Искат задължителна застраховка за жилищата
Застраховката на жилищата отново да стане задължителна, както преди 1990 г. Това предлагат в предложенията си за промени в Закона за етажната собственост граждани. Исканията им са публикувани на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според С.Д. е задължително да бъде създаден "застрахователен пул" за имоти, в който да бъдат застраховани както общите части, така и индивидуалните имоти срещу бедствия и аварии. За да е по джоба на всички годишната вноска да е в размер от 1 промил от данъчната оценка на имота. При стойност на имота от 100 000 лв, годишната вноска, която ще плаща собственика ще е 10 лева. Така при пожар или земетресение имотите ще са защитени, разяснява идеята си гражданина.
 
Най-големият проблем при отношенията в етажната собственост е събиране на таксите за входа, за пореден път доказват мненията на гражданите. За да се справят с недобросъвестни съседи се предлагат дори невъзможни варианти като този да се заплаща сумата за ремонти и текуща подръжка на общите части заедно със сметката за ток. Ако пък комшията не я плати до месец да му се спира електричеството у дома, предлагат пострадалите от недобросъвестния съкооператори.
 
За да се спре хвърлянето на боклуци около входа или повреждането на паркиралите около него автомобили при искане от страна на етажната собственост да се поставят камери около сградата от общината, за да се залавят нарушителите, искат още съседи. Според тях институцията трябва да има срок от 1 месец, за да монтира уредите.
 
Гражданите настояват и общините да стимулират примерните етажни собствености. В случай, че входовете и градинките около блока са поддържани изрядно, да се освобождават собствениците от местни данъци за определен период от време, предлагат комшии.
 
Спорове пораждат и таксите, които трябва да се плащат за деца над 6 години и за кучета. Според едни за домашните любимци трябва да се брои поне 10-кратна такса или минимум 100 лева на месец. Други са категорични, че децата цапат повече и идеята е безумна. Според трети трябва да има различни такси според теглото и големината на животните. А четвърти са категорични, че блоковете не са място за отглеждане на кучета, ако за това няма писмено съгласие от страна на всички съседи.
 
Част от гражданите се оплакват, че при смесена собственост никой от общината не плаща таксите, определени от етажната собственост, въпреки че в нея има и общински домове.
 
Солени глоби да има и за всички възможни нарушения на правилата на етажната собственост или решение на общото събрание, предлага гражданин. Според него при първо нарушения трябва да се дължи 10% от размера на минималната работа заплата или 56 лева, а при 5 или повече нарушения глобата да скочи до 50% или 280 лева. Като нарушения са формулирани хвърлянето на боклук около входа, нарушаването на "тихите часове", в които не бива да има силен шум или нерегламентирано преустройство, засягащо общата конструкция на блока. Глобите да се събират с помоща на общината или НАП, а съответната институция да взима като възнаграждение за работата си 30 на сто от стойността на наложената санкция, предлага още Х.Х.
 
Сред исканията на комшиите са в 21 век домовата книга да има и задължителен електронен вариант, а строителното министерство да поддържа регистър на всички етажни собствености в страната. Според съседите апартаментите трябва да могат да се отдават през платформи като Booking и Airbnb само, след като наемодателите получат съгласието на всички представители на етажната собственост.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
пари за милионерката Елена
|
нерегистриран
15 април 2019, 13:12
2
-2
"Искат задължителна застраховка за жилищата"

Собствениците при настъпване на рисковото събитие няма да видят почти нищо от застрахователя (както при ПТП обезщетенията са мизерни) и то и него ще вземат след много тичане и разходи за документи, които ще изядат нацяло онова, което ще му се плати.

Но пък ще има много пари, с които ДЗИ да финансира журналистическото кинотворчество на Елена Йончева. Явно това е целта на пожелатие анонимност граждани.

Интересно, защо само на шепа анонимни граждани се дава поле за изяви, а протестите на стотици други попадат под информационно затъмнение?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно