Над 270 членове на избирателни комисии починаха от преумора в Индонезия
Десет дни, след като Индонезия произведе най-големите в света избори в рамките на един ден, над 270 души от изборната администрация са починали, повечето от свързани с преумора болести, причинени от дълги часове ръчно преброяване на милиони бюлетини, съобщи представител на властите.
 
На 17 април за пръв път в страната с 260 милиона население имаше избори едновременно за президент, за национален двукамарен парламент и за регионални законодателни органи, за да бъдат намалени разходите. Гласуването като цяло протече мирно при 80% избирателна активност на 193 милиона избиратели. Всеки от тях трябваше да перфорира до пет бюлетини в над 800 000 избирателни секции. Но провеждането на гласуване в държава, която се простира на повече от 5000 километра от запад на изток, изискваше неимоверни усилия и се оказа смъртоносно за много служебни лица, които брояха ръчно подадените бюлетини. До 27 април - 272 членове на избирателни комисии бяха починали, повечето от претоварване, докато 1878 други са се разболели, каза Ариеф Прийо Сусанто - говорител на централната избирателна комисия. Министерството на здравеопазването изпрати на 23 април писмо, в което настоя лечебните заведения да осигуряват най-добрата медицинска помощ за болните служители, а министерството на финансите работи за компенсиране на семействата на починалите, добави говорителят.
 
Централната избирателна комисия беше остро критикувана заради нарастващите смъртни случаи. "ЦИК не е благоразумна при управление на натовареността на персонала", каза Ахмад Музани - зам.-ръководител на предизборния щаб на опозиционния кандидат за президент Прабово Субианто, съобщи новинарският сайт Kumparan.com.
 
И Прабово, и досегашният президент Джоко Видодо заявиха, че са победили, макар че частично преброяване показа, че Видодо печели с 9-10 процента преднина.
 
ЦИК ще приключи преброяването и ще обяви победителите на президентските и парламентарните избори на 22 май. В изборите участваха общо близо 240 000 кандидати, които се бореха за 20 000 места.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно