Цветан Василев плащал за провал на разследването на фалита на КТБ
Укриващият се банкер дал пари на собственика на сайт Огнян Стефанов за пропаганда, разкри още свидетелят на прокуратурата Бисер Лазов
Цветан Василев плащал за провал на разследването на фалита на КТБ

Цветан Василев, снимка: архив

Над 1 млн. лева платил банкерът Цветан Василев, за да избегне разследването за фалита на КТБ. Това се разбра от показанията пред Специализирания наказателен съд на основния свидетел на прокуратурата по делото - Бисер Лазов. По собствените му думи той осигурил парите на няколко транша по заповед на Василев. Всичко започнало, когато банкерът получил призовка от следователката Надежда Куюмджиева, а случаят бил на досъдебна фаза, съобщи бТВ.
 
Василев взел сам решението КТБ да бъде поставена под надзор. Алтернативата е била банкерът да осигури със свои средства капитализация за 1,5 млрд. лв или да поиска финансова помощ за тази сума, съобщава БНТ, позовавайки се на показанията на Лазов.
 
През май 2014 г., около месец преди КТБ да бъде поставена под "особен надзор", изпълнителните директори на банката са били призовани в следствието на разпит по разследване за източването на финансовата институция. Призовка да се яви при следовател Надежда Куюмджиева е получил и самият Цветан Василев и така той разбрал, че състоянието на банката се разследва. 
 
Бисер Лазов разкриоще, че тогава банкерът му възложил чрез собственика на информационен сайт Огнян Стефанов да се свърже с адвокат Лазар Карадалиев и да организира среща в кабинета му. "Това, което е получил като информация от адвокат Карадалиев е, че познава следовател Куюмджиева и тя ще свърши работа", каза наблюдаващият прокурор Даниела Начева. Според показанията на Бисер Лазов било обяснено, че решаването на проблема с разследването си има цена. Тогава Цветан Василев бил разпоредил веднага да се осигурят парите от главната каса на банката. "Една сума от 20 000 евро е била осигурена в кабинета на Цветан Василев, в който са присъствали Огнян Стефанов и Карадалиев", допълни Начева.
 
Бисер Лазов разказа още, че в началото на юни 2014 г., преди поредна среща с Огнян Стефанов и адвокат Лазар Карадалиев, Цветан Василев наредил от касата на банката в кабинета му да се осигурят още пари. "На два пъти са били осигурявани от по 250 000 евро и 200 000 лева", описа случилото се Начева. На среща между четиримата, Василев се обърнал към Лазов и му казал да излезе за малко от кабинета. Когато Бисер се върнал, парите вече ги нямало. По този начин, според Бисер Лазов, за две седмици Цветан Василев е дал на Стефанов и Карадалиев общо 520 000 евро и 200 000 лева, които са взети от касата на КТБ.
 
Хората на Василев били изненадани, че на 13 юни полиция, разследващи и прокурори влизат в банката и изземват документи. Същата сутрин Карадалиев предупредил Лазов за акцията. Карадалиев се обърнал към Лазов с думите: "Днес ще бъдем нападнати". Тогава Лазов го попитал какво да прави, а адвокатът казал да отива в офисите на бул. "Цар Борис III"  и да чака атаката от полиция и прокуратура. Когато отишъл, Лазов заварил там само счетоводители и юристи, които запечатвали с лепенки на адвокатска кантора някои от помещенията и носели документи, пише в-к "24 часа"
 
Цветан Василев тогава бил в Солун и на следващия ден повикал Лазов при себе си. "И съответно му е била дадена задача да осигурява когато е необходимо средства на Огнян Стефанов и на Карадалиев за обезпечаване на възникнали проблеми по воденото досъдебно производство", разясни показанията на свидетеля прокурорът.
 
Бисер Лазов разказа още, че от август 2013 г. до март 2014 г. Цветан Василев е дал над 350 000 лв. на Огнян Стефанов на ръка. Срещу тях трябвало да се осигуряват положителни публикации за укриващия се банкер и злепоставящи за врагове на банкера. 
 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно