Заради включването на ВСС в Закона за държавния протокол и униформите на военните магистрати
Съдебните кадровици възмутени, че именно Лозан Панов говори за благоприличие
Председателят на ВКС изпадна в тотална изолация на заседание на Пленума, където чу за себе си, че "човек трябва да има достойнство"
Съдебните кадровици възмутени, че именно Лозан Панов говори за благоприличие

снимка: Лозан Панов, архив

Висшият съдебен съвет (ВСС) изглежда излиза от летаргията, в която бе изпаднал на фона на безпардонното поведение на председателя на ВКС и неговата съпруга около разкритията за имота, в който живеят. На заседанието на Пленума в четвъртък, няколко от кадровиците влязоха на два пъти в остро противоречие с Лозан Панов, след като той целенасочено се конфронтира с тях.

Повод за първата размяна на реплики стана точка от дневния ред, която предвижда включването на ВСС в Закона за държавния протокол. По този повод Панов обяви, че кадровиците търсят излишни привилегии, отличаващи ги с "богопомазаност" и "псевдоелитарност". Председателят на ВКС не прие обясненията на членове на ВСС, начело с представляващия Боян Магдалинчев, че направеното предложение е заради чуждестранните делегации, на които да се даде възможност да бъдат посрещани на ВИП-а на летище "София". Панов заподозря колегите си, че търсят начин да получат привилегии за себе си, на което срещна отпор и коментари, че се държи популистки.

Кадровикът от Съдийската колегия Боряна Димитрова се възмути, че именно Панов говори за "благоприличие", което е "нелепо".

Предложението за законодателно изменение, отнасящо се до включване в държавния протокол на ВСС по повод международната дейност, бе прието с гласовете на 14 от кадровиците, само двама бяха против.

Минути по-късно се стигна до нова конфликтна ситуация. Този път по въпроса за униформите на военните магистрати. От дискусията стана ясна и причината, поради която вече близо година председателят на ВКС не изпълнява задълженията си и умишлено саботира военните съдии и прокурори, като отказва да даде съгласието си за одобряване на образци на техните униформи, каквито са законовите изисквания.

Едва този четвъртък Панов обясни, че е саботирал умишлено военните магистрати, защото смята, че военното правосъдие е излишно и понеже по Конституция то не може да бъде закрито, предпочита първо да се приеме съкращаване на военните съдилища, а едва тогава да се мисли и за това в какво облекло правораздават магистратите с пагони. И по този въпрос председателят на ВКС изпадна в тотална изолация от останалите кадровици, които приеха решението образци на униформите да бъдат изпратени на военния министър с 15 гласа "за" и само един "против". 

Преди това почти половината от присъстващите на заседанието членове на ВСС остро възразиха на коментарите на Панов по адрес на военните магистрати. Изключително емоционална в своето изказване се оказа Даниела Марчева. Тя се възмути, че Панов говори за закриване на съдилища, а абсолютно нищо не е направил в тази посока. Марчева обвини Панов в "популизъм" и "демагогия". "Човек трябва да има достойнство", каза още кадровикът.

В дебата се включи и "обвинител №1" Сотир Цацаров, който припомни на Панов, че униформите на военните магистрати не целят оптимизацията на съдилищата, а са законово изискване, което ВСС следва да изпълни.

Това, че председателят на ВКС не е направил нищо в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на ВСС по отношение на прекрояване на "съдебната карта", а именно – закриване и/или оптимизиране на съдилища е добре известен факт. За сметка на това, макар и на фона на обществено недоволство, от началото на 2019 г. Прокурорската колегия на кадровия орган трансформира 11 районни прокуратури в териториални отделения.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
22
Суверена
|
нерегистриран
07 април 2019, 12:43
0
-1
Нямаме армия,нямаме военни,но имаме военни съдилища.А знаем,че не председателя на ВКС следва да ги закрие,а МП на РБ,който уж следи да не се изхарчи напразно нито един лев.Знаем,обаче,че ББ ще се позове на някакво си там разделение на властите фалшиво.Господин Главен.. Лицемерието във ВСС сякаш Вие го отстоявате.Или греша.А КС би тълкувал конституцията според разума така : противоречи ли на смисъла на норма в Конституцията,посочения разход за облекло на военните съдии тогава,и ако,военните съдии в това си качество,нямат повод и причина да го употребяват.Питайте ги.Те са мъдри в повечето случаи.А не се нахвърляйте върху разума Човешки.И едно малко дете ще ви каже истината,която ВСС не успява да установи сам.Бога ми.Защо ли.А всички там сте достойни люде.И е така.Смирете се.Засрамете се.Сменяеми сте както всеки Човек.А можете да оставите спомен за себе си чрез обич и разум.
21
|
нерегистриран
05 април 2019, 11:55
11
-7
До коментар [#18] от "RRR":
Панов за никакъв не става като председател, но за протокола и военните съдилища е абсолютно прав.


Не е достатъчно да казваш всеизвестни истини, важно е какво правиш, за да ги отстояваш. Панов дори работата си на председател на ВКС не изпълнява.
20
|
нерегистриран
05 април 2019, 10:01
10
-8
До коментар [#18] от "RRR":
Панов за никакъв не става като председател, но за протокола и военните съдилища е абсолютно прав.
Разбира се , че е прав . ВСС вече се смятат за президенти и вицепрезиденти на републиката , забравиха работещите в съдебната система и минаха само на лапане и привилегии . Прав е и за "военните магистрати" - такъв срам като тях няма никъде . ПОЛОВИН ДЕЛО НА МЕСЕЦ - само това е причина ВСС да подаде ВКУПОМ оставка. Срам за тях , срам и за нас , че ги търпим .
19
j.a.g.
|
нерегистриран
05 април 2019, 09:37
10
0
Да живее военното правораздаване! Урааааааа!!!!!!Вие - хейтърите на военните магистрати - на бунището та историята!
18
RRR
|
нерегистриран
05 април 2019, 09:05
8
-11
Панов за никакъв не става като председател, но за протокола и военните съдилища е абсолютно прав.
17
|
нерегистриран
04 април 2019, 21:44
13
-1
ot sluchaen chovek-tolkova
16
|
нерегистриран
04 април 2019, 18:18
27
-10
Не харесвам Лизан, НО имам един въпрос: Членовете/членките/ на ВСС нямат ли нужда от благоприличие и достойнство?
За една Мутафова питам...
15
ОСТАВКА, КОРУМПЕ!!!
|
нерегистриран
04 април 2019, 17:21
11
-14
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Вън чучелото Панов!
14
Ха ха ха
|
нерегистриран
04 април 2019, 17:16
22
-7
Само преди два дни Боряна Димитрова подкрепи мълчаливо Лозан Панов като не гасува и се въздържа.Сега като вижда ,че носът на обувките му гледа навън през вратата на ВКС се изказва против него.Боряна,радзбрахме какво можеш.Спри се вече никой не ти вярва!
13
ти си смешник с тия раздсъждеия
|
нерегистриран
04 април 2019, 17:07
16
-16
До коментар [#8] от "нерегистриран":
Голям зор да освободи мястото за Цацаров Лозан, нали?
СМЕШЕН СИ!ИСТОРИЯТА ЩЕ ЗАПОМНИ ЦАЦАРОВ,НО ЛОЗАН ПАНОВ ЩЕ БЪДЕ ЗАБРАВЕН В МОМЕНТА В КОЙТО Е САМО СЪПРУГЪТ НА ЧЕРНИЯ ЛЕБЕД...ЧАКАМЕ ДА СИ ОТИДЕ ЛОЗАН ПАНОВ ТАКА КАКТО СИ ОТИДЕ ЦВЕТАНОВ.НАЛИ СА СИ СЪСЕДИ.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно