Нови разкрития
Председателят на ВКС отдавал морската си вила под наем, но не декларирал получените доходи
Репортери питат Лозан Панов - как може да си купят къща на брега на морето за... 26 хил.лв.
Председателят на ВКС отдавал морската си вила под наем, но не декларирал получените доходи

Лозан Панов пристига за заседанието на ВСС, снимка: Канал 3

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС), който се озова в епицентъра на "Апартаментгейт", е единственият, който все още не е обяснил, как семейството му се е сдобило с евтин имот от "Артекс". В четвъртък сутринта Лозан Панов влезе забързан в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), отбягвайки въпросите. Той не отговорил на репортерски въпрос - как може да се закупи вила на морския бряг за 26 000 лв., съобщава "Канал 3".
 
Телевизията прави и нови разкрития за морския имот на Лозан Панов. След като стана ясно, че през 2013 г. председателят на ВКС си е закупил парцел и вила на морския бряг за "крупната" сума от 26 хиляди лева и не се касае за едноетажна, а за двуетажна постройка, нови данни сочат, че Панов е получавал доходи от отдаването й под наем, които обаче не е декларирал.
 
Вилата на Панов на морския бряг не е временна постройка, както се твърди в изданията на кръга "Капитал", а напълно довършена къща, става ясно и от получени на редакционната поща на "Правен свят" кадри на имота. През 2014 г. вилата е била ползвана от физическо лице, което е заплатило наем на Лозан Панов от над 2000 лева, и то по банков път, уточнява "Канал 3". Сумата обаче не е била декларирана от председателя на ВКС в годишната му декларация и съответно не е заплатен дължимия данък общ доход върху нея.
 
Ако това е така, то се поставя въпросът защо тези факти удобно са били спестени от изданието "Капитал" на подсъдимия Иво Прокопиев през октомври 2018 г., когато в публикация бе направен опит за неглижиране на констатациите на НАП от извършената на Лозан Панов данъчна ревизия. Всъщност реакцията е обяснима, защото не може да има никакво оправдание за недекларирането на наема, получен за ползването на вилата, още повече, че заплащането му по банков път неминуемо оставя следи и не може да бъде прикрито.
 
Едно от възможните обяснения за "пропуска" на Панов е, че просто е забравил за този доход дошъл по банковата му сметка, защото през следващите години е получавал сумите от наем "на ръка", коментира сайтът на телевизията. По това време обаче Панов е съдия във Върховния административен съд (ВАС), който съд е последната инстанция, произнасяща се по актовете на НАП и съответно много добре e знаел, че всеки лев доход трябва да се декларира. Другият вариант е Панов умишлено да е скрил този наем, което напълно кореспондира и с други негови укрити доходи, за които се признава в публикацията в "Капитал" - недекларирани хонорари, както и наеми от апартаментите му в София.
 
И при двата варианта обаче, оставането на Панов и минута повече на поста му, е директна обида не само към съдийското съсловие, към което принадлежи, но и към цялото общество. Не само защото срещу председателя на ВКС вече има влязло в сила решение заради неподаването на декларация пред Сметната палата, което собствената му съпруга определя като "извращение с правото".
 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
Калин Калпакчиев
|
нерегистриран
11 април 2019, 22:52
5
-4
Нищо не можете да у направите!щ
5
Пишете си, пишете си, ама...
|
нерегистриран
11 април 2019, 20:05
10
-9
...оставка - йок. Само ще я сънувате, смешни троли... Je suis Лозан!
4
Ех, Лебеде, Лебеде.. Каква я мислихме, какво излезе...
|
нерегистриран
11 април 2019, 18:28
22
-10
Лозе, каква я мислише каква стана тя?
От морална величена, определяща кое е правилно и кое не, свлече се до най-обикновен лъжец и крадец...

Ех, Лозе, Лозе! Каква мимикрия на Председател се оказа! Срам, срам голям!

Обаче, Лозе, ти знаеш-Не на страха!
3
Съдийското съсловие
|
нерегистриран
11 април 2019, 17:32
7
-3
Е срам и позор за всички завършили редовно в Алма Матер и по белите държави на континента. Наш човек завършил по право ПУЦ.
2
|
нерегистриран
11 април 2019, 17:08
19
-16
А малки деца, за закуска ял ли е? Щото май само това не е вършил?
1
|
нерегистриран
11 април 2019, 14:52
19
-12
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Боклук!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно