ВСС и адвокатурата обсъдиха мерки за въвеждане на електронното правосъдие
Кадровият орган очаква информация за "констатирани системни проблеми в органите на съдебната власт, касаещи затруднен достъп до съдебните сгради и упражняване правомощията на адвокатите"
ВСС и адвокатурата обсъдиха мерки за въвеждане на електронното правосъдие

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев и председателят на адвокатурата Ралица Негенцова, снимка: архив

Възможностите за осигуряване на дистанционен достъп на адвокатите до електронните дела, за предявяване на волеизявления и доказателства по електронен път чрез ЕИСС, както и за осигуряване на достъп на Електронния портал за електронно правосъдие до Единния регистър на адвокатите, са обсъдили на среща представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев и Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет, зам.-председателят Людмил Рангелов и главният секретар Стефка Въжарова, съобщиха от кадровия орган.

Коментирани са били още предприетите до момента действия в изпълнение на § 152, чл. 1 и чл. 2 от АПК, според които в срок до 10 октомври 2019 г. ВСС трябва да създаде техническа възможност адвокатите да изпълнят задължението си по чл. 137, ал. 2 за известяване по електронен път посредством съобщения, подписани с електронен подпис. От своя страна адвокатите трябва да заявят пред ВСС, обстоятелствата подлежащи на вписване, съгласно чл. 137, ал. 2 от АПК. Уточнено е било, че на 26.03.2019 г. (вторник) да се проведе среща между IT специалистите на Висшия съдебен съвет и Висшия адвокатски съвет във връзка със съвместните действия на двете институции.

Обсъдени са били още възможностите за достъп на адвокатурата до Единния портал за електронно правосъдие, както и за осигуряване на свързаност с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), която ще бъде реализирана с изпълнението на проекта "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата", осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление".

Представителите на Висшия адвокатски съвет са поели ангажимент своевременно да предоставят информация при "констатирани системни проблеми в органите на съдебната власт, касаещи затруднен достъп до съдебните сгради и упражняване правомощията на адвокатите", уточняват от ВСС.

Магдалинчев е акцентирал върху Стратегическите цели на ВСС, сред които въвеждане на електронно правосъдие, решаване на проблема със сградния фонд за органите на съдебната власт в София, приключване на облигационните спорове за предложения терен във Варна, на който да се построи нова Съдебна палата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
До 5
|
нерегистриран
19 март 2019, 20:37
2
0
Адвокатската номенклатура в действие. Друго няма. Страх. Какво беше това, нали законът е приет специално за нас.
5
До № 4
|
нерегистриран
19 март 2019, 19:04
0
-2
Любопитството не бива да води до глупави твърдения. Видно е, че снимката е от архив и това е записано ясно. Няма страх във Висшия адвокатски съвет. Страх може да има само в критикарите поради некадърността им.
4
любопитен адвокат
|
нерегистриран
19 март 2019, 11:40
3
0
Кога се е състояла такава среща ? Поне от снимката става ясно,че това е сградата на СЮБ и срещата е по повод "Деня на Конституцията"/ април . 2018 год. /.
За пореден път ръководството на адвокатурата пуска фалшиви новини.
Явно целта е да се потуши недоволството сред гилдията. Страх тресе целия Висш адвокатски съвет и има за какво.
3
Съдът не може да намери адвокатите
|
нерегистриран
19 март 2019, 09:35
6
-4
======"констатирани системни проблеми в органите на съдебната власт, касаещи затруднен достъп до съдебните сгради и упражняване правомощията на адвокатите".....

Това ми е любимо . Като се мине лятно време покрай адвокатската стая в съдебната палата - там е празно , дори мухите са избягали . Дойде края на септември - октомври , адвокатите се приберат от плажовете и почват едни обяснения как не били се запознали с делото , защото го "нямало" , било на доклад месеци наред и пр. Всъщност по-големия проблем е съдът да намери адвокатите , а не адвокатите да намерят съда . Има такива , които системно се крият , не си стоят в канторите , плащат да призовкари и пр. А съдията ще даде делото ….стига да има кой да го чете .
2
адвокат
|
нерегистриран
19 март 2019, 08:54
1
-7
Висшият адвокатски съвет работи в изключително конфликтна атмосфера. Напрежението се създава от много органи и институции на властта, от непрекъснатите опити на други професии да изместват адвокатурата от функциите й, от недоброжелателно настроени хора в самата адвокатура, които са избрали ролята на вечни критикари и чиято "мисия" в крайна сметка поддържа непрекъснато разединение. Независимо от всичко това, Висшият адвокатски съвет изпълнява последователно трудните си функции.
1
Мунчо
|
нерегистриран
19 март 2019, 00:57
6
0
Негенцова да не подхвърля кьорфишеци, а да каже кога ще представи новия проек на Закон за адвокатурата. И по изискванията на общото събрание, а не лобистки текстчета за "наши хора".
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно