Наталия Николова-Бончева, окръжен прокурор на София:
Окрупняване на прокуратури в Софийска област трябва да има
До дни предстоят обвинения за катастрофата край Своге, обяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседанието на Прокурорската колегия на ВСС
Окрупняване на прокуратури в Софийска област трябва да има

Окръжният прокурор на София Наталия Бончева

Наталия Николова – Бончева пое втори мандат начело на Окръжна прокуратура – София. Това реши единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Основна част от мотивацията й да се яви за втори мандат като административен ръководител на Окръжна прокуратура – София е, че целият й магистратски опит е минал в този съдебен район. "Опитът ми като административен ръководител през последните 5 години ми дава увереност да смятам, че ще продължа да се справям успешно с ръководството на прокуратурата с най-много районни прокуратури в състава си, а именно 9 на брой", заяви прокурор Бончева.

"Налице са компактни групи от ромско население, както и огромни горски масиви. Това от своя страна предопределя криминогенната обстановка в района – основно престъпления против собствеността, контрабанда, каналджийство, пътно-транспортни произшествия и други. Голям е и броят на убийствата в района", отчете и.ф. ръководител на Окръжна прокуратура-София и допълни, че разследванията на всички изброени престъпления са с голяма фактическа и правна сложност и изискват огромно внимание.

Намалели са регистрираните престъпления, както и образуваните досъдебни производства. "Това обаче е тенденция от известен период от време и доколкото разбирам не е само за нашия окръг. Запазва се относителният дял на решените досъдебни производства спрямо прекратените, намалял е и броят на внесените дела срещу непълнолетните извършители", допълни още прокурор Бончева. Тя подчерта също така, че има традиционно добри взаимоотношения между прокурорите в окръга, в това число отношенията им и със служителите и останалите органи на властта. Това, според нея, спомага за добрата организация на работата на обвинението.

Трудностите, които е срещала в първия си мандат, са свързани основно с кадровата криза. "Това неминуемо се отразява на качеството на работата и срочността. С годините колегите от районните прокуратури все по-често започнаха да изготвят предложения за възлагане на следовател на разследвания. Това е положителна тенденция, която следва да продължи", заяви кандидатът и допълни, че както навсякъде, така и при тях се срещат сериозни проблеми с вещите лица. Освен, че има дефицит на специалисти, работата върви и бавно. "Голям проблем имаме и с преводачите и то от по-непопулярни езици – норвежки, полски, арабски, иврит", заяви още прокурор Бончева.

Кадровикът Йордан Стоев помоли за препоръка относно прекрояването на съдебните райони. "Какви трудности виждате в приложението на модела на прекрояване на съдебната карта, който е избрала Прокурорската колегия?", попита Стоев кандидата.

"Реформата на съдебната карта вече е факт. Софийска област е единствената без областен център. Бих искала да Ви запозная с факта обаче, че разстоянията са много големи, пряка транспортна връзка почти няма или ако има е един път на ден. Ако трябва да се иде от Своге до Самоков, трябва да се мине през София. От тази гледна точка е много трудно както географски, така и чисто стратегически да се отделят районите. Единият е с обособяване на една обща прокуратура. Но това не ми се вижда най-добрият вариант. От друга страна – окрупняване трябва да има. Но според мен, по-добрият вариант е да се окрупнят няколко прокуратури. Трябва много прецизно да се помисли, но по-малко от 3 районни прокуратури не биха могли да се обединят. Едната част да бъдат северните, другата да са централните и съответно южните. Това си го представям чисто географски, но не и с всички подробности", изложи визията си прокурор Бончева.

Този отговор явно удовлетвори кадровиците. "Познавам я като много добър юрист и администратор. При презентирането и представянето на концепцията си, тя се справи отлично. Аз лично останах удовлетворен", посочи Йордан Стоев. Главният прокурор се присъедини към това мнение и похвали работата на прокурор Бончева в изминалия й мандат начело на Окръжна прокуратура-София, особено с оглед факта, че в този район са част от най-тежките криминални престъпления и инциденти. Цацаров даде за пример случая с падналата осветителна греда в тунел "Ечемишка", при което една жена загина, както и тежката катастрофа край Своге, във връзка с която главният прокурор обяви, че предстоят обивнения през идните дни.  "Знаете, че районът е особено тежък. Нямало е ситуацията, в която тя да не е реагирала веднага и адекватно – при случая с тунела Ечемишка, катастрофата край Своге, за която между другото, в следващите дни предстоят обвинения. Изключителен професионалист, за мен тя е пример за административен ръководител", заяви главният прокурор. След което, с 11 гласа "за" прокурор Бончева бе избрана за втори мандат начело на Окръжна прокуратура-София.

Председателят на Районен съд-Мадан оглави прокуратурата в Смолян

 

Димитър Стратиев, който към момента е председател на Районен съд – Мадан, оглави Районна прокуратура-Смолян, решиха членовете на Прокурорската колегия на ВСС.

 

„Административният ръководител следва да е принципен и последователен. Моето виждане е, че в РП-Смолян е направено много, но има какво още да се направи“, заяви в началото на изложението си съдия Стратиев. Той посочи, че един от основните проблеми, които наблюдава в обвинението за чийто административен ръководител кандидатства, е този, че наблюдаващите прокурори не осъществяват нужния контрол върху разследванията. Той заяви още, че, според него, работата в РП-Смолян, след окрупняването на прокуратурите в Чепеларе и Мадан, върви нормално и безпроблемно.

 

Главният прокурор го попита каква е мотивацията му да стане прокурор, при положение, че към момента е съдия, при това на ръководна длъжност. „След като станах съдия в РС-Мадан започнах да гледам основно граждански дела, наказателните дела са много малко, а аз считам, че именно те са моето призвание“, отговори Стратиев.

 

Гергана Мутафова пък го върна на темата за съдебната карта и го попита дали смята, че обвинението в Смолян е достатъчно добре обезпечено, особено с оглед реализираното от януари окрупняване. „Считам, че  РП-Смолян е достатъчно добре обезпечена както откъм служители, така и откъм прокурори. По отношение на битовите условия – с техника прокуратурата е добре обезпечена, но сградата се нуждае от ремонт“, отговори кандидатът за районен прокурор на Смолян.

 

След което последва гласуване, което показа, че единодушно, с 10 гласа „за“ Колегията му гласува доверие да поеме ръководството на РП-Смолян.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Ваш Гешев
|
нерегистриран
18 април 2019, 11:38
8
-1
Ще има само обучения на тема Как да разберем присъдата в съдебно заседание. Групите ще са по тройки.- тъп, по- тъп и най- тъп
3
Марко
|
нерегистриран
17 април 2019, 18:49
9
-1
Да, всички кълвачи следва да са само в областните центрове,че инак обрастват по места с всевъзможни да го наречем "комуникации"...
2
RRR
|
нерегистриран
17 април 2019, 18:44
10
-1
Човека очевидно хабер си няма от прокурорска работа, те шеф го направили.Хвала.
1
|
нерегистриран
17 април 2019, 15:58
12
-1
Най-добрия администратор. Ха-ха
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно