Докладът на специалния прокурор Робър Мълър установи:
Кампанията на Тръмп за президент на САЩ не е имала връзки с Русия
Разследването търсеше доказателства и дали Тръмп се е опитал да възпрепятства правосъдието, но не стигна до ясно заключение по въпроса
Кампанията на Тръмп за президент на САЩ не е имала връзки с Русия
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и специален прокурор Робърт Мълър, Колаж: The Daily Beast

 

Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. не е открил връзки на кампанията на Тръмп с Москва, се казва в обобщение на доклада, публикувано в неделя вечер българско време. Специалният прокурор отказва да се произнесе дали доказателствата сочат, че президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието. Главният прокурор на САЩ Уилям Бар изпрати обобщение на доклада на лидерите на Конгреса и до медиите, което е в обем от четири страници. "Докладът не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, но и той не го реабилитира", цитира Бар докладът на Мълър.
 
Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн са "заключили, че доказателствата, събрани по време на разследването не са достатъчни, за да се установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието". "Специалният прокурор признава, че доказателствата не подкрепят твърденията, че президентът е замесен в престъпление, свързано с руска намеса в изборите", заяви още Бар.
 
Заключението на Мълър е направено след продължило почти две години разследване. За тези 22 месеца, екипът на Мълър е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 свидетели, издал е почти 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 искания за информация към чуждестранни правителства. Екипът на специалния прокурор повдигна обвинения на 34 души, сред които шестима бивши сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании. Нито един от тях не е обвинен за връзки между кампанията на президента и Москва.
 
Оповестяването на доклада е с потенциал да отправи нови шокови вълни в политическата система във Вашингтон и да припомни на обществото за водещата се битка между Белия Дом и Конгреса по въпроса за руско вмешателство в американските избори, коментира кореспондентът на БНР в Съединените щати.
 
Веднага след огласяването на доклада, говорителката на Белия дом заяви, че констатациите на Министерството на правосъдието напълно оневиняват президента на САЩ, а адвокатът на Тръмп - Рудолф Джулиани, каза, че прочетеното в резюмето на Бар е "по-добро от очакваното". Малко по-късно самият Тръмп излезе с реакция в Туитър. Той написа, че след като няма намеса и възпрепятстване на правосъдието, това е цялостно и пълно реабилитиране. "Срам е за страната, че е трябвало да преживее това", посочи Тръмп. Накрая президентът завърши с думите "Пазете Америка велика!"
 
 
От своя страна демократите настояват за публично оповестяване на целия доклад, а вестник "Вашингтон Поуст" посочва, че републиканците са готови да се изправят срещу всякакви опити за използване на разкритията на Мълър като трамплин за импийчмънт. По-рано - по телевизия Ей Би Си, шефът на комисията по разузнаване към Камарата на представителите - демократа Адам Шиф заяви, че налице е "значително доказателство за съглашателство" между щаба на Тръмп и Русия. В същото време, пред Си Ен Ен председателят на правната комисия към Камарата на представителите - Джерълд Надлър от Демократическата партия коментира, че е прекалено рано да се говори за откриване на процедура по импийчмънт на президента.
 
Реабилитирането на Тръмп е опустошително изобличение на демократите и техните медийни слуги, които гарантираха, че неговата вина е гарантирана. В крайна сметка това разби доверието към тях, а непрекъснатите им опити да го унищожат чрез разследване и инсинуации само увеличиха позора им. И за тях изминалата нощ бе като повторение на изборната победа на Тръмп.
 
И тъй като има толкова много въпроси около Хилъри Клинтън и около подбуждането към разследване на Тръмп, най-доброто и единствено справедливо решение е (главният прокурор) Бар да назначи нов специален прокурор. Но за разлика от разследването на Мълър, което се разпростря твърде нашироко и отне твърде много време, това разследване трябва да бъде фокусирано върху достоверни обвинения срещу Клинтън и високопоставени служители от администрацията на Обама. И то трябва да бъде приключено преди изборите през 2020, за да може избирателите да узнаят цялата история за това, което се случи през 2016 г. и в първите дни на президентството на Тръмп, преди да гласуват отново. И чак тогава ще можем да кажем, че дългият кошмар на нацията ни е свършил, коментира NY Post.
 
   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно