Обновена  06 юни 14:25
Бойко Борисов предлага субсидията за партиите да е 1 лев за глас
Икономията за бюджета за 2019г. ще е 16-18 млн. лева, заяви финансовият министър Владислав Горанов
Бойко Борисов предлага субсидията за партиите да е 1 лев за глас

Владислав Горанов, министър на финансите

Партийната субсидия да бъде по 1 лев на глас. Това е предложило правителството, обяви премиерът Бойко Борисов след среща с парламентарната група на ГЕРБ, на която присъства и финансовият министър Владислав Горанов. Предвижда се промяната да влезе в сила от 1 юли.

"Вчера входирахме в парламента предложение на Министерски съвет за нов закон, с който числото 11 става 1", каза Борисов. "Надявам се всички да го подкрепят. Вкарваме закон за един лев субсидия. Да видим тогава как ще се оправят партиите, как ще плащат на социолози, политилози и т.н. Няма да позволя повече никой да се упражнява върху ГЕРБ", добави той.

"Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране, че да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно с популистки ходове можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела", коментира и финансовият министър .

След намаляването на субсидиите на партиите на 1 лв. за глас от 1 юли, икономията в бюджета за 2019 г. ще бъде около 16 млн. лв, каза още Владислав Горанов.

"Ние се страхуваме от зависимост, затова сме подкрепяли досега това ниво на партийни субсидии. Но след като колегите от другите партии не се страхуват, ние не сме по-лоши от тях, ще се справим", заяви министърът.

По-късно парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене с 10 гласа "за" промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. Народните представители от "БСП за България" отказаха да участват в гласуването.
 
Намаляването на субсидията на 1 лв. е популизъм с много тежка цена за българската демокрация. Това каза зам.-председателят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от ДПС Йордан Цонев по време на заседание на комисията. "Позицията на ДПС относно намаляването на субсидиите на 1 лв. е неизменна от 2001 г., когато е въведено бюджетното финансиране на партиите. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарсите. Трети вариант няма – третият вариант е лъжи пред обществото", заяви Цонев. Той посочи, че всякакви спекулации на тази тема са популизъм. "И понеже ДПС беше обвинена тези дни в популизъм заради данъците – но точно ДПС е направила така, че преките данъци да бъдат 10%. Така че нашата инициатива не беше популизъм. Но това, което в момента се прави, е популизъм с много тежка цена за българската демокрация. Ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчестия бизнес", каза още той.
 
Цонев посочи, че иначе партията приветства, че се предвижда парите да отидат за изграждане на ясли и детски градини. "Това отново е инициатива на ДПС, наша е и инициативата за книгите", подчерта той. Цонев заяви, че още при въвеждането на квадратчето "не гласувам за никого" ДПС е сигнализирала, че това няма да доведе до нищо добро. "Това, което се предлага в момента, е безумно и с много лоши последствия за България", каза още той.

Парламентът прие да спре надписването на партийните субсидии

 

С пълно мнозинство от 170 гласа „за“ Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за политическите партии, внесени от Министерския съвет. Те предвиждат спиране на надписването на субсидиите над 11 лева на глас и възстановяване чрез приспадане от следващите траншове на надвзетите суми за последните три години.

 

Според вносителите с приемането на текстовете няма да бъдат необходими допълнителни бюджетни средства, като ще се направи икономия на бюджетни средства и субсидиите се фиксират в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. При така предложената промяна общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лв, като икономията би възлязла на 14,5 млн. лв., ако този начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции бъде отнесен за периода от 26 май 2016 г. до изплатената към 30 април 2019 г. субсидия.

 

Народното събрание отхвърли предложението на политическа партия "Воля" държавна субсидия да се предоставя само на политически партии и коалиции, които са парламентарно представени.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно