Политици и адвокати обсъдиха отпадане на съкратеното следствие при убийство, изнасилване и тежка телесна повреда
Близки на убитата Виктория Маринова от Русе призоваха за изменения в НПК
Политици и адвокати обсъдиха отпадане на съкратеното следствие при убийство, изнасилване и тежка телесна повреда

Близки и колеги на 30-годишната Виктория Маринова от Русе, която бе изнасилена и убита по особено мъчителен начин от 21-годишния Северин Красимиров, предлагат изменение в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Това съобщи Андрей Желязков - адвокат на близките на Виктория.

По време на срещата с трима русенски депутати - Андриан Райков, Искрен Веселинов и Пенчо Милков, с председателя на Адвокатската колегия в Русе Людмил Павлов и с юриста и общински съветник Иво Пазарджиев, Желязков уточни, че предложението е свързано с изменение на чл. 369а от НПК, съобщи dir.bg. По думите му при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, както и при престъпления против половата неприкосновеност, съкратено съдебно следствие да се допуска само след съгласието на всички страни - прокуратура и частен обвинител, ако има конституиран такъв.

Според участниците в срещата решението за евентуална промяна трябва да бъде взето след задълбочено обсъждане и в него да участват представители на съда и на държавното обвинение.

В рамките на срещата Павлов обясни, че факторът време е този, който убива едно дело. "Става дума за голям брой доказателства - за томове. Така дадено дело може да приключи и след 9-12 години. В конкретния случай е по-добре да се получи едно качествено и бързо правосъдие, макар и с редукция на наказанието с една трета, отколкото да влезем в спирала, например от шест, десет, дванайсет години, чийто край не е ясен. Моето виждане е, че ако се стигне до законодателна инициатива и промени, те трябва първо да се съобразят както с политическите сили и с представителите на българския народ в парламента, така и с тези, които правоприлагат и работят всеки ден с НПК. Всичко трябва да се обмисли много прецизно", каза Павлов.

Близките и колегите на Виктория Маринова заявиха, че предстои да бъде организирана нова среща, на която темата да бъде дискутирана отново.

Окръжният съд в Русе даде общо 30 години затвор при първоначален строг режим на убиеца на Виктория Маринова - Северин Красимиров. Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като той призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Хорист :)
|
нерегистриран
03 юни 2019, 18:01
3
0
Не са му намалили с 1/3 наказанието, а не са му наложили наказанието доживотен затвор (включва и без замяна)...Иначе излиза, че в Бг дават по 90 г. Лишаване от свобода.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно