Конституционният съдия Бригите Бийрлайн е новият канцлер на Австрия
Политическата въртележка във Виена изненада очакванията - конституционният съдия Бригите Бийрлайн е новият канцлер, след вота на недоверие срещу Себастиан Курц. Тя е първата жена начело на правителството в Австрия. Президентът на страната я натовари със съставянето на кабинет, който да управлява до изборите.
 
След скандалния видеозапис, който предизвика политическо земетресение, председателят на Конституционния съд поема канцлерството във Виена. Това обяви президентът Ван дер Белен след консултации с лидерите на големите партии.
 
Бригите Бийрлайн, канцлер на Австрия: Уважаеми дами и господа, това може да е изненадващо за вас, но за мен също е изненадващо.
 
Бившият председател на административния съд става вицеканцлер и министър на правосъдието, а външен министър ще бъде един от близките сътрудници на Себастиан Курц - дипломатът Александър Шаленберг. Останалите членове на кабинета ще станат ясни през следващите дни.
 
Въпреки промените в канцлерството традиционната за четвъртък демонстрация се провежда и този път с необичайното участие на "Венгабойс". 20 години след създаването на песента им "Отиваме в Ибиса" тя отново е номер 1 в австрийските хит-листи. Членовете на групата се радват на поканата, която показва, че австрийците не само имат превъзходен музикален вкус, но и чувство за хумор. Заради участието в правителството на десните популисти от Партията на свободата във Виена всеки четвъртък се провеждат демонстрации.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно