Прокуратурата:
Мотивите на Интерпол да спре да издирва дъщерята и съпругата на Цветан Василев създават опасен прецедент
Взетото решение е в противоречие със статута и функциите на организацията, защото се основава на мотиви, свързани с обсъждане на обвиненията по същество, което е правомощие само на наказателен съд, смятат от държавното обвинение
Мотивите на Интерпол да спре да издирва дъщерята и съпругата на Цветан Василев създават опасен прецедент

Антоанета и Радосвета Василеви, заедно с Цветан Василев, снимка: в-к "Монитор"

Мотивите, вписани в решението на Комисията за контрол на данните на Интерпол да спре да издирва дъщерята и съпругата на Цветан Василев създават опасен прецедент. Такова е становището на българската прокуратура, разпространено във връзка с пуснатата в публичното пространство информация, че Антоанета и Радосвета Василеви са били заличени от базата данни на международната организация.

От държавното обвинение уточняват още, че решението на Комисията на Интерпол е взето още на 30 януари 2019 година, като българската страна е била уведомена за него на 13 февруари 2019 г. чрез Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" (ДМОС) към МВР, след което прокуратурата е изпратила своето възражение. В него държавното обвинение сочи, че решението е в противоречие със статута и функциите на организацията, "защото се основава на мотиви, свързани с обсъждане на обвиненията по същество, което е правомощие само на наказателен съд".

"Обвързването на доводите с обвиненията срещу Цветан Василев е неоснователно, защото не е отчетено, че наказателното производство по отношение на него е вече в съдебна фаза, за което Генералният секретариат на Интерпол е уведомен ", смятат още от прокуратурата по отношение на отказа на Интерпол да продължи да издирва Василеви.  

Ето и пълния текст на съобщението на прокуратурата във връзка с разпространената информация относно Антоанета и Радосвета Василеви:

На 13.02.2019 г. чрез ДМОС - МВР , прокуратурата е била уведомена за  решението на Комисията за  контрол на данните  на Интерпол, взето на закрито заседание  на 30.01.2019 г., за заличаване на личните данни на Антоанета Василева и Радосвета Василева от базата данни на Интерпол.

След запознаване със съдържанието на това уведомление и с мотивите за взетото решение, Прокуратурата на Република България е отправила официално възражение до Комисията за контрол на данните при МОКП Интерпол. В него се изразява несъгласие с направените констатации от страна на конкретния състав на Комисията, взел това решение. Подчертава се, че то се основава само на твърденията на засегнатите лица и на направените от тях възражения, без въобще да е обсъдена позицията на държавното обвинение. Изразено е категорично становище, че взетото решение е в противоречие със статута и функциите на Интерпол, защото то се основава на мотиви, свързани с обсъждане на обвиненията по същество, което е правомощие само на наказателен съд. Обвързването на доводите с обвиненията срещу Цветан Василев е неоснователно, защото не е отчетено, че наказателното производство по отношение на него е вече в съдебна фаза, за което Генералния секретариат на Интерпол е уведомен. Казусите с Антоанета Василева, Радосвета Василева и Цветан Василев досега са били обект на всеобхватен обмен на данни между Комисията и ДМОС – МВР, неприсъщ за множество други казуси. Категорично се възразява срещу твърдението за наличие на политически мотиви за наказателно преследване, като се поддържа позицията, че всеки опит на Комисията /на неин състав/ да преценява основателността на обвиненията и да прави правни изводи противоречи на правомощията й и въобще на статута на международната организация. Поради тези и други аргументи и на основание чл. 42 ал. 1-3 от Статута на Комисията за контрол на  данните на Интерпол,  Прокуратурата на Република България настоява за ревизия  на решението Комисията, взето на закрито заседание на 30.01.2019 г.

Осъществена е координация с ръководството на МВР с цел конкретния казус, създаващ опасен прецедент, да бъде поставен за обсъждане в Генералния секретариат на Интерпол.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
|
нерегистриран
22 март 2019, 09:33
26
0
Никой от главните прокурори досега не можа да разбере, че за да може да му свърши работа прокурорът не е достатъчно да е послушен, а трябва и да е кадърен.
6
Кофти
|
нерегистриран
22 март 2019, 01:32
11
-2
До коментар [#3] от "Ледът се пука, господа съдебни заседатели!":
И ся к'о праим? Току виж и цецко спрат да го издирват....

Международното положение. А отзад влиза ... турски паток.
5
Сигнал
|
нерегистриран
21 март 2019, 21:36
19
-1
Сигнал трябва от гл. прокурор. До Инспектората на Интерпол
4
RRR
|
нерегистриран
21 март 2019, 18:33
12
-1
Какъв Интерпол бре, ЕС масово отказва да изпълнява ЕЗА, вие за тези молиционерски фигуранти ми говорите.
3
Ледът се пука, господа съдебни заседатели!
|
нерегистриран
21 март 2019, 17:51
16
-3
И ся к'о праим? Току виж и цецко спрат да го издирват....

2
Да обобщим
|
нерегистриран
21 март 2019, 17:34
24
-4
Отново цялото шоу е на сметката на все по-бедния и изчезващ български данъкоплатец. Ко да го праиш мат'риала?
1
Международен шамар
|
нерегистриран
21 март 2019, 17:28
29
-6
За "ти си го избра".
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно