В писмо до Съдийската колегия
Председателите на районните съдилища в София, Ихтиман и Перник искат преместване на съдии, не нови щатове
Административните ръководители призовават кадровиците да преразгледат своето решение срещу откриването на процедура за преместване по реда на чл. 194, ал 1 от ЗСВ
Председателите на районните съдилища в София, Ихтиман и Перник искат преместване на съдии, не нови щатове

След като преди две седмици мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) бламира предложението на Комисията по натовареност и отне възможността на десетки районни съдии да се преместят в друг съд от този, в който правораздават, ръководството на Софийския районен съд (СРС) и председателите на Районните съдилища в Ихтиман и Перник са изпратили писма до кадровиците с настояване решението им за отказ от откриване на процедура по чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) да бъде преразгледано. Следващия вторник (11 юни) предстои Съдийската колегия да обсъди писмата.

В тях тримата председатели припомнят, че ръководят едни от най-натоварените съдилища в страната, като за целта е приложена и статистика. "Молим да бъдат предприети спешни мерки за кадровото обезпечаване на Софийски районен съд, който продължава да работи в условията на свръхнатовареност, поради което и делата се разглеждат с най-голяма продължителност. Предприетите от председателя и от членовете на ръководството вътрешноорганизационни мерки (подробно описание на които се съдържа в отделно становище, изпратено до ВСС) не могат да компенсират липсата на съдии, на които да бъде възложено разглеждането на дела. В тази връзка намираме за абсолютно наложително провеждането на процедура по чл.194, ал.1 ЗСВ за преместване на съдии в Софийски районен съд, която отнема сравнително най - кратко време на фона на останалите законови процедури за попълване на щатната численост на съда и обезпечаване на нормалното му функциониране", пише в писмото на председателя на СРС Александър Ангелов, под което са се подписали и тримата му заместници, както и ръководителите на Първо и Второ гражданско отделение.

Писмото на председателя на РС-Ихтиман Радослава Йорданова до Съдийската колегия на ВСС е продиктувано не само заради отказа на кадровиците да открият процедура по реда на чл. 194 ал. 1 от ЗСВ. Ръководителят на съда изразява и становище, че алтернативната идея, която предложи Комисията по натовареност, за да се започне все пак отнякъде с решаването на един от най-наболелите за системата проблеми с неравномерната натовареност, а именно за разкриване на нови щатни бройки в Апелативен съд – София, СРС, РС-Ихтиман и РС-Перник, няма да сработи. Според съдия Йорданова, в случая идеята за напълно нови съдийски места няма да удовлетвори нуждите на органа на съдебната власт, който тя ръководи. "В случая при наличието на магистрати, които имат желание да бъдат преместени в PC-Ихтиман по реда на чл. 194, ал. 1 ЗСВ откриването на нови щатни бройки е нецелесъобразно, доколкото разрешаването на кадровия проблем в PC-Ихтиман би се отложил за неопределен период във времето", пише административният ръководител.

В третото писмо, подписано от председателя на РС-Перник Михаил Алексов, пък се посочва, че в кратки срокове предстои текучество на съдии. Двама от правораздаващите в Перник магистрати –  Гергана Кратункова и Илина Златарева – са спечелили предходен конкурс за преместване в София и съвсем скоро ще бъдат преназначени, което води до опасността този орган на съдебната власт да надмине по натовареност дори СРС. Същото становище, като това на председателя на РС-Ихтиман, по отношение на разкриването на нови щатове, споделя и съдия Алексов. "Предвид посоченото очаквано освобождаване на два щата, продължителността на провеждане на конкурсите за преместване /текущият конкурс за преместване в районните съдилища продължава вече повече от една година и четири месеца/, високата натовареност на Районен съд Перник, намирам, че поне половината от необходимите, с оглед достигане до близка до средната натовареност, щатове е целесъобразно да бъдат обезпечени, не чрез увеличаване на щата на съда, а чрез провеждане на процедура по чл. 194, ал. 1 от ЗСВ, с което реално освен увеличаване на щата би се постигнало и заемане на увеличения щат, което би имало за ефект и намаляване на действителната натовареност, противното, а именно увеличаване на щатната численост и планиране на тези бройки за следващ конкурс не би имало целения ефект в краткосрочен план, а в необозримо бъдеще", пише още в писмото на председателя на РС-Перник.

Предстои идния вторник съдебните кадровици публично да обсъдят становищата на ръководствата на трите районни съдилища и евентуално да вземат решение дали все пак ще предприемат активни мерки по ограничаване на неравномерната натовареност при съдиите.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
|
нерегистриран
05 юни 2019, 16:46
4
0
Да има кой да работи местим по чл.194 после нашите хора командироваме в горните инстанции на заслужен отдих и по-висока заплата.
18
|
нерегистриран
05 юни 2019, 15:52
6
-2
Справедливо е, ако административен ръководител е дал съгласие за командироване на съдия в друг съд, после да няма право да иска процедура по чл.194 от ЗС.
17
|
нерегистриран
05 юни 2019, 15:19
4
-1
най - справедливо би било,
командироването да е за срок /не повече от година/, като след изтичането му да се командирова друг желаещ от същия орган на съдебната власт /същата прокуратура или съд/. САМО при ЛИПСА на друг желаещ
командироването
да се продължава. Така също ще има справедливост и колегиални отношения между магистратите.

СЪЩО ТОЛКОВА СПРАВЕДЛИВО Е
конкурсите да се обявяват ВСЯКА година.
16
!!!
|
нерегистриран
05 юни 2019, 09:14
5
0
Перник - трамплин за връзкари!!!
15
така е
|
нерегистриран
04 юни 2019, 20:32
11
0
До коментар [#5] от "нерегистриран":

"...изгоря крушката в хола , ще взема от кухнята...", но ще взема не само крушката, а и фасунгата...
Има много свободни щатове, за които не се обявява конкурс, защото са заети от командировани "наши" хора с много години/почти десет откакто са "спечелили" конкурса за младши/.
14
ВСС
|
нерегистриран
04 юни 2019, 11:34
12
-1
Кратункова и Златарева избягали в София и сега съдии от София да бъдат пратени без съгласието им в ПЕРНИК.Това е абсурдно.Да си обявят конкурс и да си запълнят отпуснатата им бройка.
12
докога
|
нерегистриран
04 юни 2019, 11:07
13
-1
Няма съдебна реформа долу. Няма далновидност. Няма решителност. Няма визия защо и какво се прави.
Броим..броим...сравнителни таблици... По веднъж на мандат слезем долу да им хвърлим по едно око, така и те да ни се изкефят..Броим... деликатни сме, възпитани....добронамерени...Е сега, че два щата вземаме два щата даваме отвисоко не се вижда разлика...всичко може да се понесе...НАЛИ Е НА ЧУЖД ГРЪБ
10
в съдебната система злоупотребата с командироването е повсеместна и трайна
|
нерегистриран
04 юни 2019, 00:04
24
-3
До коментар [#9] от "нерегистриран":
Какво "съскане" убедена съм, че поне в два от трите съда, а върха на наглостта и в трите, ако има командировани и същевременно се иска преместване по чл.194. Адм. ръководители са дали съгласието си за това командироване т.е. са казали не сме толкова натоварени, но същественият въпрос е какъв е смисъла за командировката, щом някой мисли, че връщането е "спъване" - единствения отговор е нечестно и задкулисно кариерно израстване.
и командироването е в по-ниско натоварени съдилища, защото в окръжните работата е от 3 до 5 пъти по-малко отколкото е в районните. Спокойно там могат да гледат и по малко повече дела, след като получават повече пари, а не някои тарикати години наред да се скатават в горната инстанция и да заемат щата в долната, без на него да могат да се назначат младши примерно, а колегите им да се скапват от работа. Като искат кариера - на конкурс и да заминават, дотогава - всички по местата си.
9
|
нерегистриран
03 юни 2019, 23:07
21
-2
Какво "съскане" убедена съм, че поне в два от трите съда, а върха на наглостта и в трите, ако има командировани и същевременно се иска преместване по чл.194. Адм. ръководители са дали съгласието си за това командироване т.е. са казали не сме толкова натоварени, но същественият въпрос е какъв е смисъла за командировката, щом някой мисли, че връщането е "спъване" - единствения отговор е нечестно и задкулисно кариерно израстване.
8
|
нерегистриран
03 юни 2019, 20:47
22
-2
До коментар [#7] от "нерегистриран":


Е, стига сте злобяли. Ако бяхте командирован нямаше да съскате така. Трябва ли да се спъваме един друг? Системата се превърна в сборище на лоши хора. Сякаш все се дели нещо.
Не е въпрос на "съскане" , а има много неправда в тази система . Хора , които губят конкурс след конкурс …...си стоят командировани по 5-10 години . Защо им е конкурс - те са като роми на общински терен , живеят си едни 50-100 години в незаконната "къщичка" , пък другите да плащат заеми и ипотеки . "Фактическо положение" .
Командироване , местене , а конкурси няма . Пълна свинщина . Чудесно е да плеснем с ръце и да се прегърнем ….но не и ако единия прее..ва другия . Няма как да стане .
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно