Кметът на Септември се сдоби с второ обвинение, а този на Созопол е окончателно отстранен от длъжност
Депутатът от ДПС Димитър Аврамов отива на съд за търговия с влияние
Кметът на Септември се сдоби с второ обвинение, а този на Созопол е окончателно отстранен от длъжност

Специализираната прокуратура повдигна и предяви обвинение на кмета на община "Септември" Марин Рачев и за умишлена безстопанственост (престъпление по чл. 219, ал.3 от НК), от която е причинена щета на общината  за 226 528, 24 лева, съобщиха от държавното обвинение. Досега той имаше повдигнато обвинение за неизгодна сделка, във връзка с една и съща обществена поръчка.

Обвинението касае изпълнението на обществена поръчка с предмет: "Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември", сключен между общината като възложител и "Консорциум ремонти и възстановяване-Септември" ДЗЗД - като изпълнител. Според прокуратурата, Рачев е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени. От държавното обвинение уточняват, че материалите по този казус са били отделени от наказателното производство срещу Марин Рачев заради огромния си обем.

Обвинен за длъжностно престъпление по същото производство (по чл.282, ал.2, пр.2 от НК) е и зам.-кметът на община "Септември" Явор Митев. Докато замествал кмета Рачев, той сключил анекс към договора по обществената поръчка с предмет за сумата от 1 000 000 лева, без да е възникнала необходимост от изменение. Според прокуратурата Митев е направил това с цел да набави облага за ДЗЗД "Консорциум ремонти и възстановяване - Септември". Той е обвинен и за това, че през лятото на 2018 г. (като е бил длъжен, съгласно чл.154 от Закона за съдебната власт) не е оказал съдействие на водещите разследването срещу Рачев при проведените на територията на общината процесуално-следствени действия (престъпление по чл.275, ал.1 от НК).

Обвинения по досъдебното производство са повдигнати на още две лица – на Ангел Бончев, директор на Дирекция "Транспорт и околна среда" (ТОС) в община "Септември" и на Станой Милов - специалист "Инвеститорски контрол" в отдел "Строителство" при дирекция "Архитектура и териториално устройство" в общината, уточняват от държавното обвинение. Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления – за това, че съставили протоколи за извършени в пълен обем и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обектите по договора на обществената поръчка, при положение, че тези работи били или частично изпълнени, или изцяло неизпълнени (престъпление по чл.311 ал.1 от НК).

По отношение на Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 10 000 лева, а на Бончев и Милов – по 5 000 лева.

Междувременно, Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) окончателно потвърди отстраняването от длъжност на кмета на Созопол Панайот Рейзи, обвинен в присвояване на над 2 млн. лв.

На 8 април Специализираният наказателен съд (СНС) отстрани временно от длъжност Рейзи и главния счетоводител на общината Златка Мусева, която е обвиняема заедно с него с мотив, че могат да повлияят на разследването.

След решението на магистратите от въззивния съд, кметът на Созопол отказа да коментира отстраняването му с аргумента, че не бива да говори, за да не попречи на следствието. Окончателно отстранена е и главната счетоводителка на общината Златка Мусева, съобщи в-к "24 часа".

Двамата са обвинени за присвояването на повече от 2 милиона лева, отпуснати от общината за строителни ремонтни дейности на детска градина, улици, предотвратяване на последствията от наводненията през септември 2014 г. Според прокуратурата, с фалшиви договори и фактури Рейзи и Мусева са превели по сметка на физическо лице голяма сума пари за общинските ремонти, като човекът, на когото били преведени парите, нямал нищо общо с тази дейност. Така за три години те били присвоили инкриминираната сума.

Депутатът от ДПС Димитър Аврамов отива на съд

 

Специализираната прокуратура внесе и обвинителен акт срещу народния представител от ДПС Димитър Аврамов за търговия с влияние, съобщиха от държавното обвинение.

 

Аврамов е подсъдим заедно с ексобщинския съветник от Плевен Методи Петков и още един мъж с инициали В.Ц.Ч., като последните двама  са обвинени в помагачество.

 

Според обвинителния акт, от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността "Тировец" (в производствена база на "Гала – М" ООД) Аврамов, заедно с помагачите си, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на негови земеделски земи. В крайна сметка  депутатът взел 100 000 лева от бизнесмена, за да упражни влияние при вземане на решение от директора на Областна дирекция "Земеделие" в Монтана. Аврамов поискал от него да отмени заповед от 31 август 2011 г. за служебно разпределение на ползването на масивите в землището на с. Стубел, област Монтана, за да издаде заповед по чл. 37в, ал. 8 от ЗСПЗЗ за въвод във владение на фирмата на бизнесмена в масив 128 в землището на с. Стубел, както и да се съобрази със сключено доброволно споразумение по чл. 37в, ал. 1 от ЗСПЗЗ за ползването на земеделски земи в землището на Стубел за следващата стопанска година (2012/2013г.), уточняват от прокуратурата.

 

Парите и заемите са били поискани, за да се упражни влияние и върху началника на РУП-МВР в Монтана, като от него било поискано да осигури охрана от полицейски служители и достъп до масив 128 в землището на с. Стубел, област Монтана (обработван от фирмата на бизнесмена) по време на жътвата на реколтата от рапица за стопанската година 2011/2012г.

 

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
17 април 2019, 12:10
2
-1
А някой от тях да задържат с показна акция, както Иванчева? Или поне да ги вкарат в ареста за няколко месеца? На нашите хора, които са сгазили лука, им повдигаме обвинения колкото да хвърляме прах в очите на обществото. И ако нашите прегрешили хора се държат добре и послушно след повдигането на обвинението - обвинението ще е така идиотски формулирано, че да бъде многократно връщано и прекратено от прокуратурата или в най-лошия случай да доведе до оправдателна присъда.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно