Робърт Мълър: Не е имало вариант за повдигане на обвинения срещу Тръмп
Специалният прокурор Робърт Мълър заяви в първото си публично изявление за своето разследване, че повдигането на обвинения на президента Доналд Тръмп никога не е било законов вариант за неговия екип. Той се позова на препоръки на министерството на правосъдието, които забраняват предявяване на обвинения към действащ президент, предадоха световните агенции. "Обвиняване на президента в престъпление не беше вариант, който да обмисляме. Изводът ни беше, че не можем да заявим дали президентът е извършил престъпление или не", каза Мълър.
 
Той посочи, че би било несправедливо да се повдигат обвинения на някого в някакво престъпление, ако обвиненият не може да се защити в съда. "Един президент не може да бъде съдебно преследван за федерално закононарушение докато заема тази длъжност. Това е противоконституционно", каза Мълър. "Ако бяхме убедени, че президентът очевидно не е нарушил закона, щяхме да го кажем", подчерта Мълър. Той добави, че формулировките в доклада на разследването са били грижливо подбрани и че "написаното говори само за себе си".
 
В доклада на Мълър се посочва, че Тръмп се е опитал да поеме контрола над разследването на руската предизборна намеса и да уволни Мълър, за да му попречи да разследва потенциално възпрепятстване на правосъдието от страна на президента, отбелязва Асошиейтед прес. Мълър обобщи главния извод от доклада си с думите, че е имало "многократни и системни усилия за намеса в изборите" за президент на САЩ от 2016 г. Той потвърди наличието на "множество връзки" между Русия и членовете на предизборния екип на Тръмп, но добави, че не разполага с доказателства за съглашателство между двете страни. Мълър каза още, че този доклад е неговото свидетелство и няма да дава допълнителна информация извън това, което вече е публично достояние.
 
Специалният прокурор също така заяви, че не смята за подходящо да свидетелства в Конгреса, въпреки желанието на демократите да го изслушат за разследването му на подозренията за руска намеса в президентските избори в САЩ от 2016 г.
 
Робърт Мълър съобщи, че напуска министерството на правосъдието, след като разследването му е завършило, предаде Асошиейтед прес. Мълър беше на щат в правосъдното министерство и след март, когато предаде доклада на разследването си на министъра Уилям Бар, но министерството не съобщава каква работа е вършел Мълър оттогава.
 
След като Мълър направи краткото си изявление, президентът Тръмп написа в Туитър: "Нищо от Доклада на Мълър не се променя. Нямаше достатъчни доказателства и следователно, в нашата Страна, човек е невинен. Случаят е приключен! Благодаря."
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно