За мишките и правосъдието
За българския тълковен речник мишкуването е просто дума. За нас, гражданите на тази държава - битие. Феномен, пробутван ни за норма от знайни и незнайни герои на нескончаемия Преход. Характеропатия, присъща за точно определена група самозвани морализатори с подсъдими покровители, които драпат за място на жълтите павета, за да продължават менторите им (и те покрай тях) да крадат настоящето ни, както окрадоха и миналото ни.
 
Примери много, най-пресният от сряда. При това под гръмкия надслов "Независим съд – свободна държава" и със звездното участие на човек, чийто пост му дава статута на съдия №1 на държавата.
 
Доколко изобщо темата за независимостта на съда може да е обект на реална дискусия на въпросното събитие, прикрито под названието конференция, а всъщност чист фарс, е риторичен въпрос. Достатъчно красноречив е фактът, че единият от организаторите бе сдружение, демонстриращо явно връзките си с основния подсъдим за източването на милиардите от КТБ – Цветан Василев. А гост-лектор - председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Същият Върховен касационен съд, който ще е последна инстанция по делото за аферата КТБ.
 
Доколко тема може да е и "свободната държава", също е въпрос с ясен край. Отговорът му остана пред вратите на т.нар. конференция, където бяха прогонени да висят всички медии, които според организаторите нямало да "отразят правилно" събитието. Сред тях и перото на "Монитор" Мария Кадийска, която знаково получи часове по-късно голямата награда на Съюза на юристите за обективно отразяване на съдебната тематика.
 
В думата "обективно" се крие и разковничето на въпроса какво разбират под "правилни" медии организаторите. И гост-лекторът им, разбира се, под чийто съучастнически поглед бяха прогонени "неправилните". Работата на журналистите е да отразяват истината, а тя е обективна. Не правилна или неправилна. И да задават всички неудобни въпроси, с които да я изкарат наяве. Като например защо г-н Панов бойкотира тържественото заседание, посветено на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция и събрало на едно място всички останали институции? Вместо това реши да говори за законите на държавата на форум, организиран от свързано с подсъдим сдружение и друго, създадено от партия, изгонена със звучен шамар от избирателите от политическия живот на страната.
 
Дали отговорът не се крие във факта, че се е страхувал от неудобните въпроси за апартамента, закупен за смешна цена от съпругата му? За вилата му на морето (пак придобита за стойности далеч под пазарните)? За ревизионния акт на НАП, според който е скрил 100 000 лева доходи? За някои доста спорни тълкувателни решения на оглавявания от него съд? За политическите му речи? За потвърдената от две съдебни инстанции глоба, наложена му заради отказа да декларира пред Сметната палата имуществото си? За решението му да съди България в Страсбург заради правосъдието, санкционирало го за неспазване на закона?
 
Факт – мишкуването може да се прави само на тъмно. Не под светлината на прожектора на неудобните въпроси. Ние обаче ще продължаваме да ги задаваме и да браним правото на всички медии да търсят истината. Но обективната, не "правилната". Защото, както е казал Шекспир, "мишките мишкуват в зимника на свободата". А от всички нас зависи дали ще позволим на wannabe граждани да запратят свободата ни и правосъдието във фризера. На тъмно.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
големия
|
нерегистриран
18 април 2019, 16:41
2
-2
Този трябва да бъде съден за държавна измяна.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно