Произнесоха присъдите на 13 души за опит за преврат в Черна гора

Двама лидери на опозицията в Черна гора и двама руски граждани са сред 13-те души, които чуха присъдите си днес. Те са обвиняеми по делото за опит за държавен преврат в деня на парламентарните избори в страната на 16 октомври 2016 г. Според защитата на част от осъдените процесът е политически мотивиран. Според обвинението в деня на вота групата, от около 20 души, е планирала атаки срещу държавни институции и убийството на Мило Джуканович, управлявал Черна гора - като премиер или президент, около 30 години. На власт е трябвало да застане про-руски алианс. В рамките на разследването Черна гора обвини двама граждани на Руската федерация - Едуард Шишмаков и Владимир Попов, предполагаеми офицери от Главното разузнаване, за финансиране на опита за преврат, както и за планиране и подстрекателство на убийството на Мило Джуканович.

Сузана Мугоша, съдия: Съдът осъжда обвиняемия Шишмаков Вадимович Едуард на 15 години затвор, Попов Николаевич Владимир на 12 години затвор, Дикич Братислaв - на 8 години.
 
Москва категорично отрича съпричастност на гражданите си по случая. 
 
Мирое Йованович, адвокат на един от обвиняемите: Това, което чух днес е политическо послание - това е. Повтарям - Русия - виновна. Сърби - виновни. И това наистина е скандално.
 
Осъдените имат право да обжалват наказанията. Адвокатите на част от тях вече подготвят документите. Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова присъдите целят да оправдаят влизането в НАТО пред населението на Черна Гора.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно