През 2013 г. в елитния столичен квартал "Изгрев"
Фирмата на жената на Лозан Панов купила от Артекс четиристаен апартамент и два гаража на цена от 225 евро на квадрат
Елисавета Панова е платила 93 004,5 лв. за обща площ от 211,2 кв.м., при пазарна стойност на имота по това време от 455 761 лв.
Фирмата на жената на Лозан Панов купила от Артекс четиристаен апартамент и два гаража на цена от 225 евро на квадрат

Лозан и Елисавета Панови, снимка: Булфото

Фирмата на жената на Лозан Панов купила от Артекс четиристаен апартамент и два гаража на цена от 225 евро на квадрат
Подобно на сградата на Цветанов "Летера", блокът на семейството на председателя на ВКС има собствено лого под формата на лотос и собствено мото - "Осмели се да поискаш всичко".
Още по темата
Съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета се оказа безспорният лидер в класацията по най-евтино придобит луксозен апартамент от натрупалата популярност в последната седмица строителна компания "Артекс".
 
От справка в Имотния регистър става ясно, че на 10 април 2013 г. "Артекс Инженеринг" продава на "Ганева 2000" ЕООД апартамент от 172 кв.м. и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 кв. м., в кооперация на ул. Елемаг" № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев". В справката е посочено, че за общата площ (от 211,2 кв.м.) са платени 93 004,5 лв. или по 225 евро на квадрат. Проверка в един от най-големите сайтове за недвижими имоти установи, че средната пазарна цена на апартаментите в кв. "Изгрев" през март-април 2013 г. е била 1101 евро на квадрат. Така излиза, че ако Елисавета и Лозан Панови трябваше да придобият апартамента и двата гаража по пазарни цени от 1101 евро, то реалната стойност на имота щеше да достигне 232 531 евро или 455 761 лв., вместо платените 93 000 лв. 
 
От публикуваните през годините отчети на "Ганева 2000" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е съпругата на "съдия № 1", става ясно, че скромната сума за придобиването на толкова солиден имот е била налична във фирмената сметка. Финансовите отчети на дружеството обаче сочат, че ако трябваше да купи на реалните цени апартамента и гаражите, Елисавета Панова (по първи съпруг Ганева-бел.ред.) не би могла да го направи, просто защото фирмата й, поне по документи, не е разполагала с такъв паричен ресурс.
 
Макар да се оказва, че е платила около три пъти по-малко от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов (627 евро на кв.м.) и от министъра на правосъдието в оставка Цецка Цачева (670 евро на кв.м.) за техните апартаменти в кв. "Изток", жената на Лозан Панов купува своя имот от "Артекс" в не по-малко луксозна откъм изпълнение сграда, при това намираща се само на десетина метра от горната част на Борисовата градина, в някогашния жилищен комплекс "Червена звезда", сега квартал "Изгрев".
 
Между "Осмели се да поискаш всичко" и финото чувство за мярка
 
Апартаментът на Панови е на шестия етаж в луксозната бутикова сграда "Елемаг Дипломат" на едноименната улица. За високия ценови клас на имота говори и фактът, че жилищната кооперация е отличена в Националния конкурс "Сграда на годината" 2014 г. с Грамота за високо оценена номинация. "Името на сградата напомня нещо специфично за мястото, предпочетено от посолства, като това на Германия, Русия, Япония, Аржентина. Престижът на района се дължи и на взискателните клиенти", изтъкват предимствата на имота от строителната компания.
 
Подобно на сградата на Цветанов "Летера", блокът на семейството на председателя на ВКС има собствено лого под формата на лотос и собствено мото - "Осмели се да поискаш всичко". "Логото на сградата намира своите елегантни интерпретации във фасадата, фоайето, вътрешните апартаментни врати като изтънчен орнамент, обединяващ акцент и своеобразна гаранция за качество. Емблематичната визия на "Елемаг Дипломат" няма за цел да шокира и доминира. Тя излъчва класата на архитектурата, вземаща за отправна точка потребностите на човека и града, изразяваща стил и фино чувство за мярка", гласи друга част от представянето на сградата. За това, че е нелогично квадратен метър в сградата да струва по-малко от 450 лв., говори и друг факт - интериорните общи части са с луксозна дървена ламперия, а вместо традиционния гранит или камък, подът е покрит с висококачествен мокет, оставящ усещането на живеещите и на гостите в сградата, че се намират на дипломатически прием.
 
Самият апартамент на Панови се състои от дневна с трапезария, разположени на площ колкото една боксониера - 41 кв.м., плюс кухненски бокс, две спални от по 20 кв.м., един кабинет, две бани, два санитарни възела, мокро помещение и две тераси.
 
Макар да е длъжен като магистрат да декларира собственото, така и имуществото и доходите на своята съпруга и пълнолетните членове на своето семейство, досега Лозан Панов никога не е посочвал в декларациите си луксозното жилище в "Изгрев", което се оказва закупено на силно занижени цени. Избягването на декларирането на апартамента е станало възможно, защото той е придобит от фирмата на Елисавета Панова, а не от нея като физическо лице. 
 
Преди две седмици заради отказ да подаде имуществена декларация пред Сметната палата за 2016 г., Административният съд в София-град окончателно потвърди глобата от 1000 лв., която Панов трябва да плати за допуснатото административно нарушение. Казусът продължи близо две години, като Панов обжалва наказанието пред две съдебни инстанции, които потвърдиха, че е бил длъжен да направи публично достояние имуществото си. Заради нарушението срещу семейство Панови започна и пълна данъчна ревизия, която установи несъответствие в доходите им за повече от 100 000 лв., като казусът продължава да е висящ.
 
Ръководен от Панов съд е контролирал актовете на администрацията, свързани със строителство
 
Имотът в "Изгрев" е един от много, които Елисавета и Лозан Панови притежават, като се оказва, че не е единственият, който те купуват на силно занижени цени. В конкретния случай обаче евентуален мотив за изгодната цена може да се търси и в ролята, която Панов е имал като съдия във Върховния административен съд през 2013 г., когато сделката е реализирана и особено в един предходен период от неговото кариерно израстване на магистрат. Добре известен факт е, че в периода 2007-2012 г. настоящият ръководител на ВКС е бил председател на Административния съд София-град. Видно от богатото портфолио на "Артекс", строителната компания реализира своите проекти изцяло на територията на Столичната община. Така се оказва, че в един момент голяма част от издадени предписания, забрани, наказания и други актове на местната или на централната администрация, свързани с целия цикъл от проекта, през издаването на разрешения, изпълнение и така до завършването на даден обект на територията на София, са подлежали на съдебен контрол именно пред инстанцията, която в продължение на пет години е била ръководена от Лозан Панов, чиято съпруга купува през фирмата си имот като за дипломати на цена като за социално слаби.
 
След като миналия петък стана ясно, че Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват дали при председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов може да се говори за облагодетелстване чрез лобизъм, свързан с приетата от Народното събрание поправка в Закона за устройство на територията, то би било редно да се установи – дали и как съдебната власт е разглеждала конкретни казуси, свързани с дейността на фирма, чийто купувач на преференциални цени се оказва и съпругата на председателя на Върховния касационен съд.
 
На 10 април 2013 г. "Ганева 2000" ЕООД купува от "Артекс Инженеринг" апартамент и два гаража в луксозна сграда в квартал "Изгрев" на цена от 225 евро за квадрат. (За по-добра резолюция, трябва да кликнете върху снимката...)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
“Черния лебед” на Панов
 
Името на съпругата на “съдия № 1” Лозан Панов – Елисавета, придоби обществена популярност преди две години. Тогава се разбра, че на (полу)тайна сбирка на т.нар. Група “Арго”, провела се през лятото на 2016 г. и в присъствието на подсъдимия издател Иво Прокопиев, на настоящия ръководител на Антикорупционния фонд Николай Стайков и на настоящия ръководител на българската редакция на “Свободна Европа” Иван Бедров (направили обществено достояние имотните придобивки на Цветан Цветанов и Цецка Цачева), бившият правосъден министър (сега партиен лидер) Христо Иванов определя Елисавета Панова като “Черен лебед”, в контекста на това, че миналото й би попречило на издигането на Лозан Панов като кандидат за президент. Панова дори загуби на първа инстанция съдебно дело за разкритията на вестниците “Телеграф” и “Монитор” за наличието на нейна криминална регистрация в миналото.
 
Какво точно е визирал Иванов с определянето на Панова като “Черен лебед”, така и не стана ясно, но с оглед на настоящия контекст и източниците на разкрития за имотите на управляващите, то не е изключено лидерът на “Да, България” да е имал достъп до информацията, уличаваща съпругата на председателя на ВКС в закупуването на имот на силно занижена цена още от времето, когато е бил министър на правосъдието в периода 2014-2015 г., т.е. година след вписването на сделката между “Артекс” и “Ганева 2000” ЕООД. Още повече, че Имотният регистър към Агенцията по вписванията е на пряко подчинение на Министерството на правосъдието. 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
62
айде у десно
|
нерегистриран
27 март 2019, 12:17
6
0
До коментар [#61] от "айде у лево":
Длъжен ли е Лозан да знае как жена му, преди да му стане жена, е имала някакво дружество, което е купило апартамент, как точно и на каква цена? Били са приятели, може и друго да са били (тройка например) - какво значение има това и на кого му пука/му влиза в работата, продали са й го на себестойност. Можели са и да й го подарят. Проблем в това няма, тъй като тя не е заемала никакви властови позиции, които да я поставят в конфликт на интереси, за разлика от гуруто ви Цвинокио. А троловете още малко и под чаршафите на Панови ще започнете да надничате...
А ?! Видяла булята изкопа и ... ХОП ... ПАДНА В НЕГО. Баце, ние не ядем доматите с колците, както се изрази един Президент по повод на друг президент ... след една провокация на същите онези, които заличиха от земята Хирошима, Нагазаки, Дрезден ... и не само. На този свят, всичко си има цена. Затова съм десен и затова - НЕ, БЪЛГАРИЯ!
61
айде у лево
|
нерегистриран
27 март 2019, 11:59
2
-4
До коментар [#57] от "КУМЕЦЪТ":
Абе, а какво ще кажете затова, че шефовете на Артекс са кумове на Панови? Не случайно явно г-жа Панова преди това си е купила евтино жилище.

И сега какво стана с чистия Лозан, оженил се за жена, пазаруваща апартамент на килограм по евтино и от Цецо....
Длъжен ли е Лозан да знае как жена му, преди да му стане жена, е имала някакво дружество, което е купило апартамент, как точно и на каква цена? Били са приятели, може и друго да са били (тройка например) - какво значение има това и на кого му пука/му влиза в работата, продали са й го на себестойност. Можели са и да й го подарят. Проблем в това няма, тъй като тя не е заемала никакви властови позиции, които да я поставят в конфликт на интереси, за разлика от гуруто ви Цвинокио. А троловете още малко и под чаршафите на Панови ще започнете да надничате...
60
Спиридон (фотограф) - дрескод
|
нерегистриран
27 март 2019, 11:50
5
-3
НЕ НА СТРАХА, ама в апартамента /на втората/ жена. Засега. А на кумицата ... НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ ... това не е истана.

59
|
нерегистриран
26 март 2019, 15:02
7
-3
Поздрав за младоженците и кумувете
https://www.youtube.com/watch?v=6zGJCLQSrZE
58
|
нерегистриран
26 март 2019, 14:19
19
-2
До коментар [#57] от "КУМЕЦЪТ":
Абе, а какво ще кажете затова, че шефовете на Артекс са кумове на Панови? Не случайно явно г-жа Панова преди това си е купила евтино жилище.

И сега какво стана с чистия Лозан, оженил се за жена, пазаруваща апартамент на килограм по евтино и от Цецо....

Аааа, щом с кумове/кръстници - срамота е да се плаща въобще! Спарвака - Влади Горанов :))
57
КУМЕЦЪТ
|
нерегистриран
26 март 2019, 14:09
16
-13
Абе, а какво ще кажете затова, че шефовете на Артекс са кумове на Панови? Не случайно явно г-жа Панова преди това си е купила евтино жилище.

И сега какво стана с чистия Лозан, оженил се за жена, пазаруваща апартамент на килограм по евтино и от Цецо....
56
ББ
|
нерегистриран
26 март 2019, 13:58
19
-12
Лозане, само изчакай утре Цецо да подаде оставка, да не сте в един и същи ден. Ти в четвъртък или петък.
55
Лозанита Лебедева Апартаметска
|
нерегистриран
26 март 2019, 13:58
15
-14
Лозанита моралистка
евро дипли, а се стиска.
И произход не показва,
магистрати тя наказва.
Но е близо вече края -
Лозанита се замая!
Лебед черен я омая,
цалата държава смая!
54
|
нерегистриран
26 март 2019, 13:51
14
-14
До коментар [#52] от "Право на строеж... ":
Така пише?!


Дали им само правото на строеж. Лизко и Лизка собственоръчно построили апартамента. Той носел тухлите, а тя ги редяла и мажела с мистрията. Само за изливането на плочата дошли да помогнат Червенобузко, Рада и Бойкикев. Мирослава също била обещала, ама отложила 24 пъти идването си и като дошла, той апартамента бил готов и се включила само в почерпката. :)
53
|
нерегистриран
26 март 2019, 13:40
19
-5
До коментар [#46] от "нерегистриран":
Имотният скандал следва да има като продължение образуване на хиляди дела от прокуратурата - за престъпления по чл. 255 НК или по чл. 313 НК, в зависимост от стойността на спестените данъци по ЗМДТ. Така е, когато НРБ е населявана от андрешковци.

Ама и за главнопрокурорската съпруга, нали :))че там даже и дело беше завела, в което си признаваше симулация относно цената - в НА била 1 хил. лв., ама действително 60 хил. евро...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно