Не само юрист ще може да е шеф на комисията "Антикорупция"
Не само юрист ще може да оглавява занапред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).
 
Такива поправки в закона са внесли Данаил Кирилов като председател на правната парламентарна комисия, какъвто бе довчера, и зам.-шефът ѝ Христиан Митев от "Обединени патриоти". "Разширяваме възможността и даваме алтернатива - не само юристи с поне 10 г. стаж в областта на правото, но и експерти с поне 10 г. стаж в областта на сигурността и вътрешния ред да могат да оглавят комисията", разясни Кирилов пред "24 часа". Той категорично увери, че измененията нямат нищо общо със започналата проверка срещу шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев и са били разписани от правната комисия още миналия вторник. Просто са влезли в деловодството на парламента този четвъртък, 4 април.
 
Дефиницията, която предлагаме - за експерт с 10-годишен опит от областта на сигурността, съответства на законите за МВР, за ДАНС и за специалните разузнавателни средства, обясни Кирилов.
 
В момента изискването за председател на КПКОНПИ е да е "български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 г. юридически стаж".
 
Според предлаганата поправка такъв може да бъде и човек, завършил каквато и да е магистратура, стига да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, 5 от които - на ръководна длъжност.
 
Хипотетично, ако Георгиев остане на поста си и след проверката на имуществото и доходите му, а междувременно законът бъде променен, новите правила няма да наложат смяна на шефа на "Антикорупция", преди да му изтече мандатът, разясни Кирилов.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно