Международен трибунал разпореди Русия да освободи задържаните украински моряци
Международният трибунал на ООН по морско право постанови Русия да освободи трите украински кораба и 24-мата задържани украински моряци. Няма причина, обаче, Москва да не продължи с разследването или да заведе нови наказателни дела по казуса, заключиха магистратите. Заседанието на Трибунала се проведе в Хамбург. Две от исканията на Киев бяха удовлетворени.
 
Джин-Хйон Пейк, съдия в трибунала на ООН по морско право: С 19 на един гласа, беше решено Русия незабавно да освободи трите украински кораба и да ги върне на Украйна. С 19 на един гласа, Украйна и Русия да се въздържат от каквито и да били действия, които биха могли да доведат до изостряне на напрежението в без това сложната ситуация в Керченския проток.
 
Но третото - за прекратяване на наказателните дела, не беше подкрепено. В Киев определиха решенията като истинска победа и заявиха, че очакват бързото им изпълнение от страната на Русия. Москва за пореден път повтори тезата си, че Трибуналът на ООН по морско право няма юрисдикцията да се произнася по казуса в Керченския проток.
 
През ноември миналата година три украински кораба се опитаха да мината от там, но бяха пленени от руската брегова охрана, а екипажите им - арестувани и изправени на съд за нарушение на границата.
 
Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., но действията на руските власти бяха определени като незаконни от Украйна и от голяма част от международната общност. В края на юни Трибуналът очаква докладите на Москва и Киев по "керченския случай".
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно