Холандският правосъден министър подаде оставка заради статистика за престъпления на бежанци
Великобритания и Холандия са първите държави, които ще гласуват на европейските избори. На този фон, в навечерието на ключовите евроизбори, високите етажи на холандската политика бяха разтърсени. Министърът на правосъдието Марк Харберс подаде оставка заради обвинения, че умишлено е укривал престъпления, извършени от кандидати за убежище.
 
Министерската оставка идва след доклад за бежанците, предизвикал остри критики. Става дума за статистика за престъпления, извършени от кандидати за убежище в Холандия. Нарушения като кражби са подробно описани, но тежки престъпления като убийства и сексуални нападения, попадат в категорията "други".
 
Така представеният доклад предизвика много въпроси и директно обвинение към правосъдния министър Марк Харберс, че умишлено е омаловажил тежките престъпления. Пред парламента той заяви, че това е неволна грешка, но и че поема цялата отговорност.
 
Марк Харберс, министър на правосъдието в оставка: Тази ситуация разклати доверието на парламента към мен. Предвид сериозността на проблема, реших да подам оставка. Благодаря ви.
 
Оставката дойде на фона на криза в управлението на дясно-центристкия премиер Марк Рюте, който губи позиции за сметка на евроскептичните и антиимигрантски партии в Холандия. Рюте изрази съжаление за това, че правителството се разделя с кадър като Харберс, но подчерта, че уважава решението му.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно