Елиф Шафак призова турските интелектуалци да се обявят срещу наказателното преследване срещу автори
Миналата седмица известен писател и издателят му бяха задържани в южната ни съседка заради книга, в която се описва педофилска сцена
Елиф Шафак призова турските интелектуалци да се обявят срещу наказателното преследване срещу автори

Елиф Шафак

Къде минават границите между морала и свободата на автора да опише каквото реши в литературно произведение? Този въпрос отново се повдигна след решението на турски съдебни власти за наказателно преследване срещу автори на художествени романи. Известната писателка Елиф Шафак, която живее в Лондон, призова в неделя турските си колеги по перо да се обявят срещу наказателното преследване за написаното в книги. По-рано Шафак и друга популярна турска писателка – Айше Кулин – бяха залети от вълна от критики в социалните мрежи в Турция. Потребители призовават властите да ги разследват заради пасажи в творбите им, които считат за непристойни, съобщи БНР.

Миналата седмица в Турция авторът и издателят на книга, в която се описва педофилска сцена, бяха задържани. Авторът на романа "Зюмрют апартманъ" Абдуллах Шевки беше задържан, а издателят на книгата Алааттин Топчу се предаде сам в полицията в Анкара, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения от прокуратурата. Ден по-късно и двамата бяха освободени под гаранция. Авторът се защити, че пише в традицията на американския "вулгарен реализъм".

Според турски адвокати и министерствата на културата и на семейството и социалната политика подобни книги са вулгарни, могат да засегнат нравственото и психологическо развитие на децата и подбуждат към сексуални престъпления.

Директорката за Великобритания на международната писателска мрежа ПЕН Антония Байат, цитирана от "Гардиън", заяви, че организацията е "дълбоко обезпокоена" от атаките срещу Елиф Шафак. През 2006 г. Шафак беше съдена и оправдана заради определянето на масовата гибел на арменци през 1915 г. като "геноцид" в книгата си "Копелето на Истанбул".

Според някои оценки на международни организации около 15% от момичетата в Турция, предимно в югоизточните кюрдски райони, се женят, преди да навършат 18 години.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно