Шестима от Обединени патриоти внесоха Законопроект за трюфелите
Забранява се търсенето и събирането на трюфели през тъмната част на денонощието, гласи чл. 7 т. 5 от проекта
Шестима от Обединени патриоти внесоха Законопроект за трюфелите

Първият по рода си в България проект на Закон за трюфелите внесоха във вторник в Народното събрание шестима членове на Обединени патриоти – Александър Сабинов, Краисмир Богданов, Калин Поповски, Йордан Йорданов, Искрен Веселинов и Атанас Стоянов.

Според вносителите е належащо обществените отношения, свързани с търсенето и събирането на трюфел, да бъдат нормативно уредени, тъй като досегашната практика за вадене на гъбата "чрез мотики, големи лопати, дори и с рало , тотално унищожава естествените находища на трюфелите занапред" и опустошавала териториите, на които расте.

"Наред с това, към настоящия момент са на лице много факти за случаи в различни региони от страната, в които се намират естествени находища на трюфели, от които става ясно, че тези естествени находища, като природен ресурс се увреждат и фактически унищожават при търсене, вадене и събирането на трюфели. По този начин се лишава горският генетичен фон на България и се намалява богатството му. Това не бива да се допуска повече!", гласят мотивите към законопроекта.

Според шестимата патриоти, подходящият начин за търсене, събиране и вадене на трюфел е "чрез използване на дисциплинирано куче, обучено за целта, което посочва мястото, където се намира трюфел и там където то е започнало да рови,само около тази точка следва да се използва малка лопатка за вадене на трюфели".  Регламентира се още, че "събирането на трюфели се извършва свободно в горите и необработваемите терени, след издаване на разрешително". В проекта е предвиден и чл. 7, в който са описани дейностите, който ще бъдат забранени при събирането на гъбата. Такива са - търсенето и събирането на трюфели през тъмната част на денонощието и оставянето на незапълнени гнезда, отворени след събирането и изваждането.

Според вносителите, приемането на закона се налага и поради факта, че са налице чести битови конфликти, между лица, които "ползват правилния начин за вадене на трюфел с други групи от хора, които опустошават горските терени ползвайки други способи", като намесата на органите, призвани да пазят гората, се оказва "символична и неефективна".

През юли миналата година стотици берачи на трюфели се събраха на протест в Русе срещу издадена от Агенцията по горите временна забрана за бране на скъпата гъба. Недоволстващите още тогава поискаха законодателни промени и заявиха, че подобни ограничения са дискриминиращи и лишават десетки семейства от прехраната им. По неофициални данни годишно оборотът от сектора на диворастящите гъби и трюфели у нас е близо 200 милиона евро, като средствата, които идват от едните и другите са по около 100 млн. евро на година.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
|
нерегистриран
25 април 2019, 09:29
2
-1
БОЖЕ , опази с какво се занимават ,вместо да предложат закон с които да поставят където трябва самозабравилия се търговец търгувал но поради липса на печалба отказал да снабдява здравната каса с ядрени изотопи за диагностика на онокоболните.Ако , питате мен,те това е нарушение на националната сигурност,за което прокуратурата на РБ,би следвало да се занимае.Ей ,братко К. Маркс, прав си бил като си писал в дебелата КНИГА,че капитала за да натрупа печелба не може да се спре пред нищо ,даже и от това да последва гибелта на хиляди...........
5
Безидейност
|
нерегистриран
24 април 2019, 21:15
1
0
БЕЗИДЕЙНИ!
4
НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ
|
нерегистриран
24 април 2019, 21:13
2
0
Не бездейни, а бездейни! Трюфели. Без закон ще се срине националната сигурност. А колко важни обществени отношения чакат регламент, без да броим поправките и обмяната на регламенти и цели лобистки и откровени антинародни закони, рожби на гения на Цецки, Цецовци, Кириловци и вся остольная..
3
|
нерегистриран
24 април 2019, 18:54
7
0
До коментар [#2] от "пълен срам":
А законопроект за санкциониране на депутатската идиотия, лобизъм и тъпота, Кой ще внесе????


леле,тези дупетати,имат нужда от някой по-голям трюфел отзад, бездейни идиоти
2
пълен срам
|
нерегистриран
24 април 2019, 17:07
9
0
А законопроект за санкциониране на депутатската идиотия, лобизъм и тъпота, Кой ще внесе????
1
Обединени идиоти
|
нерегистриран
24 април 2019, 15:49
12
0
А закон за халюциногенните гъби ще има ли?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно