Полиция нахлу в австралийската национална телевизия
Австралийската полиция нахлу и обискира централата на националната телевизия ABC, заради статии с класифицирана информация, съобщава Би Би Си. Полицията пристигнала със заповеди с имената на двама журналисти и новинарският директор Гавин Морис. Телевизията протестира срещу това "нападение". Съобщава се, че действията на полицията са свързани със статии за предполагаеми нарушения на австралийските сили в Афганистан.
 
Ден по-рано полицията претърси дома на журналист на News Corp за предполагаемото изтичане на класифицирана информация, при шпионаж на граждани от страна на правителството.
 
Според АВС, нахлуването се отнася за поредицата от разследвания от 2017 г., известни като "Афганистански файлове", които "разкриват твърдения за незаконни убийства и неправомерно поведение на австралийските специални сили в Афганистан".
 
Телевизионният оператор каза, че поредицата е "базирана на стотици страници от тайни документи на отбраната, изтекли в ABC".
 
Журналистите от ABC споделяха всичко, което се случва, откакто сутринта пристигна австралийската федерална полиция (AFP). Според изявление на полицията не били планирани никакви арести. В изявлението се казва още, че заповедта "не е свързана" с претърсването във вторник и е "във връзка с твърдения за публикуване на класифициран материал""Заповедта за претърсване се отнася до сезиране, получено на 11 юли 2017 г. от началника на отбранителните сили и тогавашния действащ секретар за отбраната", посочиха още властите.
 
Телевизионният оператор публикува изявление в отговор на нападението, цитирайки изпълнителния директор Дейвид Андерсън, който коментира: "Това поражда легитимни опасения относно свободата на пресата".
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно