ВКП разпореди
Проверка и срещу Валери Симеонов за евтини имоти
Разследвани ще бъдат и депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Християн Митев
Проверка и срещу Валери Симеонов за евтини имоти

Валери Симеонов, снимка:Булфото/архив

По разпореждане на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Комисията за противодействие на корупцията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще проверява сделки за имоти, закупени на нереално ниски от лидера на НФСБ Валери Симеонов и ръководената от него в миналото телевизия "СКАТ", съобщиха от държавното обвинение.

Повод за проверката е сигнал от разследване на вестник "Галерия", според което "СКАТ" ООД, управлявано и представлявано от Симеонов, купило апартамент и офис за общо 7801 лева. "Доскорошният вицепремиер е купил апартамент и офис в Слънчев бряг на цени, които ще накарат да му завидят всички спекуланти от имотната мафия. Официално двата имота, на обща стойност 7801 лева, не се водят на името на Валери Симеонов, а на фирмата "СКАТ" ООД, чийто мажоритарен собственик обаче е лидерът на НФСБ чрез другата си фирма ЕТ "Селект - К". Закупени са малко преди да влезе в политиката. Откакто бе избран за вицепремиер, Симеонов временно се е оттеглил от управлението на всичките си фирми, както се изисква от закона.", пише "Галерия", като изданието прилага и документи от сделките.

Според "Галерия", един от апартаментите на Симеонов се намира в четириетажна сграда, издигната в Слънчев бряг, а сделката за жилището от 79,3 квадратни метра е била за скандалните 900 лв. "Вторият апартамент, според нотариалния акт, е 32 квадрата и по статут е офис. Имотът се намира в друга четириетажна сграда в Слънчев бряг. Продавачи са Еньо и Маргарита Абрашеви, които са прехвърлили собствеността на "СКАТ" ООД през 2005 г. срещу скромните 6901 лв. и 10 ст.", пише още вестникът, като пояснява, че брокери на недвижими имоти са ги консултирали и са заявили, че по това време цените на имотите в курорта са се движили между 500 и 1800 евро за квадратен метър, като реалната пазарна цена на офиса е поне 6 пъти по-висока от декларираната при сделката, а на апартамента - минимум 120 пъти.

На 09 април 2019 г. до главния прокурор е постъпил сигнал за закупените недвижими имоти от "СКАТ" ООД. От прокуратурата поясняват, че са описани три сделки - закупено през 2004 г. от "СКАТ"ООД, управлявано от Валери Симеонов право на строеж на апартамент с площ 80 кв.м. в к.к. "Слънчев бряг" за сумата от 900 лева, при данъчна оценка 856,60 лв.; закупен през 2005 г. от "СКАТ" ООД офис в к.к. "Слънчев бряг" с площ 31,35 кв. м. за сумата от 6 901,10 лв., при данъчна оценка 6 901,10 лв. и закупен  през 2008 г. от "СКАТ" ООД имот частна общинска собственост с площ 875 кв.м. за сумата от 850 815 лв. по решение на Общински съвет – Бургас, чийто председател по това време е Валери Симеонов, председател на комисията за общинска собственост е бил Валентин Касабов – настоящ народен представител от НФСБ, а юрисконсулт е бил депутатът и зам.-председател на Правната комисия в Народното събрание Християн Митев. За този имот се твърди в сигнала, че не се ползва по предназначение за нуждите на телевизията, а е построен жилищен блок.

Изложени са и твърдения, че през 2008 г. "СКАТ" ООД, управлявано от Симеонов е закупило "База за отдих Пресока" в община Златоград, която в момента е хотел "Панорама", като на същия са изградени незаконни постройки – басейн и ресторант, за които е налице влязло в сила решение на Върховния административен съд от 2013 г., че са построени без съответните разрешителни и следва да бъдат съборени, а това не се е случило, съобщават още от държавното обвинение.

На КПКОНПИ е възложена проверка предвид твърденията в сигнала за извършени престъпления от Валери Симеонов, като настоящ народен представител, а през 2008 г. и като председател на Общински съвет за сделката от същата година. Ще се проверяват и данните за извършени престъпления от Касабов и Митев, в качеството им на длъжностни лица в Община Бургас през 2008 г.

Предметът на проверката ще обхване и твърденията за непредприемане на действия по събарянето на незаконните постройки в района на Златоград и наличието на връзка със Симеонов.

На основание чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт, чл. 82 и чл. 83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, проверката е възложена на Дирекция "Противодействие на корупцията" при КПКОНПИ, която по силата на този закон е компетентен орган да извършва проверки срещу народни представители. Извършването на проверките се възлага и на основание чл.8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от главния прокурор Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ, уточняват от прокуратурата.

Валери Симеонов е лидер на партия НФСБ и водач на листата за предстоящите избори за Европейски парламент.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
30
|
нерегистриран
11 април 2019, 08:32
7
-2
И какво проверяват в тази връзка ВКП? Къде е забранено да се продават "евтини имоти"? Само празни думи и празни дела, вместо да се работи по престъпления.
29
Мунчо
|
нерегистриран
11 април 2019, 08:11
3
0
СИК и шайкашите.
28
|
нерегистриран
11 април 2019, 02:53
3
0
Който копае гроб другиму, сам пада в него.
27
големия
|
нерегистриран
10 април 2019, 23:51
2
0
ами да... като гледаме шл
26
бау бау
|
нерегистриран
10 април 2019, 23:30
2
0
До коментар [#25] от "големия":
основното за една продуктивна дейност във всяка сфера са личните контакти проверени във времето. бойко ги има.
Аха, явно нещо не сме се разбрали, аз говоря за Винкела /В.С./, а не за Боко.
25
големия
|
нерегистриран
10 април 2019, 23:07
2
0
основното за една продуктивна дейност във всяка сфера са личните контакти проверени във времето. бойко ги има.
24
бау бау
|
нерегистриран
10 април 2019, 22:53
5
0
До коментар [#23] от "големия":
до бау бау...нищо лично но винаги съм бил резервиран към хора на които всичко им е ясно...повярвай имам опит
Резервиран не резервиран, общо взето на всички им е ясно, че от Винкела нищо не зависи в тази държава - Боко го удря и получава подкрепа от ДПС за кворума, докато оня се кротне и започне да му играе по свирката, както Волен и Марешки. Ако знаеш конкретни факти за някакви негови възможности за съществено влияние в държавата, би ми било много интересно да ги споделиш.
23
големия
|
нерегистриран
10 април 2019, 22:22
3
0
до бау бау...нищо лично но винаги съм бил резервиран към хора на които всичко им е ясно...повярвай имам опит
22
бау бау
|
нерегистриран
10 април 2019, 22:12
3
-2
До коментар [#20] от "големия":
писах под №4 за мафията. мурабето започна. изхода още не е ясен
е то правителството е сложено от мафията. и да го сменят, пак тяхно ще си сложат, нищо чудно пак с Боко като премиер, макар че хамериканците му се нервят...
21
*************
|
нерегистриран
10 април 2019, 22:10
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно