В Деня на отворените врати
Сто младежи гостуваха на прокуратурата в Бургас
Ученици, студенти и деца в неравностойно положение се запознаха със същината на работата на държавното обвинение
Сто младежи гостуваха на прокуратурата в Бургас

Прокурор Георги Чинев разкзва на учениците за професията си

Близо 100 ученици, студенти и деца в неравностойно положение посетиха Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура - Бургас, за да се включат в традиционния  "Ден на отворените врати", който магистратите ежегодно организират, съобщиха от държавното обвинение в града.

Повече от 70 студенти от трети и пети курс, изучаващи специалността "Право" в Бургаския свободен университет и ученици от 11-ти клас на профилирана гимназия за романски езици "Г.С.Раковски" и Търговската гимназия в Бургас посетиха Съдебната плата, за да се запознаят с работата на прокурорите. Те са били посрещнати от говорителя на Окръжна прокуратура – Бургас Елгина Чалъмова, която е представила деловодно обработване на информацията по дела и преписки, които ежедневно постъпват в Окръжната прокуратура. Малко по-късно гостите са били приети в кабинета на административния ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев, който ги запознал с броя и структурата на прокуратурите в Бургаски съдебен район. Окръжният прокурор акцентирал върху спецификата на региона и подчертал, че територията съдържа в себе си сухопътна, морска и въздушна граница. "Именно тази специфика предполага и изключително разнообразен брой на видовете престъпни деяния", заявил още Чинев. Той допълнил още, че през летния сезон Бургаски съдебен район става втори по броя на населението в страната, поради наличието на голям туристически поток, концентриран основно в "Слънчев бряг". 

Чинев споделил с младежите, че прокурорската работа няма нищо общо с тази, която се представя в киното, уточняват от пресслужбата на държавното обвинение в Бургас. Посочил е, че тя е свързана с много лишения в личен план, като дал пример с дела, които са с големина от по 100 тома. След тяхното изчитане в цялост, прокурорът трябва да се произнесе с мотивиран акт, който да е законово издържан, като всичко трябва да се случи в едномесечен срок. Като най-сложни за работа дела Чинев е посочил тези, по които се разследват данъчни престъпления, както и т.нар. "компютърни престъпления". 

Младежите са посетили и Апелативна прокуратура - Бургас и са били приети от административния ръководител Любомир Петров. 

Прокурор Любомир Петров заедно с учениците

В Районна прокуратура – Бургас са гостували деца в неравностойно положение на възраст от 4 до 16 години, съобщават още от държавното обвинение в Бургас. Младите гости са били приети от административния ръководител Иван Кирков и от неговия заместник Димитър Георгиев. Двамата са очертали ролята и функциите на прокуратурата в хода на съдебния процес. Децата са присъствали и на импровизиран съдебен процес.

Иван Кирков и Димитър Георгиев разказват на младежите за прокурорската работа

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно