Катарзис
Активният в защита на съдии ССБ избра пасивната роля по казуса с атаката на съпругата на председателя на ВКС срещу магистрати
Съсловната организация изпадна в противоречие с предишни свои позиции и се обяви в подкрепа на правото на гражданите "да обиждат" представители на съдебната власт
Активният в защита на съдии ССБ избра пасивната роля по казуса с атаката на съпругата на председателя на ВКС срещу магистрати

ССБ не намира за обидно квалифицирането като "изврашение с правото" на влязло в сила съдебно решение от издателя и журналист Елисавета Панова, съпруга на председателя на ВКС, снимка: в-к "24 часа"

 

"Това съдебно решение, този съдебен акт, аз наричам извращение с правото". С тези думи журналистът и издател Елисавета Панова, съпруга на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), определи в предварително записано телевизионно интервю за бТВ влязлото в сила съдебно решение, с което Лозан Панов окончателно бе глобен с 1000 лв. за неподадената от него имуществена декларация пред Сметната палата през 2017 г. Безпрецедентно грубият изказ по адрес на съдебния акт на тричленен съдебен състав от Административния съд в София-град (АССГ) всъщност се отнася и до първоинстанционното решение на Софийския районен съд (СРС), който обяви, че Панов е бил длъжен да декларира имоти и пари за 2016 г. и пред Сметната палата, а не само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).
 
Думата "извращение", според Тълковния речник, има ясно очертани негативен смисъл и обидно значение, описващи действия на извратен човек, изопачено обяснение и отклонение от нормалността. Точно заради това не бе изненадващо, че още във вторник в началото на редовното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) кадровици поставиха въпроса на председателя на ВКС за изказването на собствената му съпруга и го попитаха – дали споделя нейната крайно негативна и цинична оценка за съдебната власт, начело на която стои самият той. Както вече е добре известно, Панов избяга. Кадровиците поискаха обяснението и защото споделиха, че са били сезирани от съдии, които са се почиствали унизени и обидени от думите на семейната половинка на председателстващия заседанията на ресорната колегия на Съвета. Още повече, че според приетите в края на миналата година Стандарти за независимост на съдебната власт, членовете на ВСС бяха длъжни да реагират на обидата на Панова, която бе в телевизионното студио в ролята си на съпруга, но и на журналист, още повече - собственик на вестник с тираж от 2000 бройки.
 
Нещо повече, самият Лозан Панов през почти цялата 2018 г., при далеч по-незначителни поводи, лично е изисквал от Съдийската колегия да излиза с нарочни декларации, становища и позиции, в които медии и/или журналисти са били заклеймявани, че оказват натиск върху правосъдието и отделни съдии. В повечето случаи действията на Панов бяха продиктувани от предхождащи, често пъти ултимативни искания за незабавна реакция от Съдийската колегия на ВСС, отправяни от Съюза на съдиите в България (ССБ). А един от най-активните членове на съдийската организация дори развиваше тезата в своя блог, че на критикуващите магистратите журналисти трябва да се търси и наказателна отговорност.  
 
Ако за Панов изглежда да е разбираемо, че трудно би могло да се очаква да поиска председателстваната от него Съдийска колегия да реагира на обидите срещу съдии, изречени от Панова, то изненадващо бе, че обичайно активният в защита на магистрати ССБ избра пасивната роля по казуса с атаката на съпругата на председателя на ВКС срещу влязло в сила съдебно решение, респективно срещу общо четирима български съдии. Според Елисавета Панова, с двете си решения "извращение с правото" са допуснали съдиите Добромир Андреев, Елица Райковска и Георги Бозуков от АССГ, а преди това и съдия Ангел Павлов от СРС. Всичките те се явяват в положение на зависимост от председателя на ВКС и в качеството му на кадровик, разглеждащ кариерното развитие на магистратите.
 
Всичко това предполагаше ССБ още в понеделник да представи публично своята позиция в защита на четиримата конкретни съдии от журналистката Панова и съпруга на Панов, още повече, че от Централния публичен регистър на декларациите по чл. 195а, ал.1 от ЗСВ става ясно, че един от засегнатите магистрати дори членува в съсловната организация.
 
Едва след писмено запитване от "Правен свят", изпратено в четвъртък до Управителния съвет на ССБ, председателстван от бившия кадровик, а сега съдия в Апелативния съд в София Калин Калпакчиев, организацията изрази позиция по конкретния казус. От нея се разбира, че УС на ССБ не приема думите на Панова за обидни, нито за атака срещу магистрати, защото не идвали от "равна по сила власт на съдебната". Изглежда, че от ръководството на ССБ пропускат, че Панова бе представена и в качеството й на журналист и издател, а в интервюто коментираше актуални обществени процеси, именно като представител на т.нар. "четвърта власт" – медиите. От посоченото в отговора на УС на ССБ в крайна сметка се разбира, че организацията се отказва от десетки свои декларации, отворени писма, становища, в които е атакувала медии заради критики им по различни съдебни казуси.
 
Но дори и да приемем, че Елисавета Панова не е била в студиото на бТВ като съпруга на най-висшия съдия в страната, нито като издател и журналист, а като обикновен гражданин, УС на ССБ отново изпада в противоречие с предишни свои позиции.
 
През август 2016 г. ССБ излезе с позиция в защита на съдия Недялка Николова от Окръжния съд в София, която стана обект на гражданско недоволство след решението си да откаже постоянен арест за турски шофьор на ТИР, прегазил семейство мотористи, който след определянето на мярка за неотклонение "домашен арест", незабавно успя да избяга и до днес е в неизвестност.
 
Близо три години по-късно, под ръководството на съдия Калпакчиев, изглежда ССБ изживява своя катарзис, защото по повод казуса с гражданката Панова организацията дори се обяви в защита на правото на гражданите "да обиждат" представителите на съдебната власт.
 
Ето и целия отговор на УС на ССБ по повод запитването на "Правен свят":
 
Трайна практика на Съюза на съдиите в България е да отстоява независимостта на съдебната власт. Независимостта на една власт може да бъде накърнена единствено от равна по сила на нея власт. Положение, постигнато благодарение на принципа на разделение на властите. 
 
От друга страна, упражняването на правото на мнение на частни лица, насочено срещу всяка една от властите, трябва да бъде поощрявано и защитавано активно и по възможност незабавно. Критичната гражданска позиция и отстояването ѝ е желана почва за всяко демократично общество.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
****************************************************************************************************************************************************************************
|
нерегистриран
14 април 2019, 20:35
2
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
|
нерегистриран
14 април 2019, 19:41
4
-4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14
От Управителния съвет
|
нерегистриран
13 април 2019, 11:23
12
-9
Калпакчиев няма полезен ход, по отношение на Лозановите гешефти с имотите. Безпринцичността им изпъкна. Същото и по отношение на НПО-та им. Просто и техния човек-Лозан Панов, е омазан до ушите... и се чудят по какъв начин да омекотят резила му. Но не им се отдава.

Освен това Калин Калпакчиев го е ударил на любов с Мирослава Тодорова. Влюбено е момчето.
13
|
нерегистриран
12 април 2019, 17:13
11
-12
До коментар [#5] от "нерегистриран":
Интересно, а когато ССБ пускаха декларации до ВСС заради казуса с ПИК и колегата от СРС-докладчик по делото на Емил Джасим, тогава медийното издание се равнява по власт на съдебната, така ли? Не разбирам този аршин, който сега прилагат. Значи един издател като Бети Панова не е равна на издателя Недялко.
ССБ, за пореден път показвате двойния си стандарт. Не че не го знаем.
Само много болен мозък може да види идентичност на излятата от плиц и нидялко помия срещу колегата от СРС, преследването и заснемането й, с използването на един израз от страна на съпругата на Панов "извращение с правото". Ами ако ЕСПЧ присъди, че има злоупотреба с правото при санкционирането на Панов, че не е дублирал декларацията си, това какво ще е?
12
|
нерегистриран
12 април 2019, 16:36
12
-5
В атака, в атака - кафявите в атака!
10
Европа
|
нерегистриран
12 април 2019, 14:15
26
-14
ССБ - организацията за пореден път доказват, колко са беезринципни и тежко зависими. С тази политика от години наред, определяна от нейната върхушка-Нела,Мира, каскета Калин и пр, отблъсната от редиците магистратите. Останаха, около 20 човека.Никой не плаща членски внос, а разполагат със неизчерпаема финансов ресурс!
9
най-минатия
|
нерегистриран
12 април 2019, 12:25
12
-7
Глей ся булка ,ако "прецедателят" си беше платил глобата щеше да има "пито платено",амо той голем "не на страха"щото чист като сълза.Ся кво като може да ги докаже тези доходи ,кво му пука ми да проверяват нъл тъй.
Законите в РБ да не важат само за мен ,Сульо и Пульо .Какво пише в личната карта на лицето Панов-"българин " или "марсианец" ми сегаq като гражданинът доказва всяка стотинка, така и Панов.Га яде кифтетата не рива ся "изварщения" с правото ,а и да не забравяме "най-минатия ".
8
Таня
|
нерегистриран
12 април 2019, 12:03
12
-8
Шизофрения, маниакална обсебеност! То бива, бива, ама чак толкоз?
7
Нерегистриран
|
нерегистриран
12 април 2019, 10:57
12
-21
Спомняйки си професионалните качества и път на единия от тримата в съдебния състав - наистина произведения акт е извращение с правото.
6
Мишо Шамара
|
нерегистриран
12 април 2019, 09:21
49
-9
То е ясно че ССБ винаги е делял съдиите на наши и ваши. Това е принципният им интригантски подход, за съжаление. Ще защитим този, но ще си затраем за друг...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно