Администратори на авторски права
Искат въвеждането на данък, който потребителите да плащат при закупуване на празни флаш-памети и дискове
Сдружение сезирало Европейската комисия, че в България не работел регламентът за "частното копиране"
Искат въвеждането на данък, който потребителите да плащат при закупуване на празни флаш-памети и дискове

Едно от сдруженията, които се занимават с администриране на авторски права, настоява държавата да въведе данък, който потребителите да плащат при закупуване на празни флаш-памети и дискове. Организацията дори е подала жалба до Европейската комисия срещу България, защото нашето законодателство не съответствало с правото на ЕС относно "частното копиране". Става въпрос за копирането на произведения върху празни носители, например дискове, хард дискове, флаш-памети и други. "Ако в цяла Европа такива норми са разпространени и от тази дейност се генерират над 581 млн. евро за правоносителите, то в България правната уредба де факто не работи", твърдят от сдружението. 

Българските институции многократно са алармирани за ситуацията, включително чрез резолюции от CISAC - Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори, и целеви кампании. Въпреки това тези сигнали досега винаги са били неглижирани от държавата, жалват се от организацията, администрираща авторски права.

Преди ден десет международни организации сезирали еврокомисаря в Цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел в подкрепа на аргументите на българското дружество. Международните организации сигнализирали, че българската система също така пренебрегва разпоредбите на Бернската конвенция, Договора на Световната организация за интелектуална собственост за изпълненията и звукозаписите (WPPT), както и Международния договор за свързаните с търговията аспекти на интелектуалната собственост (TRIPS), които България и Европейският съюз са длъжни да спазват.

"Това е така, защото българската система неоснователно накърнява законните интереси на правоносителите чрез ограничаване на тяхното изключително право на възпроизвеждане и същевременно не предоставя ефективен механизъм за справедлива компенсация за загубата на приходи или за вреда, причинена от актове на частно копиране", посочили организациите в писмото си до Габриел.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
8
|
нерегистриран
22 март 2019, 15:26
2
0
Ами то в България повечето хора мизерстват, за това не им дреме за хората, които творят музика.
7
Драган
|
нерегистриран
22 март 2019, 10:05
2
-1
Същественото тук е,че хората на музикантската общност /тук изключвам цицорестите,мустакати и дебеловрати чалгаджии/,хората,които творят музика,която в целият свят е заслужено заплатена,тук в Булгаристан тези хора мизерстват!Това е позорно!Г-н министър на културата/даже не се сещам кой си / и ти г-н Цветанов(?!) кажете нещо де,.....палячовци!!!!!!!!! Радвайте се все пак,че хората на изкуството, в това число музикантите,не са с това мислене на шофьорите на автобуси,миньорите,таксиджиите и пр.,за съжаление-иначе до сега да са ви ИЗМЕЛИ!!!!!!!!!!
6
Чети,, овчарче, чети
|
нерегистриран
21 март 2019, 16:49
0
-6
Това не е данък, такса. Съществува много-о отдавна в Закона за авторските права. Това, че не се внася, респ. не се събира е съвсем отделен въпрос.
5
?
|
нерегистриран
21 март 2019, 15:11
2
0
А дъвка с косъмче не искат ли?
4
112
|
нерегистриран
21 март 2019, 12:27
21
0
Може, също така, да се въведе данък и върху празните куфари, празните бутилки и празните глави (за последното гласувам, с две ръце).
3
=!=
|
нерегистриран
21 март 2019, 12:09
20
0
Откъде на къде! Аз си купувам флашки за да си държа лични снимки и лични клипчета!
Защо да плащам за авторски права на друг? Снимките в моите цифрови носители са си мои, аз нося авторското право. Значи на мен трябва да ми плащат за семейния фотоалбум!


Отдавна мина времето на теглене на музика и филми, и съхранение на подобни носители-всичко гледаш и слушаш онлайн, без да си ги записваш на флашки-няма причина да го правиш.
2
А данък
|
нерегистриран
21 март 2019, 11:42
22
0
върху дълбокото вдишване ще има ли? Щото май само това остана необложено!

1
RRR
|
нерегистриран
21 март 2019, 11:35
17
0
Тъй ли.Ами аз дисковете и другите носители може да не ги ползвам за запис, а за нещо друго.От какъв зор да плащам.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно