ВАС окончателно отмени повишението й в Наказателна колегия на ВКС
Членът на КАК Бонка Янкова няма да стане върховен съдия
Участието на съдията в Комисията и явяването й в конкурса противоречи на етичните норми, смятат върховните магистрати
Членът на КАК Бонка Янкова няма да стане върховен съдия

Тричленен състав на Върховия административен съд (ВАС) отмени повишаването на съдия Бонка Янкова от Окръжния съд в Търговище в Наказателна колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Делото във ВАС беше образувано по жалба на съдията от Военно-апелативен съд Румен Петков, който също участва в конкурса, против решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с което в Наказателна колегия във ВКС бяха повишени първите четирима в класирането - Красимира Медарова, Невена Грозева - Недева, Надежда Трифонова – Велева и Бонка Янкова.

Назначението на съдия Янкова от окръжно ниво директно във ВКС, както и фактът, че членува в Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия на ВСС, предизвикаха дебат и разнополюсни мнения и сред самите кадровици. Стигна се дори до там, че Съдийската колегия да влезе в принципен спор относно значението на понятието "конфликт на интереси". Накрая, кадровиците все пак се обединиха, че съдиите, които са членове на КАК, и междувременно участват в конкурсна процедура, се намират в конфликт на интереси.

С настоящото си решение тричленният състав от ВАС очевидно припознава дефиницията на Съдийската колегия и е отменил решенията, с които на основание чл. 160, във връзка с чл. 193, ал. 3 от ЗСВ Бонка Василева Янкова - съдия в Окръжен съд – Търговище е повишена в длъжност "съдия" във Върховен касационен съд - Наказателна колегия, с ранг "съдия във ВКС и ВАС".

В мотивите за отмяната на решението на кадровиците е записано, че "участието на члена на КАК към СК на ВСС Бонка Янкова в конкурс за повишаване в длъжност "съдия" във ВКС – наказателна колегия и съответно назначаването й на позицията, за която кандидатства противоречи на етичните норми, които следва да се спазват за прозрачното и справедливо провеждане на конкурсите за кариерно израстване. Участието на член на КАК в конкурс, докато е член на комисията, води до нарушение на административнопроизводствените правила за този кандидат във всеки един етап - от откриването на конкурса до окончателното гласуване на всички участници. Нарушението е съществено, тъй като член на КАК (помощен орган на решаващия в случая административен орган-СК на ВСС) участва в конкурс, който е организиран и проведен от този орган".

Преписката се връща на Съдийската колегия за приключване на конкурсната процедура, съобразно мотивите на състава. Решението не подлежи на обжалване.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
18
|
нерегистриран
16 юни 2019, 13:35
6
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17
Красимир Георгиев
|
нерегистриран
16 юни 2019, 11:44
5
-2
До коментар [#15] от "Васил Гатов до № 14 :Гатов,изказал си се крайно неподготвен!От твоя коментар следват само въпроси към теб.Ти се досещаш !

16
|
нерегистриран
14 юни 2019, 20:48
5
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
Васил Гатов до № 14 - ВКС
|
нерегистриран
14 юни 2019, 19:38
8
-8
Не знам колега ли си, но според теб кой трябва да отиде след съдията от Търговище? Ти ли? Излез най - напред от анонимността и застани с името си, за да ти отговорим подобаващо. Но явно си мишка и се страхуваш. Ти не познаваш колегата от Военен съд, защото ако го познаваше щеше да се срамуваш от въпроса си. Аз го познавам много добре и се радвам, че съдия като него отиде във ВКС. Защото той между другото вече е там, но ти и това явно не знаеш. Интересно какво ли знаеш, щом се страхуваш или по - скоро се срамуваш да застанеш с името си. Кажи кой си и тогава чакай коментари. Аз съм застанал с името си и чакам твоя коментар. Дано да преодолееш страха и срама си. Но аз съм сигурен, че няма да го направиш, защото както казах по - горе, ти си една жалка мишка и не можеш да стъпиш на малкия пръст на колегата от Военен съд Пловдив. Той се спечели конкурса и вече е във ВКС. На него пожелавам успех, а на теб много ти здраве...
14
ВКС
|
нерегистриран
14 юни 2019, 18:45
8
-3
Никой не коментира, кой отива във ВКС след съдията от Търговище, а това е съдия от Военен съд Пловдив! Чакам коментари!
13
|
нерегистриран
14 юни 2019, 14:43
9
-5
поздравления за вас
12
До Бонка Дачева, предс на как
|
нерегистриран
14 юни 2019, 08:52
13
-7
Отменен конкурс за вкс, браво, че Вас намери доблестта да вземе това решение, което всс не посмя!!!
11
До Бонка Дачева, предс на как
|
нерегистриран
14 юни 2019, 08:52
10
-8
Отменен конкурс за вкс, браво, че Вас намери доблестта да вземе това решение, което всс не посмя!!!
10
|
нерегистриран
14 юни 2019, 08:46
22
-2
Колежката вероятно е качествен юрист, но избра некачествен способ за кариерно развитие. Може и приятелките и от комисията да са я подвели, че ще мине тихомълком.
9
Someone
|
нерегистриран
13 юни 2019, 21:36
7
-1
Прочетох решението и нещо не ми става ясно. Процедурата за провеждане на конкурса ли е нарушена (Основателно е възражението на жалбоподателя по отношение на това, че участието на Б. Янкова в качеството й на член на КАК и едновременно с това кандидат в конкурса, представлява съществено нарушение на административнопроизводствените правила.) или Б.Янкова не отговаря на изискванията на чл. 162 и чл. 185, Ал. 1 от ЗСВ ( Според чл. 186, ал. 5 от ЗСВ, съответната колегия на Висшия съдебен съвет не одобрява кандидат, за когото е установил, че не отговаря на изискванията по чл. 162 и чл. 185, ал. 1, като на негово място включва следващия класиран кандидат.)? Мисля, че това са различни основания.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно