След спор
Съдийската колегия на ВСС подкрепи отпускането на един щат в АСНС
15 стават магистратите, които ще гледат като втора инстанция делата за корупция по високите етажи на властта и срещу организираната престъпност
Съдийската колегия на ВСС подкрепи отпускането на един щат в АСНС

Със седем на пет гласа Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие решение да предложи на Пленума разкриването на един щат на съдия в Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

Бившият магистрат в същата съдебна инстанция Драгомир Кояджиков настоя броят на апелативните спецсъдии да стане 15, като се аргументира с тежестта на разглежданите дела и дългата им продължителност. Кояджиков даде примери с мерките за неотклонения на Ветко Арабаджиев и на Десислава Иванчева, които са продължавали с часове. Друг от мотивите на Кояджиков бе свързан с това, че един от съдиите в АСНС – Димчо Георгиев е поискал, считано от 1 юли да не му разпределят нови дела, тъй като му предстои пенсиониране след девет месеца.

По традиция Лозан Панов и Атанаска Дишева се противопоставиха на предложението. Панов с аргумента, че върховните съдии се освобождават от разпределянето на дела четири месеца преди пенсиониране, а Дишева с мотива, че преди година кадровият орган вече е увеличил щата на АСНС с една бройка. Двамата изтъкнаха още, че апелативните спецмагистрати, макар и да разглеждат сложни дела, имат натовареност значително по-ниска от средната за страната.

Това наложи Драгомир Кояджиков да обърне внимание, че случаят със съдия Димчо Георгиев е специфичен, тъй като освен за предстоящо навършване на 65-години, става въпрос и за установено онкологично заболяване. Кояджиков направи изказването при включени монитори, след като преди това част от членовете на ВСС се противопоставиха на искането му това да стане при изключени камери.

Искането на Драгомир Кояджиков срещна подкрепата на Вероника Имова, която припомни, че делата, които са обект на разглеждане от АСНС се отличават с фактическа и правна сложност.

За подкрепа на искането се обяви и Севдалин Мавров, но подчерта, че това прави за последен път, тъй като разкриването на новата бройка не е било финансово обезпечено. Мавров припомни, че делата, които сега се разглеждат от АСНС в миналото са гледани и от магистрати, които не са били специализирани, а делата също са били с по 5-10 подсъдими лица. По въпроса за продължителността на мерките за неотклонения, бившият върховен съдия коментира, че това е въпрос на компетенция и на организация на работата.

Критичен по адрес на предложението бе и Красимир Шекерджиев, който коментира, че ако се отпуска една бройка за Апелативния спецсъд, същото трябва да се случи и за останалите апелативни съдилища в страната.

В крайна сметка се очаква Пленумът на ВСС да одобри предложението магистратите, които гледат като втора инстанция делата за корупция по високите етажи на властта и срещу организираната престъпност, да станат 15.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно