Парламентът реши:
Притежанието на газово оръжие - само срещу сертификат
При използването на оръжие за исторически възстановки ще се уведомява МВР
Притежанието на газово оръжие - само срещу сертификат

Снимката е илюстративна

Парламентът въведе нов разрешителен режим за газовите оръжия и за тези, използвани при исторически възстановки. С окончателно гласуваните промени в Закона за оръжията и боеприпасите се промениха и категориите за огнестрелно оръжие.

Промените в категоризацията са в изпълнение на европейски изисквания по контрола на придобиването и притежаването на оръжие, като категория D - дългоцевните еднозарядни огнестрелни оръжия, се заличава. 

Газовите оръжия ще бъдат вече със сертификат, без да имат право да бъдат преработвани.

Единодушно и без дебати народните представители въведоха забраната за придобиване, съхранение, носене и употреба на автоматични огнестрелни оръжия, преработени в полуавтоматични, както и употребата на пълнители с голям капацитет. Ограничението не касае фабрично произведеното полуавтоматично оръжие, както и вече регистрираното, преработено от автоматично, съобщава БНР.

С новите изменения понятието "предупредително и сигнално оръжие" заменя досегашното "газово и сигнално оръжие". Въвежда се и понятието "салютно и акустично оръжие", с което се обозначава огнестрелно оръжие, специално преработено единствено за нуждите на театъра, киното, за възстановки, шествия, спортни събития и обучения.

За участие във възстановки на исторически събития и за спортни цели с оръжия ще се уведомява началникът на районното управление на МВР, на чиято територия се провежда мероприятието. Той ще издава и разрешение за придобиване и съхранение на до 1000 грама димен барут и 500 броя капсули за преднозарядни оръжия за участия във възстановките и в спортните мероприятия.

С други изменения се разреши спортните клубове по стрелба да могат да ремонтират оръжията си с разрешение на МВР.

С промените се въвежда и ред за временно ползване на ловно оръжие от чужденци при ловен туризъм.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно