихви по задълженията", пояснява още Георги Дичев.
 
Това е и начин хората да могат да проверяват дали наследяват дългове и да ги погасяват, без да се стига до съдебни процедури.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
Знам
|
нерегистриран
20 март 2019, 17:18
2
0
Знам, че БНБ контролира колекторите, тя ги регистрира, като минималният им капитал е 1 000 000 лева.
11
"Бот на колекторска фирма"
|
нерегистриран
19 март 2019, 09:25
2
-8
До коментар [#10] от "Джъд":
Колекторите рекетират. Има си законни ЧСИ за тази дейност. Явно тук във форума пишат ботове на колекторски ф-ми. Тая статия не им изнася.
Не , не съм "бот" , а човек , чиито мозък не дава "заето" , за разлика от вас . Първо , за да има база за "колектори" , защо въобще има толкова много хора , които дължат пари ? Не е ли най-нормалното да си плащат сметките ? Второ , ако тия колектори са толкова страшни , защо няма осъдени за рекет ? И как си я представяте тая работа със закриване на бизнеси , гонене на "чужденци" и пр. Да не сме в "1984" на Оруел ? Без да познавам в детайли този бизнес , той ми изглежда съвсем смислен и нормален , особено ако се създаде съответния закон . Със здраве.....и си плащайте сметките;))
10
Джъд
|
нерегистриран
19 март 2019, 08:41
7
-3
Колекторите рекетират. Има си законни ЧСИ за тази дейност. Явно тук във форума пишат ботове на колекторски ф-ми. Тая статия не им изнася.
9
|
нерегистриран
18 март 2019, 21:00
4
-7
До коментар [#8] от "Адв. ТОДОР ТАШЕВ":
Като чета коментарите виждам че темата уцели. Пуснал съм предложение за законодателна инициатива началото на 2018 от тогава отговор липсва. Дали трябва да се спрат колекторите , тук отговора е категорично ДА. България губи около 1,2милиарда на година защото повечето не са български. Трабваб даб се задължат банките да продават всеки дълг самостоятелно, пред ЧСИ или ДСИ по адреса на длъжника и самият длъжник да може да заплати най_ високата достигната цена. Сега колекторите купуват дълговете между 1 и3%. А тези с изтекла давност под 0,3% .като отвориш сайта на асоциация на колекторите девиза е изтеклата давност не означава че не дължите. Аб дали заплашват, категорично , а дали е законно , естествено ,че не.
Не знам дали темата е "уцелила" , но ти определено не уцелваш . "Трябва ли да се спрат колекторите - ДА". И как точно ще стане - звучиш като нашите прабаба и дядовци , които са искали да спрат тока ...защото бил по-опасен от газовите лампи. ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА. Колекторският бизнес е като всеки друг бизнес и в него няма нищо лошо , стига да има ясни правила и съответния контрол . Колекторските фирми били "чужди" - ами да ги избием с камъни тогава , това ще е напълно в духа на свободното движение на хора и капитали в ЕС . Да се продавал всеки дълг поединично ??? Ами да се забрани продажбата и на повече от два хляба в магазина . Да прилагаме и давността служебно....не беше ли така в СССР ? Въобще имаш мислене от каменната ера . Ако приемат законопроекти на такива като тебе ще се върнем в родово-общинния строй ….
8
Адв. ТОДОР ТАШЕВ
|
нерегистриран
18 март 2019, 20:27
8
-4
Като чета коментарите виждам че темата уцели. Пуснал съм предложение за законодателна инициатива началото на 2018 от тогава отговор липсва. Дали трябва да се спрат колекторите , тук отговора е категорично ДА. България губи около 1,2милиарда на година защото повечето не са български. Трабваб даб се задължат банките да продават всеки дълг самостоятелно, пред ЧСИ или ДСИ по адреса на длъжника и самият длъжник да може да заплати най_ високата достигната цена. Сега колекторите купуват дълговете между 1 и3%. А тези с изтекла давност под 0,3% .като отвориш сайта на асоциация на колекторите девиза е изтеклата давност не означава че не дължите. Аб дали заплашват, категорично , а дали е законно , естествено ,че не.
7
сг
|
нерегистриран
18 март 2019, 20:03
9
-4
Бойко Борисов знае ли, че колекторите не са регламентирани от закона, а банките и дружествата за услуги им продават дългове за няколко милиарда лева? Каква е тая държава през 2019 г.?
6
петко станев
|
нерегистриран
18 март 2019, 19:59
13
-2
Защо няма закон за колекторите? Мая Манолова нали много ги разбира нещата, случайно ли е пропуснала този сегмент?
5
|
нерегистриран
18 март 2019, 19:40
9
-2
До коментар [#4] от "нерегистриран":
Всеки разполага с правни средства да защити правата си, като:
- се откаже от наследството, или;
-приеме наследството по опис.
Ако не знае как, винаги може да се обърне към адвокат. Може да сезирал и КЗЛД. Може и ОУИ да заведе, ако постоянно получава покани. Има много средства за защита. Проблемът е друг. Няма култура за това. Когато има проблем, всеки започва да пуска жалби и да мрънка - на Омбудсмана /която се е превърнала в Арменския поп/, на "Господари на ефира", на Президента, на Европейската комисия и на кой ли още не. Кое е общото между всички тези способи? Че са БЕЗПЛАТНИ. Важното е да надуем главата, за да не се наложи да идеш при адвокат и да си платиш консултацията. Защото за хората адвокатската работа е ненужно скъпа - казва две приказки и взема пари. Не може така. Щом не си плочкаджия, фаянсаджия, жичкаджия или нещо подобно - значи не заслужаваш пари. Това интелектуалният труд е лесен, за разлика от физическия. Затова интелектуалното усилие не трябва да се възнаграждава, а само физическото. Това мислене тръгва още от училище - защо да пишеш домашни, да учиш куп ненужни факти, които няма да ти потрябват, като накрая ще си безработен висшист на касата в супермаркета? Защо изобщо съществува училището, след като не ми носи никаква МАТЕРИАЛНА ПОЛЗА в живота?
С такова мислене, такова отношение. Не че 13600 адвоката не е твърде много. Но когато образованието се превърне в бизнес, стойността на дипломата девалвира.
Единственото смислено нещо в статията е , че трябва да има предварителни процедури преди завеждане на дела. Дали ще е някаква форма на медиация , дали ще е изискване да се размени някаква кореспонденция - идиотщина е да се образуват толкова много дела - било и заповедни - за ниски суми . Това го няма никъде , дори от Европейската комисия питаха по въпроса. Част от адвокатите трябва това да поемат - извънсъдебни процедури и спогодяване . Това обаче не противоречи на наличието на колекторски фирми , а е точно обратното...
4
|
нерегистриран
18 март 2019, 19:03
14
0
Всеки разполага с правни средства да защити правата си, като:
- се откаже от наследството, или;
-приеме наследството по опис.
Ако не знае как, винаги може да се обърне към адвокат. Може да сезирал и КЗЛД. Може и ОУИ да заведе, ако постоянно получава покани. Има много средства за защита. Проблемът е друг. Няма култура за това. Когато има проблем, всеки започва да пуска жалби и да мрънка - на Омбудсмана /която се е превърнала в Арменския поп/, на "Господари на ефира", на Президента, на Европейската комисия и на кой ли още не. Кое е общото между всички тези способи? Че са БЕЗПЛАТНИ. Важното е да надуем главата, за да не се наложи да идеш при адвокат и да си платиш консултацията. Защото за хората адвокатската работа е ненужно скъпа - казва две приказки и взема пари. Не може така. Щом не си плочкаджия, фаянсаджия, жичкаджия или нещо подобно - значи не заслужаваш пари. Това интелектуалният труд е лесен, за разлика от физическия. Затова интелектуалното усилие не трябва да се възнаграждава, а само физическото. Това мислене тръгва още от училище - защо да пишеш домашни, да учиш куп ненужни факти, които няма да ти потрябват, като накрая ще си безработен висшист на касата в супермаркета? Защо изобщо съществува училището, след като не ми носи никаква МАТЕРИАЛНА ПОЛЗА в живота?
С такова мислене, такова отношение. Не че 13600 адвоката не е твърде много. Но когато образованието се превърне в бизнес, стойността на дипломата девалвира.
3
|
нерегистриран
18 март 2019, 18:31
10
-4
Типична вестникарска статия - полуистини , лъжи , пресилени твърдения , опити за сензация . Описва се някакъв въображаем башибозук , който беси и коли и пр. И представете си наглостта им - опитват да събират дългове ….о ужас...без да опират до съд . Ами то това е нормалното - да се плаща извънсъдебно , не е нормално другото - да се образуват дела за 20-30 лева и в СРС да имат 100 000 дела годишно . Даденият пример с "починалия 2017" ми е много съмнителен . Много хора живеят с представата - предизвикана и от такива тъпи статии - че като почине техен близък и го наследят , то нищо не дължат . Този "починал 2017 " дали не е имал дължими вноски по кредита през 2015 -2016 г , които не са погасени по давност ? И какво ако са погасени по давност - кредиторът има право да си ги иска и само по съдебен ред вземанията ще се "отпишат". Като цяло приветствам действията на колекторите , а и се вижда че имат добри резултати . Нека има и закон , да се регулира дейността им , да има сурови наказания за опити за терор и пр., но така да се плюе безогледно е доста тъпо и примитивно ...жълта преса .
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно