Прокуратурата:
Боил Банов не е извършил престъпление при ремонта на Ларгото
При изпълнението на проекта не е констатирано забавяне, което да налага заплащането на неустойка на Министерството на културата, пише в отказа за образуване на досъдебно производство на прокурор Георги Николов от СП
Боил Банов не е извършил престъпление при ремонта на Ларгото

Министърът на културата Боил Банов

Специализираната прокуратура (СП) отказа да образува досъдебно производство срещу министъра на културата Боил Банов заради ремонта на "Ларгото", поради липса на данни за извършено престъпление, съобщиха от държавното обвинение.

В постановлението за отказа, подписано от прокурор Георги Николов, е записано, че "внимателният анализ на всички материали, приложени по преписката, събрани в хода на извършената проверка по чл. 145 ал. 1, т. 2 ЗСВ дава основание за категоричен извод за липса на достатъчно данни, които да установяват елемнти от състава на престъпление от общ характер". Според прокурор Николов, по категоричен начин е установено, че нито министърът на културата (тогава Вежди Рашидов), нито заместникът му (Боил Банов), нито други лица, които са изпълнявали функцията на възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки, са извършили нарушения на служебните си задължения. "Още по-малко може да се прави изводът за извършени от тях действия със специална цел – набавяне на имотна облага за себе си или другиго", пише още в постановлението. В него също така е записано, че при изпълнението на проекта не е констатирано забавяне, което да налага заплащането на неустойка на Министерството на културата от страна на изпълнителя. 

От прокурорския акт става ясно още, че сигналите срещу тогавашния зам.-министър на културата Боил Банов са подадени от три места - политическа партия "Българска социалистическа партия", представлявана от Председателя на Националния съвет Корнелия Нинова, от народния представител Елена Йончева и от Григор Здравков. Както вече стана ясно и вицепремиерът Томислав Дончев изпрати в държаното обвинение допълнителни документи във връзка с преписката срещу Банов, които са съдържали резултати от проверките на Управляащия орган по Оперативна програма "Регионално развитие", от която бе част ремонтът на "Ларгото". От документите, предоставени от Дончев, ставало ясно, че и Управляващият орган не е констатирал никакви нарушения при изпълнението на проекта, а обектът е бил предаден в законовия срок – 29 януари 2016 година.

В края на януари т.г. БСП сигнализира ОЛАФ и прокуратурата за корупция в строителството и злоупотреба с държавни средства от Боил Банов в качеството му на зам.-министър на културата през 2016 г. Елена Йончева представи запис от разговори на Банов, в които той съдейства за опрощаването на поне 700 хиляди лева неустойка на фирмата - строител на втори и трети етап на античния културен комплекс "Сердика" - Ларгото.

Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
|
нерегистриран
13 април 2019, 11:37
7
-1
Допълнителното споразумение за удължаване на срок в нормалната хипотеза действително логически изключва нужда от антидатиране на документи за спиране на строителството.От друга страна, такива изменения на договори, финансирани с публичен ресурс, като напр.относно срок, някои законоустановени правила и процедури не ги допускат току така- необходима предпоставка за изменението е нещо като констатиране на "форсмажорно обстоятелство".Кое е първо, яйцето или кокошката:).
Могат ли N на броя доказани специалисти, удостоверили факти в официални документи, да не казват истината- могат.
Едната презаписана флашка и свидетеля дали са достатъчни?Не може да се прецени на този етап.За присъда може и да не са, но за разследване?.В аргументацията на постановлението има резон, но по -скоро е следвало да образуват производство, дали ще има или няма обвинения е друг въпрос.
11
големия
|
нерегистриран
12 април 2019, 21:45
6
-9
резюме-1-10...предубеденост ...опорни точки ...абе много трол
10
ГАБРОВО Е БЪЛГАРИЯ!
|
нерегистриран
12 април 2019, 20:57
16
-2
След успешното местно самоуправление на Томи Дончев. Забравихте, а?
8
Анализатор
|
нерегистриран
12 април 2019, 19:21
22
-3
Хм,дет са вика – права са на луд:) Ма как господин Прокурора,реши че презаписа е манипулиран?

1.) Свидетелят Елена Йончева твърди че го е направила от оригиналната флашка, и никой не е опровергал тези нейни твърдения; Т.е. имаме СП (условно казано,понеже няма ДП) за оригинал.

2.) самото ВЛ казва че за презаписа (стр.13 от Постановлението) няма данни да е манипулиран : „….не са открити изменения,предизвикани от манипулация или монтаж на (пре)записа…“; освен това, т.нар. „Оригинал“ също може да е презапис – тогава защо му е на Прокурора този „Оригинал“? Още повече, за автентичността на записа се съди и за логическата последователност на текста,а тук тя е много ясна – много запъвания,“ъъъ“ -та, „ааа“ -та, междуметия- няма как са се направят умишлено,и да се запази смисъла на оригинална реплика…отговорите на думите на Банов,от останалите – майтапи,как ще се продават само за милиони – категорично сочат на автентичност; запазената интонация – типична – с намаляваща сила в края на изказа; що не се направи и фоноскопска СТЕ – това ли са техните гласове,да кажат какви са били оригиналните думи на тези „слуги“ на народа,и какво според тях е манипулирано? После да ги поставят в очна ставка,за разминаванията -о,не,няма такива усилия.
За мен записа е автентичен.

3) Свидетеля Ангелов,също потвърждава че по същество е възприел думите на Боил Банов,така както са на звуковия файл. Ама бил съгласувал после някаква си докладна – е,кой ще посмее да не съгласува докладна на Министъра си – това не го ли съобразиха от Прокуратурата? Те колко свидетеля искат да намерят срещу Министър – 500 ли???? Аз съм виждал дела,по които осъждат човек по СП на един-единствен свидетел,без никакви ВД – тук обаче свидетели има,има и ВД – ама не,не било достатъчно.

4) Неустойката – брех,Прокурор ли съм,адвокат ли съм? Че то може и да няма вреда от забавянето и подправените актове (евентуално),ама важното е че Министъра си е МИСЛЕЛ,че така прави УСЛУГА на фирмата ВЪВ ВРЕДА на на Държавата.

Всеки друг щяха да го обвинят,и осъдят при тези доказателства…ама както каза някой – така е с Цацаратурата,така беше и с оня хахавелник от „Плод и зеленчука“,заради който осъдиха РБ в Страсбуг (делото „Колеви с/у Б-я“)

И сега,ще видим дали пък случайно не съм прав – ако ОЛАФ реши да каже нещо различно от сентенциите на Прокурора.

Не че Хелън Станишева ми е симпатична – не,никак – получава пари от офшорки,пък си мислела че това било нормално,и т.н. Просто искам да кажа – в Булгаристан всички полителити правят пари и крадат,а ние правим грешка,да си мислим че едните били добри,другите -не- всичко е „лош матрял“,както каза един друг титан на мисълта

Аз искам - които са юристи тук- да коментират аргументите ми в строго юридически аспект,оставете политиката -понеже това е правен форум,да видя аз ли съм изглупял нещо,или прокурорската практика се е изменила,и моя милост е останала неосведомена за това.
До коментар [#1] от "Мунчо ":
Има си хас! Престъпленията ги вършат само бивши. Няма да си разваляме рахата. И да си ритаме бюджета, я!
7
Абе
|
нерегистриран
12 април 2019, 18:13
20
-5
Прави ли ви впечатление как за правен свят Габрово е извън територията на България? И верно ли дежурен прокурор освободил габровските римляни?
6
Само минавам
|
нерегистриран
12 април 2019, 17:50
19
-4
С едно орденче няма ли да го отличат?
5
ЗАКРИВАЙ
|
нерегистриран
12 април 2019, 13:44
24
-5
!
4
извършил е нещо хубаво
|
нерегистриран
12 април 2019, 13:38
25
-4
всички го харесваме, защото вярно служим
3
Специализираната цел
|
нерегистриран
12 април 2019, 13:14
27
-5
Всичко е в ЦУМ. Всичко за победата!
1
Мунчо
|
нерегистриран
12 април 2019, 13:04
38
-4
Има си хас! Престъпленията ги вършат само бивши. Няма да си разваляме рахата. И да си ритаме бюджета, я!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно