НС заседава във Велико Търново по повод 140 години от приемането на Търновската конституция
На тържественото заседание са поканени президентът, премиерът, ръководителите на Върховния административен и касационен съд, главният прокурор, омбудсманът и представители на различни вероизповедания
НС заседава във Велико Търново по повод 140 години от приемането на Търновската конституция

Музеят "Възраждане и Учредително събрание"

С тържествено заседание във Велико Търново Народното събрание отбелязва 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Музеят "Възраждане и Учредително събрание" ще отвори врати за тържественото заседание, което ще ознаменува 140 години от началото на българската държавност и свобода. В залата на Учредителното събрание възстановка на събитията ще пренесе народните представители и официалните гости в събитията от 1879 година, когато представители на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция, съобщава БНР.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие заседанието със звънеца на Учредителното събрание - запазена реликва, датираща от XV век. Речи ще произнесат председателят на парламента и лидерите на всички парламентарни групи. Ще прозвучи и обръщение на 44-ото Народно събрание към българския народ от младите народни представители. Събитието ще бъде предшествано от молебен в катедрален храм "Рождество на Света Богродица".

На тържественото заседание са поканени президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, ръководителите на Върховния административен и касационен съд, главният прокурор, омбудсманът, членовете на Конституционния съд и представители на различни вероизповедания.

Кулминацията на тържествата по повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция ще бъде тържествената заря-проверка и аудио-визуалният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина". По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във вторник, във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно