Скандалът с имотите на Елисавета и Лозан Панови продължава
Председателят на ВКС с вила на морето… за 26 хил. лв.*
Реалните пазарни цени през 2013 г. на сходни имоти в Галата (земя и постройка) са се движили в порядъка от 30 000 евро до 60 000 евро, а само земя от 240 квадратни метра, предвидена за застрояване, би струвала минимум 20 000 – 25 000 евро
Председателят на ВКС с вила на морето… за 26 хил. лв.*

Бит, морал и власт - вилата на Лозан Панов край Варна, снимки: стоп-кадър от бТВ и в-к "Труд"

През октомври миналата година, когато държавата все още не се тресеше от "Апартаментгейт", някак между другото отмина информацията, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов си е закупил вила до Варна, в местността Галата, за сумата от… 26 хиляди лева. Този факт е установен от Националната агенция за приходите (НАП) по повод извършваната на Панов данъчна ревизия, а самият Панов предпочете да отговори на приходната администрация не по законоустановения ред, а чрез медията "Капитал" на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, пише в-к "Труд".
 
В публикация от 28 октомври редакцията на "Капитал" посочва, че е получила достъп до жалбата на Лозан Панов, самия ревизионен акт и доказателствата към него. Тъй като тази информация е данъчна тайна, очевидно е, че тези документи са й били предоставени от самия Панов. Макар обстоятелството, че председателят на ВКС ползва медия на подсъдимо за участие в организирана престъпна група лице, за да води война с институциите, само по себе си да е изключително укорителено и неморално, в случая по-важното е, че данните, които изнася Лозан Панов (още повече през призмата на сегашния скандал с евтините имоти на властта), би следвало да доведат до незабавното му отстраняване от поста.
 
Оказва се, че през 2013 г. Панов придобива парцел и вила в местността Галата-Прибой край Варна за само 26 000 лева, при положение, че цените на подобни имоти тогава са много по-високи. Придобивката му включва една втора идеална част от 480 кв. м. земя, а постройката върху нея е със застроена площ от 37 квадратни метра. НАП установява, че декларираната при сделката цена е цели шест пъти по-ниска от реалната, като заключението на лицензирания оценител е приложено към ревизията. Изводът е, че председателят на ВКС е укрил значителни доходи, върху които не е платил и съответните данъци. В желанието си да "оневини" Панов, журналистът от "Капитал" Росен Босев – зет на Румяна Бъчварова, който по ирония взе дейно участие и в разразилия се сега "Апартаментгейт", слага саркастично определение на тези действия на данъчните органи като "реална цена по усмотрение". При апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Пламен Георгиев и останалите "отстреляни" хора от властта заради имотите им, тази "реална цена по усмотрение" обаче изобщо не смущава "разследващите" псевдомедии и макар цените на квадратен метър да са били от порядъка на 600-800 евро, целият поръчков медиен хор – "Капитал", "Дневник", "Медиапул", "Клуб Зет", "Бивол", "Фрог" и т.н., пееше само една песен – как пазарната цена била 2500 евро на квадрат, поради което или всички били укрили доходи, или били получили награда за свършени услуги. С едно изключение – след като се разбра, че съпругата на Лозан Панов също е купила от "Артекс" апартамент на рекордно ниската цена от 225 евро на квадратен метър, същите "моралисти" се опитаха с фалшиви новини и елементарни оправдания да отклонят вниманието от този скандал, припомня "Труд".
 
В случая с вилата на Панов, "Капитал" също се опитва да омаловажи придобивката, като акцентира, че това било "едноетажна дървена постройка от 37 кв.м.", а земята била в съсобственост. Експертизата пък е оспорена с аргумента, че една от аналогичните цени на продажба на сходни имоти била на ресторант, който бил на плажа.
 
Каква обаче е истината за "дървеното бунгало" на Панов?
 
Според проверка на "Труд", реалните пазарни цени през 2013 г. на сходни имоти в Галата (земя и постройка) са се движили в порядъка от 30 000 евро до 60 000 евро, а само земя от 240 квадратни метра, предвидена за застрояване, би струвала минимум 20 000 – 25 000 евро. И това при положение, че се касае за обикновени имоти, без панорама и сравнително отдалечени от морския бряг. Платената пък от Панов цена от 26 000 лева би отговаряла само на 500 квадратни метра земеделска земя – лозе, ливада или нива и то на километър от морето.
 
Справка в кадастъра обаче разкрива, че вилата на Лозан Панов не само че има морска панорама, двуетажна е (което поставя и въпроса дали вторият етаж е законен или не, при положение, че в нотариалния акт такъв не е описан), а е и на броени метри от самия плаж, поради което цената й става значително по-висока.
 
Нещо повече, в режисирано по бТВ интервю на Елисавета Панова беше показана и самата вила на Панов, а снимката ясно разкрива, че изобщо не се касае за едноетажна постройка, както досега твърдяха медиите на Иво Прокопиев, а за двуетажна луксозно довършена къща с дограма, френски прозорци, тераса и изолация, с квадратура минимум 70-80 м2. (точната квадратура според самия Панов е 74 кв.м., защото я е посочил в декларацията си пред Сметната палата за 2013 г.)
 
Така се оказва, че освен Елисавета Панова, съпругът й и председател на ВКС също е придобил и то през същата 2013-та година атрактивен имот, за който е заплатил цена много под пазарната му оценка. Какво се крие зад това - търгувал ли е с влияние Панов, или пък е платил пари в брой – "на черно", за да спести данъци и държавни такси, тепърва трябва да се установи.
 
Едно е сигурно обаче, а именно, че скандалите с имотите на семейство Панови, които бият по евтиния всички останали придобивки на хората във властта и двойният стандарт, прилаган спрямо председателя на ВКС от медиите на подсъдими олигарси, поставят изключително остро въпроса както за липсата на всякакъв морал у най-висшия представител на съдебната власт, така и за зависимостите му от задкулисието. Панов вече заяви, че няма никакво намерение да подава оставка или да се оттегли в отпуск и макар тези му действия, или по-скоро липсата на такива, по същество да дискредитират цялото съдийско съсловие, може би и в това има някаква полза – така на обществото става кристално ясно заради кого именно доверието в съдебната ни система е на най-ниското си от десетилетия ниво.
 
"Върху този въпрос не е лошо да се замислят – както Панов, докато пие питието си на морския бряг, в имот "за 26 000 лева" и в компанията на съпругата си, закупила жилище за 225 евро на квадрат при пазарна цена от 2500 евро, така и членовете на ВСС, заради които председателят на ВКС все още заема поста си. Въпросът би трябвало да си постави и президентът Румен Радев и то не само на Консултативни съвети за национална сигурност, а по принцип. Защото двойният аршин в случая на "семейство Панови" не само че не е уместен, но е и в състояние да повлияе върху рейтинга на всеки политик, който си позволи да го прилага", коментира вестникът.
 
 
 
       

Недвижимият имот на Панов е на метри от плажа

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
25
до Панов
|
нерегистриран
09 април 2019, 15:40
5
-6
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Крадец, оставка и се махай!
24
|
нерегистриран
09 април 2019, 13:33
9
-7
Не е вярно, че вилата е купена на значително по-ниска от средната пазарна цена. Тя е купена по средни панови цени. Затуй не ви излизат сметките. Ако ги сметнете по панова цена, ще видите, че спрямо цената на апартамента на Бети вилата на Лозан не е на занижена цена. Ами вие ги сравнявате с цените, на които други хора купуват и затова не ви излизат сметките.
22
|
нерегистриран
09 април 2019, 11:54
13
-2
какво всъщност пише в "Капитал":

Най-големият укрит доход според НАП се отнася за бунгало, което Панов е придобил през 2013 г. в местността Прибой, Галата, южно от Варна. Става дума за едноетажна дървена постройка от 37 кв.м, която е построена върху терен от 480 кв.м, от който той придобива 1/2. Данъчните приемат, че цената, посочена в нотариалния акт и преведена по банка (26 хил. лв.), е шест пъти по-ниска от реално платената. НАП възлага оценка на експерта Маргарита Попова, която предоставя заключението, че стойността е... 122 хил. лв. Оценката е обоснована с две сделки, вписани в регистъра през 2012 и 2015 г., и цените на 20-ина обяви за продажба на недвижими имоти. Едната от сделките, които експертизата взима за сравнение, е за апартамент в жилищен блок в другия край на Варна (нищо че в документа пише, че е в местността Галата), а другата - за ресторант на плажа. Всички оферти, които са взети за сравнение от НАП, са за къщи с парцел и нямат общо с дървеното бунгало на Панов. Първо - то е временна постройка и върху съвладетелски парцел, който не може да бъде продаден отделно, защото е само 240 кв.м. Начинът, по който НАП оценява парцела, поразително напомня на сметките, направени в "Телеграф" на Пеевски в публикация от 2017 г. за имуществото на Панов.

Председателят на ВКС оспорва и други констатации в ревизионният акт като твърденията на данъчните, че не е отговарял на запитванията им. "В хода на ревизията ми бяха изпратени общо пет искания за представяне на документи и писмени обяснения, с които по неясни причини ми се изискваха различни документи, голяма част от които вече бях представил или бяха служебно събрани при проверката. Въпреки това аз съм предоставил всички поискани документи и съм отговорил на всички поставени въпроси, независимо че част от тях касаеха личния ми живот и нямаха отношение към имущественото ми състояние", пише Панов в жалбата си.
21
до 4
|
нерегистриран
09 април 2019, 11:19
5
-9
и аз като теб мисля
Давай Панов и двамата с жената още можете,каквото сам си направиш и господ не може да ти направи
Егати ние сме съдебната система,малий бай Ганя оживял
20
Чакаме вести от инспектората, НАП или медиите ...
|
нерегистриран
09 април 2019, 10:45
11
0
Правят ли проверка на "апартаментгей" във ВСС? В медиите имаше достатъчно материали за самосезиране!!! Защо в медиите не се отразява за всички свързани с "апартаментгей" във ВСС???
18
Лозанита Моралистка
|
нерегистриран
09 април 2019, 10:00
10
-14
Това се оказа големият моралист и борец срещу статуквото - крадец и половина! Крал, крал, че се олял!
17
|
нерегистриран
09 април 2019, 09:53
10
-7
Български народе! Не гледай имотите за милиони на Елена Йончева, още по-малко бирената фабрика на Мишо Миков. А най-вече не гледай приватизираното от Курнела.

Тук за милиони няма закони. За милионите никой не пита отде са. У нас броим апартаментите, но не виждаме фабриките и хотелите, които разбойнически бяха откраднати от българската държава.

Тъй че цялата драма ще се сведе до тераса, вила и апартамент, пък макар и на 3 етажа.
16
|
нерегистриран
09 април 2019, 09:52
10
-8
Почти всички граждани си минават сделките на фиктивни цени, за да избегнат данъци и такси. На реални цени минават само тези, които искат да си гарантират, че ще си получат парите, ако нещо им се случи с имота, което не им е било известно преди сделката и няма как да са го знаели. Така, че при положение това е масова практика и самите нотариуси я насърчават какво повече да се коментира...Трябва да се измисли друг метод за определяне на дължимите данъци и такси при покупката на имоти, но това е въпрос на друга тема.
Лозан е действал като голяма част от българското общество. Колкото и да ни е неприятно, че хора с възможности си минават сделките на фиктивни цени, трябва да се замислим ние как си купихме къщите и апартаментите. И ако ще му търсят сметка, то нека да е за всички, а не само за хората на ключови позиции.
15
|
нерегистриран
09 април 2019, 09:50
18
-7
Егаси КОЛИБАТА!! МОЖЕ ЛИ НА ТОВА ДА КАЗВАТЕ, ЧЕ Е ВИЛА??
10
123
|
нерегистриран
09 април 2019, 08:16
8
-19
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Тоя Л. наистина бил голямо леке ...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно