Румънският министър на правосъдието се оттегля
Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че ще подаде оставка, след като е загубил доверието на управляващата Социалдемократическа партия (СДП), предаде "Политико".
 
До разрива се стигнало, след като СДП обвини министъра, че блокира извънреден указ, за който настоява партията. А именно промени в Наказателния кодекс, предвиждащи намаляване на давността за различни престъпления.
 
Критиците на указа са на мнение, че от него може да се облагодетелстват политици, сред които и самият лидер на СДП Ливиу Драгня, който бе осъден миналата година на три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба с власт. Той обжалва присъдата си. Отделно Драгня не може да заеме поста на премиер заради друга присъда – от 2016 г. за изборни измами.
 
ЕС също е силно критичен към исканата от СДП промяна в Наказателния кодекс.
 
Тоадер стои зад отстраняването от поста на бившата шефка на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния Лаура Кьовеши и нейния главен поддръжник – главният прокурор Аугустин Лазар. Отделно Тоадер насърчаваше и още мерки в правораздавателната система, за които Брюксел смята, че заплашват борбата срещу корупцията.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно