Известна благоевградска прокурорка осуетява разследване, Цацаров пак иска отстраняването й
През 2017 година главният прокурор два пъти поиска уволнението на същата обвинителка заради водени срещу нея дисциплинарни производства
Известна благоевградска прокурорка осуетява разследване, Цацаров пак иска отстраняването й

Прокурор Райна Бачева

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за временно отстраняване от длъжност на прокурор Райна Бачева от Районна прокуратура – Благоевград заради повдигнатото срещу нея обвинение за осуетяване на наказателно преследване спрямо лице, причинило средна телесна повреда по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие, съобщиха от държавното обвинение.

Искането на главния прокурор се основава на доказателства, събрани в рамките на разследване на Софийска градска прокуратура, по което на прокурор Бачева е повдигнато обвинение за по чл. 288  пр. 2  от Наказателния кодекс  - престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на служебните й задължения на магистрат в Районна прокуратура- Благоевград.

На 25 юни 2015 г. Бачева осуетила наказателно преследване срещу Владислав Г.Е. с цел да го избави от наказание. Около 17,00 ч. в същия ден на пешеходна пътека, на кръстовището между ул."Владо Черноземски", ул."Иван Михайлов" и ул."Сан Стефано" в Благоевград Владислав Г. Е. нарушил правилата за движение по пътищата и причинил на пешеходеца Е. Р. Т. средна телесна повреда по непредпазливост.

Като дежурен прокурор, Бачева била уведомена за настъпилото пътнотранспортно произшествие от дежурния разследващ полицай при 02 РУ на МВР Благоевград. Вместо да разпореди незабавно започване на първоначални и неотложни процесуално следствени действия, прокурор Бачева разпоредила на разследващия полицай да не започва досъдебно производство, а да се уведоми КАТ и да се предприемат действия по административно наказване на дееца. Установено при разследването, че преди уведомяването й за пътно транспортното произшествие от разследващия полицай, прокурор Бачева е била информирана за инцидента от свой близък, който е в приятелски отношения с извършителя на деянието.

Съгласно чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, императивно се налага да бъде инициирана  и административна процедура пред съответната колегия на ВСС за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство, припомнят от държавното обвинение.

Искането на главния прокурор е обосновано от прякото отношение на възложените функционални служебни задължения на прокурор Райна Бачева с обвинението, което й е повдигнато. Цацаров настоява Райна Бачева да бъде отстранена от длъжността прокурор в Районна прокуратура – Благоевград за срок до приключване на воденото срещу нея наказателно производство. 

През 2017 година главният прокурор вече искаше два пъти уволнението на Бачева заради водени срещу нея две дисциплинарни производства за тежки нарушения. При първия случай прокурорката опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш на сина ѝ и му забранила да го спира повече на пътя. Заради това тя бе наказана с намаляване на заплатата с 10% в срок от 6 месеца. Вторият повод, по който Цацаров поиска Бачева да бъде отстранена от системата, бе след образуването срещу нея на дисциплинарка за това, че притискала служители в охранителна фирма да назначат на работа неѝн приятел. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
*********************************************
|
нерегистриран
10 юни 2019, 19:58
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6
не сексист
|
нерегистриран
10 април 2019, 16:42
9
0
До там води тоталното феминизиране на системата-просто жените са склонни да се замозабравят!
5
|
нерегистриран
10 април 2019, 08:17
8
0
Ако горното е вярно, то е трябвало да се образува ДП и да се проведе разследване, а не игра на дисциплинарни производства и отстраняване от работа.
4
Елка Атанасова
|
нерегистриран
09 април 2019, 23:27
7
-4
Спокойно, Рени! Мандатът му е на приключване! 😊
2
112
|
нерегистриран
09 април 2019, 18:28
4
-7
Летвата е високо - никого не е убила или осакатила на работното си място, значи не е чак за уволнение...
1
|
нерегистриран
09 април 2019, 16:28
10
-2
КС не отмени ли задължителното отстраняване по чл. 230 Ал. 1 ЗСВ?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно