Софийска градска прокуратура посрещна 100 ученици от столични гимназии за възстановка на съдебен процес
Гост на събитието е била и Даниела Машева от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
Софийска градска прокуратура посрещна 100 ученици от столични гимназии за възстановка на съдебен процес

СГП бе домакин на възстановка на съдебен процес, снимка:ПРБ

Ученици от три столични училища участваха във възстановка на реален съдебен процес, завършил с осъдителна присъда за отглеждане и разпространение на марихуана, както и за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Събитието бе проведено в зала "Тържествена" на Съдебната палата и бе организирано от Софийска градска прокуратура (СГП), съобщиха от държавното обвинение.

Това е заключителната инициатива по Образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", в която от 3 години магистрати от СГП предават познания за работата на прокурора, съдията, адвоката както и информация за структурата и функциите на съдебната власт на ученици на различни възрасти. В инициативата са се включили над 100 ученици от 28-о СУ "Алеко Константинов", 135-то СОУ "Ян Амос Коменски" и 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов".

Прокурор Албена Рачева и следователите Капка Милева и Катерина Александрова са подготвили казуса за учениците. Младежите са облекли тоги и са влезли в ролите на съдия, прокурор и адвокат. Други участници в симулирания процес са били в ролята на подсъдими, вещо лице и свидетели. Съдействие за реалистичното представяне е оказала и Емилия Русинова – ръководител на СГП.

"Нашите приятели ученици положиха усилия да разберат същността на престъплението. Така също оцениха неговата опасност за тях самите и за тази, която биха причинили на техните близки. Надявам се да сме постигнали определена възпитателна цел, както за тях така и за техните връстници", заявила е прокурор Русинова и е допълнила, че се надява да продължат с подобни инициативи, "които спомагат за укрепване самосъзнанието на подрастващите".

Гост на събитието е била Даниела Машева – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която е връчила на всички грамоти за участие в Образователната програма и значки с логото на кадровия орган. Тя е поздравила младежите за показаните от тях добри познания за съдебния процес, както и за отношението и артистичността, с които са направили възстановката.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно