По дело за безстопанственост в особено големи размери
11 месеца затвор за бивш зам.-министър на транспорта
Две години условно за бивш депутат от ДПС и 2,6 години "лишаване от свобода" за началник на Железопътна инфраструктура - Русе
11 месеца затвор за бивш зам.-министър на транспорта

Съдия Стефан Милев от СГС чете осъдителната присъда за ощетяване на НКЖИ с над 4 млн. лв., снимка: БНТ

Състав на Софийския градски съд (СГС), с председател съдия Стефан Милев, осъди на 11 месеца затвор Антон Гинев, бивш заместник-министър на транспорта, по обвинение за безстопанственост в особено големи размери. Признати за виновни са още - бившият депутат от ДПС Илия Илиев, който получи двугодишна условна присъда и Огнян Георгиев, който в инкриминирания период е заемал ръководен пост в Железопътна инфраструктура - Русе.
 
Според държавното обвинение щетата, нанесена от тримата на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) в периода 2007 – 2009 г., когато неин директор е бил Гинев, е на стойност 4,2 млн. лева. През този период Гинев сключил 5 договора с фирми, свързани с Илиев, в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Става въпрос за дружествата "Розалия ММ" ЕООД, "Триумф" ЕООД, "Енерджи груп 2003" ЕООД и "Строителство и инвестиции" ЕООД. Освен че получили поръчки в нарушение на ЗОП, фирмите не свършили и работата, за която им е било платено с пари на НКЖИ, а всички дейности били извършени от служители на инфраструктурната компания.
 
От своя страна, Илия Илиев обявявал стойността на строително-ремонтните работи, които трябва да се фактурират в полза на дружествата "Розалия ММ", "Енерджи груп 2003" и "Строителство и инвестиции", явявал се на място и представял на служителите предварително съставени и подписани от името на компаниите фактури за претендирани работи. Така на фирмите били изплатени договорени суми за работа, която не била извършена от тях. Бившият директор на железопътна секция в Русе Огнян Георгиев пък разпоредил превеждане на близо 1 000 000 лв. на "Розалия ММ‘‘ ЕООД отново за строителни дейности, които не са били извършени.
 
Междувременно, на 28 февруари т.г. прокуратурата предаде на съд бившия депутат от ДПС Илия Илиев и за купуване на гласове. Подсъдим заедно с него по това дело е бившия кандидат за депутат от същата партия - Иван Тодоров. Според обвинението двамата са купували гласове в ромския квартал в Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г.
 
СГС забрани на тримата да заемат ръководни постове в държавни структури.
 
Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
|
нерегистриран
19 март 2019, 13:21
4
-2
Съдия Милев си е свършил работата, вероятно работата си е свършило и държавното обвинение иначе съдия Милев на дали щеше да знае за престъпленията на Антон Гинев, Илия Илиев и Огнян Георгиев а и да знаеше нямаше да може да направи нищо. За съжаление, когато се постигат успехи в борбата срещу корупцията, коментарите са малко. Когато трябва да се плюе, защото се събуждат низки страсти, завист омраза и негативизъм, форумите са пълни. И въпреки това: Отлично свършена работа както на обвинението така и на съдията. Явно не всичко е загубено.
4
оптимист
|
нерегистриран
19 март 2019, 11:58
5
-4
Браво!!! Браво на съдия Милев,на който му стиска да съди,без да се притеснява кой се стои пред него.Дано съдиите от СГС вземат пример от него.
3
Ентусиаст
|
нерегистриран
18 март 2019, 22:23
3
-1
Искам и аз,може и 2 условни...и три, срещу 4 милки
2
**********
|
нерегистриран
18 март 2019, 20:02
8
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
Дето се казва,
|
нерегистриран
18 март 2019, 19:33
10
-3
малко, но от сърце!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно