Обновена  03 май 15:44
Прокуратурата:
Проверката на къщи за гости обхваща и държавните органи, работили по програми от ЕС
И министърът на земеделието Румен Порожанов е обект на одит за периода, в който е бил изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев
Проверката на къщи за гости обхваща и държавните органи, работили по програми от ЕС

Проверката на къщите за гости обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата по повод думите на министър Румен Порожанов,че са "разпоредени 100-процентови проверки на къщите за гости".

На 23 април 2019 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция "Национална полиция" – МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 г. – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости. Проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

"Проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд "Земеделие". Предметът на проверките обхваща и работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз", съобщават още от прокуратурата.

Проверяват и министър Румен Порожанов заради къщите за гости

 

И министърът на земеделието Румен Порожанов е сред проверяваните във връзка със скандалите с къщите за гости. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг.

 

Той припомни съобщението на прокуратурата и дебело подчерта, че прокуратурата не действа съвместно с Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие".

 

"Няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости – независимо от техния ранг, дали са бивши, или настоящи", заяви зам.-главният прокурор на въпрос дали министърът на земеделието е сред проверяваните.

 

Гешев уточни, че Порожанов ще бъде проверяван в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" за периода между 2014 и 2017 г.

 

"Ще бъде проверено дали е осъществен необходимият контрол, защото той е принципал", добави Иван Гешев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно