Обновена  24 апр 16:39
По молба на родителите на загиналото 6-месечно бебе
Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Местан
Междувременно Окръжен съд – Кърджали отмени забраната за напускане на страната на лидера на ДОСТ
Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Местан

Местан след тежката катастрофа, при която бе убито 6-месечно бебе

Прокуратурата пак взе книжката на Местан

 

Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, че Лютви Местан не е бил толкова изряден шофьор и затова повторно му отне книжката, съобщи по-късно Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура - Кърджали, съобщиха от държавното обвинение.

На 14.04.2019 г. под наблюдението на Окръжна прокуратура - Кърджали започна разследване по досъдебно производство за установяване на причините за настъпило пътно-транспортно произшествие край Кърджали, при което е причинена смърт на 6-месечно дете, припомнят от прокуратурата. На 15.04.2019 г. Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.343, ал.1, б. "в" във вр. с чл.342, ал.1 от НК. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35  и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на бебето.
 
До главния прокурор са постъпили молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването. Като прецени, че досъдебното производство се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият Местан е публична личност, лидер на политическа партия, Цацаров е разпоредил на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура - Кърджали.
 
По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по-голям експертен и аналитичен ресурс. Това налага оказването на организационна помощ и цялостна подкрепа на наблюдаващите прокурори от ОП - Кърджали, допълват от държавното обвинение.
 
Лютви Местан е с потвърдена от съда мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лв. Съдът в Кърджали върна на Местан отнетата му след катастрофата шофьорска книжка. Политикът поиска и отмяна на забраната да напуска страната.
 

Окръжен съд – Кърджали отмени забраната на лидера на ДОСТ да напуска страната

 

Кърджалийският окръжен съд отмени мярката "Забрана за напускане пределите на Република България" на лидера на партия ДОСТ Лютви Местан. Ограничението за пътуване в чужбина беше наложено от Окръжната прокуратура, след като срещу него беше повдигнато обвинение за инцидента, при който загина 6-месечно бебе.

 

Съдът е приел, че забраната за напускане на пределите на страната „се явява прекомерно ограничение“, съобщи в-к „24 часа“.

 

"Данните, събрани по делото, и досегашното процесуално поведение на обвиняемия позволяват извода, че и без прилагането на мярката същият няма да осуети развитието на воденото срещу него наказателно производство, съответно няма да избегне наказателната репресия, тъй като няма реална опасност от укриването му в чужбина", гласят част от мотивите на съда.

 

Определението  е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
15
Адвокат
|
нерегистриран
27 април 2019, 18:37
2
0

Не бойте се,пари ще се раздават и накрая местан ще е невинен като сълза,ни лук ял,ни лук мирисал.
14
християнин от Черноочене
|
нерегистриран
25 април 2019, 21:53
3
0
Добре де, ако не беше Лютви Местан, а Шукри Мустафа от с. Комунига, дали щеше да се надава такъв вой по медиите. Престъплението е непредпазливо, при налагане на която и да било от ограничителните мерки трябва да се подхожда внимателно и да се съобразява обществената опасност на дееца. Аз като християнин от Черноочене, не мисля, че Лютви Местан е личност със завишена обществена опасност да такава степен, че спрямо него да се приемат крути ограничителни мерки, каквито се прилагат при рецидивистите извършили умишлени престъпления. Много е рано да го съдим. Нека Окръжната прокуратура в Кърджали да си свърши работата. Там работят свестни и грамотни юристи. Не ги подценявайте. Не подценявайте и Окръжния съд в Кърджали. Закона е еднакъв и за Местан, и за Асан и за Мустафа. Тази методическа помощ от ВКП е пиар и замазване на очите на хората. Наред с това е подигравка с прокурорите от Кърджали. Вси едно им казваш: "Вие сте неграмотни и ние ще ви надзираваме и ще ви даваме съвети". Че те нямат ли вътрешно убеждение при прилагането на закона. Срамно е поведението на ВКП с този надзор. Поживем, увидим, са казали руснаците. Тепърва предстои разследването по делото и след това три съдебни инстанции. Какво ще е решението само Господ и Аллах знаят. Така, че не плюйте Лютви Местан, защото няма гаранция утре някой от вас да не изпадне в неговото положение. Тогава ще ми бъде интересно какво ще мислите и пишете. Хайде, останете си със здраве.
13
|
нерегистриран
24 април 2019, 19:15
2
0
До коментар [#4] от "RRR":
Тези горе пак ще се пречкат на разследването и после ще си раздават наградни ножове, нищо ново.


не само - ще кръстосат и рязани шпаги,ще ги мерят на кой по-добре влиза отзад в ножницата
12
123
|
нерегистриран
24 април 2019, 19:01
7
0
Най-добре и да изземе делото от ОП -Кърджали, Кърджали вместо да предявят обвинение за смърт на едно лице и телесни увреждания на още три си затвориха очите и от по леката квалификация, взеха смешна гаранация.
11
|
нерегистриран
24 април 2019, 17:14
7
-3
Отмяната на забраната за напускане на страната издава пристрастност или корупционни податки! Опасността лицето да избяга в чужбина или да се укрие е съвсем реална!
10
|
нерегистриран
24 април 2019, 17:09
5
0
Местан няма опасност да се укрие в чужбина,но има реална опасност обаче да се скрие като турското посолство.
9
|
нерегистриран
24 април 2019, 17:09
5
0
Местан няма опасност да се укрие в чужбина,но има реална опасност обаче да се скрие като турското посолство.
7
RR
|
нерегистриран
24 април 2019, 13:37
13
0
Под вземане под специален надзор, не се разбира обаче ИЗЗЕМВАНЕ на делото от страна на ВКП и решаването му по същество. Нали са най-компетентните и подготвените? Нали имат най-много стаж? Няма никакви процесуални пречки, делото да се изземе, наблюдава и внесе в компетентния съд от страна на ВКП. На подобни вземания на "специален надзор" сме се нагледали в практиката! Тогава, става така, че за грешките носи отговорност долустоящата прокуратура, а за евентуалните успехи - само ВКП, щото видите ли се било намесило. Единствено се стига до ненужно пречкане в работата на съответното окръжно, респективно районно ниво. Колегите имат достатъчна квалификация за да свършат това. Разбирам, че делото е медийно и искат да създадат впечатлението, че правят нещо, но то няма да се случи с обичайните камуфлажни действия. Време е и ВКП да се научи да носи ЛИЧНА отговорност в подобни случаи - няма да и навреди!
6
!!!!
|
нерегистриран
24 април 2019, 11:51
8
0
До коментар [#4] от "RRR":
Тези горе пак ще се пречкат на разследването и после ще си раздават наградни ножове, нищо ново.
...мого добре казано!y
4
RRR
|
нерегистриран
24 април 2019, 10:55
9
0
Тези горе пак ще се пречкат на разследването и после ще си раздават наградни ножове, нищо ново.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно