По разпореждане на ВКП
КПКОНПИ проверява и Александър Манолев за конфликт на интереси
Държавното обвинени установява дали зам.-министърът на икономиката в оставка е извършил злоупотреба с евросредства
КПКОНПИ проверява и Александър Манолев за конфликт на интереси

Александър Манолев, снимка:Канал 3

По разпореждане на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще проверява и заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Поводът за одита са медийни публикации, в които се твърди, че той е извършил злоупотреби със средства, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Във връзка с разразилия се скандал по случая, в сряда Манолев подаде и оставка от поста.

Проверка по случая се извършва и в прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение. От Държавен Фонд Земеделие са били изискани и получени копия от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) цитиран в публикациите – "Изграждане на жилищна сграда за гости в м."Чинар куши" гр. Сандански". Според прокуратура е установено безспорно, че договорът за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по проекта в размер на 391 160 лева е сключен на 06.10.2014г. с  ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" и Александър Манолев не е бенефициент.

В хода на проверката на държавното обвинение  е  установено и, че на 13.02.2013 г. и на 25.10.2013 г.  Манолев е учредил в полза на ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" право на строеж на "Жилищна сграда – къща за гости", басейн и ограда в собствения си поземлен имот. На 01.10.2011г. е предоставил на ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" ползването на собствената си земеделска земя - лозе с площ от 9,7 дка., а на 03.08.2015г., в качеството си  на управител и представител на "Ес Ди Ес Про" ЕООД , е предоставил на заем сумата от 700 000 лева на ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова".

Освен това Александър Манолев е представлявал ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" като упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат – Благоевград, съгласно контролен лист от 27.11.2015г.

Същевременно за периода 19.07.2017 г. – 18.04.2019 г. Александър Манолев е бил член на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие".

Съгласно чл. 43 ал.1 т.1 и 2 от Наредба № 30/ 11.08.2008г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. за срок 5 години след сключване на договора за отпускане на финансова помощ ползвателят е длъжен да използва придобитите въз основа на одобрения проект активи по предназначение. А съгласно разпоредбата на чл. 46 от същата Наредба в случай, че ползвателят на помощта не изпълнява свои нормативни или договорни задължения след изплащане на финансовата помощ, РА може да поиска връщане на вече изплатени суми заедно със законната лихва върху тях и/или да прекрати всички договори, сключени с ползвателя на помощта, уточняват от прокуратурата.

С оглед на установените обстоятелства ВКП е сезирала КПКОНПИ за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси за Александър Манолев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно