Данъчните се прицелиха в автосервизи и адвокати
Данъчни проверки на предлаганите медицински, юридически и автосервизни услуги в страната ще стартират през настоящата година, научи "Труд" от свои източници. През миналата година експертите на Националната агенция за приходи са направили анализ на рисковете за укриване на налози от тези три бранша и е решено контролът върху тях да бъде затегнат.
 
За проверки ще бъдат набелязани както отделни фирми, така и граждани, които работят като хора със свободна професия и предоставят медицински, юридически и автосервизни услуги. Ако бъде установено, че официално обявените оборот и доходи не отговарят на клиентите им, ще стартират ревизии за дейността им 5 години назад. Наред с проверките обаче предстоят и срещи с представители на трите бранша, както и провеждането на информационни кампании, като крайната цел не е да бъдат събрани дължимите данъци за 5 години назад, а хората в тези сфери на икономиката да започнат доброволно да плащат данъците си.
 
И в трите бранша повечето от клиентите плащат в брой. Има случаи, в които дори големи частни медицински заведения не приемат плащания с банкови карти, а само пари в брой. При отделните лекари и зъболекари на свободна практика, както и при кинезитерапевти и рехабилитатори плащанията също винаги са в брой. Първите две пломби в рамките на година на всеки пациент би трябвало да се покриват от здравната каса. Всеки зъболекар обаче взима и допълнителна сума от пациента като това доплащане варира в доста широки граници. Често тези приходи не се отчитат пред НАП.
 
При сервизите рискът от укриване на данъци също е доста голям. При ремонт на фирмени автомобили сервизите трябва да издават фактури за да може клиентите им да отчетат разходите си. Но при ремонт на коли на граждани плащането също става в брой, а фактура никой не иска. При големите сервизи, които работят със застрахователни компании или пък са към официалните вносители на автомобили, оборотът най-често се отчита коректно. Най-голям е проблемът при кварталните сервизи, където трудно може да бъде засечен броят на клиентите и сумите, които оставят. Голям риск от укриване на данъци има и при малките пунктове за смята на губи.
 
При предоставяне на юридически услуги на граждани също по-голяма част от плащанията са в брой. Цената на услугата се договаря на четири очи между адвоката и клиента. Затова рискът от укриване на обороти и неплащането на данъци и в този бранш е висок.
 
Наред с проверките и ревизиите, от НАП ще обяснят какви са изискванията към представителите на трите бранша – за отчитане на оборота, за подаване на декларации и плащане на дължимите данъци и осигуровки. Специално ще бъде посочено, че при достигане на оборот от 50 хил. лв. в рамките на 12 поредни месеца е необходимо да бъде направена и регистрация по ДДС. Като крайната цел не е да бъдат наложени глоби, а да бъде променено поведението на представителите на трите бранша, така че те съвестно да плащат данъците си.
 
Проверяват луксозни покупки и плащане в брой
 
Всяка година от НАП набелязват за проверка хора, които са купили луксозни къщи и коли, за да установят дали притежаваното от тях имущество отговаря на легалните им доходи. През миналата година са проверени 370 покупки от граждани на имоти на стойност над 500 хил. лв. При 56 от тях са установени несъответствия на стойност 9,8 млн. лв., като в резултат са подадени коригиращи декларации, стартирали са проверки и ревизии.
 
За година са извършени и 50 проверки за спазване на ограничението за плащане в брой. В резултат са възложени 6 ревизии, като 3 са приключили и са установени задължения за 404 хил. лв.
 
През 2018 г. продължиха и проверките на фирми, които са посочили във финансовите си отчети наличието на значителни суми в брой. Възложени са проверки на 247 дружества, а на над 12 400 са изпратени писма с покана да обяснят паричната наличност или да подадат коригиращи декларации – ако са допуснали грешка. В резултат на проверките в 29 дружества е извършено разпределение на дивидент в размер на 23,58 млн. лв.
 
Поправяме грешки до 30 септември
 
Ако вече сте подали годишната си данъчна декларация за доходите от 2018 г., но се сетите че сте изпуснали да обявите някакъв доход, няма проблем да коригирате грешката си. До 30 септември гражданите имат право еднократно да подадат коригираща данъчна декларация за годишните си доходи като няма да бъдат глобени за допуснатата грешка или изпуснат доход.
 
В момента от НАП вече правят проверки на подадените данъчни декларации, като много хора имат да получават пари от бюджета. Това се получава, ако ползват някакво облекчение, като например за доброволни вноски за пенсионно или здравно осигуряване, или пък за изплащане на ипотечен кредит за закупуване на единствено жилище от младо семейство. С цел намаляване на административната тежест и повишаване на удовлетвореността на гражданите, от НАП правят автоматична проверка и в тези случаите се прилага опростена процедура за възстановяване на данъка върху доходите, а хората получават парите директно по банковата си сметка. През 2018 г. на над 38 хил. души е възстановен данъка върху доходите по опростена процедура, сочат данните на НАП.
 
Спрямо гражданите, за които се установяват несъответствия в подадените данъчни декларации, се прилагат различни мерки, като например се изпращат съобщения по имейл за възможността сами да коригират обявените данни, като подадат коригираща декларация до 30 септември.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Цветелина
|
нерегистриран
13 май 2019, 22:31
1
-1
Не се наядоха бе гладни умрели.Тия мастии по високите етажи никой не ги дебне за нищо!!! Вас господ ще Ви съди скоро!
2
|
нерегистриран
13 май 2019, 14:43
3
-1
Очакваме нахлуване на маскирани от ГДБОП и ДАНС в адвокатски кантори с просване на персонала на пода и заснемане на съответните клипове.
1
предположение
|
нерегистриран
13 май 2019, 07:11
4
-2
Очаквайте данъчни ревизии, основно срещу адвокати с активна гражданска позиция, и водещи успешно дела срещу МВР и данъчните-например при оспорване на данъчни ревизии.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно