Отмениха по-високите данъци за имоти в курортите
По-високите данъци за имоти в курортите, които не са основно жилище, беше отменен от Конституционния съд. Той се произнесе по искане на президента Румен Радев, който атакува разпоредбата в Закона за местните данъци и такси.
 
Според текста, приет от парламента през миналата година, за жилищни имоти в курорти, посочени в списък, приеман от Министерския съвет, ставките за данък сгради са по-високи. Това правило се прилага, ако жилището не е основно, т.е. собствениците имат и друг имот, в който живеят. В резултат по-високият данък важи основно за ваканционни имоти и вили. Ако те са в курорти от национално значение, налогът е между 5 и 7 на хиляда от данъчната оценка. А за курортите от местно значение данъкът е между 4,5 и 5 на хиляда, като конкретният размер на налозите се определя от общините.
 
Промяната в закона беше направена с мотива, че много собственици давали под наем имотите си в курортите, но не ги регистрират като туристически обекти и не плащат данъци за доходите си от тази дейност.
 
Според Конституционния съд обаче това води до неравно третиране на различните собственици, а имущественият данък се определя неправомерно от начина на ползване на жилищата. В решението е посочено, че имуществените данъци може да зависят само от стойността на имота, но не и от неговото предназначение.
 
"Доходите на лицата от имотите, отдавани под наем, се облагат по реда на Закона за данък върху доходите на физическите лица, при което несъмнено се облага именно доходът, а не имотът (като имущество). И в двата случая определяща е волята на собственика на имота да потърси доход от него, което от своя страна предопределя и вида подоходен данък, който се дължи", пише в решението. Съдът посочва още, че в списъка на курортите, приеман от правителството, могат да се правят промени по "неясни и евентуално субективни, във всички случаи трудно предвидими, критерии".
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно