Обновена  21 мар 12:12
Кметът на Червен бряг е обвинен за злоупотреба с обществена поръчка за социално слаби
Няма как да лобирам, макар че познавам фирмите. Би трябвало проверяващите да знаят, че обществените поръчки не се правят пряко от кмета, твърди в своя защита Данаил Вълов
Кметът на Червен бряг е обвинен за злоупотреба с обществена поръчка за социално слаби

Кметът на Червен бряг Данаил Вълов

Кметът на Стрелча е обвинен в злоупотреба с власт

 

Междувременно, Районна прокуратура-Панагюрище привлече като обвиняем кмета на Стрелча Стойно Чачов за злоупотреба с власт.

 

Той ще отговаря пред закона за това, че през 2016 г., като кмет на община Стрелча, е принудил служител на общинската администрация да подаде молба за освобождаване от заеманата от него длъжност, без дата, като е употребил за това заплашване. Чачев заявил на служителя, че ако не подаде молба ще бъде освободен веднага от работа и злоупотребил с властта си като работодател, като е наредил  молбата да бъде входирана с входящ номер и без знанието и съгласието на служителя – престъпление по чл. 143 ал.1 от Наказателния кодекс, уточняват от държавното обвинение.

 

Спрямо кмета е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева. По делото се извършват процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, назначени са експертизи. Срокът на приключване на разследването е двумесечен.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност кмета на Червен бряг Данаил Вълов, съобщиха от държавното обвинение.

Той е обвинен за длъжностно престъпление, за това, че през 2017 г., като публичен възложител по Закона за обществените поръчки, е нарушил служебните си задължения. Без да са били налице основанията в закона, е прекратил обществена поръчка за доставка на топъл обяд за социално слаби в Червен бряг и град Койнаре, като по този начин е облагодетелствал две свързани с него фирми.

Вълов бе задържан (по Закона за МВР) на 20 март 2019 г. при провеждане на действия по досъдебно производство на Специализираната прокуратура, извършени от следователи в отдел "Следствен" на СП и подпомогнати от служители на КПКОНПИ и МВР. След като му бе повдигнато обвинение и взета паричната гаранция в размер на 75 000 лева, Вълов бе освободен.

От своя страна кметът на Червен бряг напълно отрече в случая да става дума за конфликт на интереси в общината. "Няма как да лобирам, макар че познавам фирмите. Би трябвало проверяващите да знаят, че обществените поръчки не се правят пряко от кмета", каза Вълов пред Нова телевизия. "Културно нахлуха, като изключим тежко въоръжената жандармерия, която не беше необходима, но е право на органите да преценят кое е необходимо", заяви още той.

"Цецка Илиева има собствена фирма и няма как да работи в моята. Била е счетоводител при мен по времето, когато съм си ръководил бизнеса и не съм бил кмет", коментира Вълов обвиненията в конфликт на интереси. Относно втората намесена фирма, той поясни, че е на жена, която живеела на съпружески начала с един от общинските съветници, но и това било нормално в малкия град. Кметът на Червен бряг добави, че на позицията, на която е, можело да му бъде повдигнато обвинение по всяко време. "Не се притеснявам. Нека да отбележим, че не става въпрос за милиони левове. Юристите ми ще проверят повдигнатите обвинения", каза още Вълов.

Предстои Специализираната прокуратура да поиска от Специализирания наказателен съд кметът на Червен бряг да бъде отстранен от длъжност. По време на операцията бяха задържани до 24 часа и петима служители в общината, участвали в обществената поръчка. След разпит те също бяха освободени и за момента имат качеството на свидетели по делото.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно