Прокурорската колегия отказа да повиши оценката на обвинителка с над 50% отменени откази за досъдебни производства
Желанието на Виолета Христова бе кадровиците да не взимат предвид при атестирането й периода, в който се е върнала на работа след майчинство
Прокурорската колегия отказа да повиши оценката на обвинителка с над 50% отменени откази за досъдебни производства

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да повиши атестационната оценка на прокурор Виолета Христова от Софийска районна прокуратура (СРП). Обвинителят не се яви пред кадровиците за изслушване, но и не бе депозирала молба възражението й да бъде разгледано изрично в нейно присъствие.

Основното възражение на прокурор Христова срещу комплексната й оценка е за това, че при атестирането са взети предвид върнати от съда актове и отменени откази за образуване на досъдебни производства за периоди, които самата тя не счита за релевантни към общото качество на работата й. Такъв отрязък от време, според нея, е този, в който се е върнала на работа след отпуск по майчинство.

Желанието й е Прокурорската колегия да повиши оценката й от "добра" в по-висока такава, както и при атестационната оценка да не се взимат предвид определени, посочени от нея преписки. Това според Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия обаче е недопустимо, защото магистратите не могат сами да избират периода и актовете, който да се взима предвид при оценката им. Освен това, според КАК, върнатите от съда актове на прокурор Христова надвишават средното за страната ниво, а отменените откази за образуване на досъдебно производство са повече от 50 %.

С 9 гласа "за", възражението на прокурор Христова бе оставено от ресорната колегия към кадровия орган без уважение, а оценката от периодичното й атестиране остана "добра".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно