Борис Джонсън на съд за лъжи за Брекзит
Един от фаворитите за премиерския пост във Великобритания - Борис Джонсън, ще трябва да отговаря пред съда за това, че е излъгал обществото по време на кампанията преди референдума за Брекзит. Негови защитници нарекоха съдебното решение "постановка с политически цели".
 
Точно преди три години, Борис Джонсън с нескрит ентусиазъм агитираше за напускане на Евросъюза.
 
Борис Джонсън: Мислите ли, че те спечелиха? Не, не са. Можем ли ние да спечелим победа на 23-ти юни? Да, можем!Борис Джонсън стана известен с много крилати фрази, сред които тази, че можеш да изядеш тортата и да ти остане. Но ще отговаря пред съда за друга, написана върху червен автобус и плакати, и прочетена от милиони британци - че Великобритания дава на Евросъюза 350 милиона лири седмично. Продължението гласеше, че е по-добре тези пари да отиват за здравеопазването.
 
Уестминстърският съд реши, че Джонсън трябва да отговаря за недостоверни изявления в качеството си на външен министър, направени във и след кампанията за референдума за Брекзит през 2016 г, на който 52% от британците гласуваха за напускане. Според съда, той "неведнъж е излъгал и подвел британското общество за цената на членството в ЕС, като изрично е заявявал, потвърждавал или намеквал, че цената на членството в ЕС е 350 милиона лири на седмица". В решението на съда се казва, че обвиненията не са доказани, но Джонсън ще бъде задължен да се изправи пред съда за предварително изслушване, след което делото ще бъде предадено на Съда на короната.
 
Обвинението идва в момент на ожесточена надпревара за премиерския пост, в която Джонсън има девет съперници. Инициативата за разследването е частна - на Маркъс Бол, който събра 200 000 лири за каузата.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно