В понеделник се очаква позиция на ИВСС по случая
Фирма на Миню Стайков платила таксите на двамата върховни съдии, които са ловували в неговото стопанство
Адвокатът на обвиняемия бизнесмен е домакинът на магистратите Николай Гунчев и Светослав Славов
Фирма на Миню Стайков платила таксите на двамата върховни съдии, които са ловували в неговото стопанство

Снимката е илюстративна

Фирмата на Миню Стайков "Топаз мел" е платила таксите на двамата върховни съдии, които са ловували в неговото стопанство, докато той е зад решетките. Това става ясно от думите на организатора на лова Атанас Желязков, когото в-к "24 часа" е потърсил за повече подробности по скандалния случай. "Никой не е давал пари, за да ловува при нас, нито ние сме вземали пари. Всичко е документирано, но не е моя работа да разпитвам хората, които идват, какви са и какво работят", казал пред "24 часа" Атанас Желязков, ловен надзирател на участък "Кабата", чийто концесионер е алкохолният бос Миню Стайков.
 
Изданието разкри в четвъртък, че през декември м.г. магистратите от Върховния административен съд Николай Гунчев и Светослав Славов са били на лов в това стопанство заедно с адвоката на Миню Стайков Станислав Коев. По това време Стайков е в ареста заради обвиненията в производство на нелегални цигари и данъчни престъпления. Разследващите случая вече са засекли сериозната роля, която има юристът Станислав Коев за бизнесмена Миню Стайков. Той обикновено координира контактите с хора от съдебната власт, търси правилни юридически съвети в казусите, които има в компанията.
 
Желязков казал още, че не може да си спомни коя точно е групата, ловувала през декември, но уточни, че авджиите са отстрелвали млади глигани. Изискването за такъв лов било групата да е минимум 8 души.
 
10 души са били в ловната дружинка, когато съдиите са стреляли по глигани, или поне толкова са вписани в разрешителното от агенцията по горите, пише още изданието. Заедно със Светослав Спасов и Николай Гунчев е бил адвокатът Станислав Коев. Славов и Коев са се виждали на заседания във ВАС, където се е решавал спор между гръцка федерация за алкохолни напитки и фирмата "Сис Индустрийс" на Миню Стайков. 
 
Друг ловджия в същия ден е Теодор Петков, кмет на столичния район "Витоша" и зам.-председател на СДС. Къщите на Миню Стайков и на сина му Стайко са в кв. "Бояна", който е част от района. "Да, ходил съм на този лов и съм дал показания пред органите", казал пред "24 часа" кметът Теодор Петков. Той уточни, че органът е КПКОНПИ. Отказал да каже по чия покана е бил там. Това са ВИП персоните в ловната дружинка, показала проверка на вестника. Заедно с тях са вписани местни авджии, за да попълнят необходимата бройка като викачи и помагачи на софиянците. Един от тях е Нурай Рамадан от Айтос, който има дребен бизнес. На парламентарните избори през 2017 г. е бил застъпник на ДПС. Останалите са местните ловци Стоян Малчев, Георги Йорданов, Орхан Хасанов и Тодор Мандров. Последните 5 души в списъка нямат нищо общо с гостите в стопанството на Миню Стайков. Ръководител на лова е бил Атанас Желязков.
 
Пред "24 часа" Желязков потвърдил, че ловуването в "Кабата" става само с покана, но може да не е от самия Стайков, а от хора от неговото обкръжение. Той пък рядко идвал на лов - за 7 години само веднъж и нищо не отстрелял. "Моята работа е да посрещна хората, да минат инструктаж, проверявам разрешителното за оръжие и да следя стриктно за мерките за безопасност. Всичко това се документира, елате и вижте. Това ловно стопанство е сред най-добрите, имаме 100 броя елени, всичко, което трябва, сме изпълнили", казал още ловният надзирател над полетата на Миню Стайков.
 
Източници на вестника разкриват, че Желязков е бил разпитван по случая в сградата на ул. "Черковна" 90 в София, където са Специализираната прокуратура и Специализираният наказателен съд. В същата сграда са забелязани наскоро и съдиите Светослав Славов и Николай Гунчев, които по принцип работят на бул. "Александър Стамболийски". Вестникът е отправил питане към прокуратурата дали двамата са разпитвани по разследването срещу Миню Стайков, но оттам отказали всякаква информация.
 
Цветинка Пашкунова, която е говорител на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), обяснила пред "24 часа", че е чела публикацията, но при тях няма сигнал за това. Пашкунова уточнила, че правомощията на колегията по случая са да препрати сигнала към Етичната комисия или до Инспектората към ВСС. Оттам казали, че ще изпратят информация по случая в понеделник.
 
Миню Стайков печели 15-годишната концесия за "Кабата", която се намира на територията на ДГС "Средец", през юни 2009 г. Той участва заедно със съпругата си Рени и съдружника си Димитър Балджиев чрез фирма "Топаз мел". Запознати си спомнят, че Стайков печели търга, предлагайки 3-4 пъти по-висока сума от обявената начална годишна вноска от 8346 лв. Конкурсът за предоставяне на стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъден участък "Кабата" е обявен със заповед на тогавашния председател на агенцията по горите Стефан Юруков от 31 март 2009 г. Той обаче не включва отдаване под наем за ловен туризъм на базата, която е държавна собственост. Осведомени твърдят, че като стопанин на ловни полета Стайков е бил особено гостоприемен към висши държавници и политици. През 2004 г. алкохолният бос подари ловна карабина на президента Георги Първанов. Това става при посещението на държавния глава в един от заводите на Стайков край карнобатското село Церковски.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
|
нерегистриран
27 май 2019, 14:31
17
-1
До коментар [#8] от "нерегистриран":
Очевидно поради много точна стрелба братът на Славов- Милен бе избран от Аракелян първо за зам на ОС Варна от ВРС без конкурс и после за зам на АС Варна от ВОС без конкурс.Братът във ВАС.Дали не следва зам на ВКС без конкурс ?
Е, следва, разбира се !
Къде другаде, ако не там този титан на мисълта, красотата, етиката - професионална и човешка ?!?
И всички, Равнис !, по братята Славови.
Такива качества са необходими, за да не ти е кариерата в застой.
А като се сетя как се държеше това нещо, председателстващо конкурсна комисия за повишаване в окръжните съдилища, и рефлуксът ми се обостря. Надуваше се като пуяк на бунище от височината на собствения си ръст.
Колко е мъчно да се живее в такъв, населяван от точно такива "успешни" "специалисти", свят, Боже, и колко е трудно да участваш в живота, опазвайки се да не заприличаш на тях.
Аут от т.нар. система, ако в нея е останало поне минимум от необходимото съдържание !
18
Може би случайно
|
нерегистриран
27 май 2019, 08:58
11
0
До коментар [#1] от "Врачка":
Сигурна съм, че има и други интересни ловци в това стопанство...може и някоя ловджийка да излезе отнякъде...


Времето ще покаже, то не прощава обикновено..
17
Може би случайно
|
нерегистриран
27 май 2019, 08:46
9
0
До коментар [#1] от "Врачка":
Сигурна съм, че има и други интересни ловци в това стопанство...може и някоя ловджийка да излезе отнякъде...


Времето ще покаже, то не прощава обикновено..
16
112
|
нерегистриран
26 май 2019, 23:45
21
-5
Аман от Гунчев и сие. Преди няколко години синчето забъркано в трафик с наркотици. Сега таткото танцува в светлината на прожекторите.
15
Адвокат
|
нерегистриран
26 май 2019, 19:25
17
-3
Размерът на таксата сигурно е пренебрежимо малък, затова не е посочен!
14
РазмерЪт на таксата
|
нерегистриран
26 май 2019, 19:03
22
-1
2 до 3 дела във ВАС. Не повече.
13
Адвокат
|
нерегистриран
26 май 2019, 18:59
17
-1
Колко е тази такса?
12
Деонтолог
|
нерегистриран
26 май 2019, 18:59
22
-5
И двамата моментално трябва да напуснат съдебната система! Иначе нова Конституция и пълна изборност и мандатност на всички съдии и прокурори.
11
магистрат
|
нерегистриран
26 май 2019, 18:12
40
-3
Недопустимо поведение за магистрат от висша съдебна инстанция. Колеги от Съюза на съдиите очакваме да изразите ясно чрез декларация Вашата позиция. Съдия Н.Гунчев е не само дългогодишен член на Съюза, но беше и в ръководството му. Дали с тези "ловни страсти" е уместно да продължава да членува в Съюза на съдиите?
10
магистрат
|
нерегистриран
26 май 2019, 18:12
40
-3
Недопустимо поведение за магистрат от висша съдебна инстанция. Колеги от Съюза на съдиите очакваме да изразите ясно чрез декларация Вашата позиция. Съдия Н.Гунчев е не само дългогодишен член на Съюза, но беше и в ръководството му. Дали с тези "ловни страсти" е уместно да продължава да членува в Съюза на съдиите?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно