Цацаров разкри: Мъж от Северна Африка радикализирал момчето от Пловдив
16-годишният тийнейджър от Пловдив е вербуван от човек от арабски произход от страна от Северна Африка, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Разследването е установило целия контакт между двамата и всички етапи, през които е минал той. Главният прокурор подчерта, че е трудно да се установи дали зад профила на вербовчика стои човек с това име, или е ползвана фалшива самоличност.
 
Иначе комуникацията по интернет е започнала с начално въвеждане в ценностите на исляма, който е мирна религия, подчерта Цацаров. Освен това на момчето били обяснявани основните стълбове на исляма, като в един момент се стигнало до самостоятелно решение от страна на тийнейджъра да приеме тази религия. Това обаче така и не станало, тъй като ученикът извършил обреда сам, в домашни условия.
 
След това обаче вербочикът преминал на следващия етап, в който му разяснил какво е задължението на всеки истински мюсюлманин – то градирало от това да твори добро всеки ден до унищожаване на неверници, обясни още Цацаров. Последвало изпращането на клипове с екзекуции на "Ислямска държава", които обаче първоначално предизвикали отвращението на момчето. След това обаче ученикът получил съобщение, в което било написано: "Да, това е лошо нещо, но е задължение на всеки мюсюлманин и един истински вярващ в живота си трябва да унищожи поне един неверник". Последвали инструкции за изготвянето на бомби, които тийнейджърът изпълнил. Когато тези бомби били открити от полициите, експертиза на СОБТ установила, че те представляват "пълна готовност за използване на самоделно взривно устройство".
 
"Детето не е терорист. Не знам дали то би се подчинило на инструкция да занесе бомбата и да я остави някъде. Въпросът е дали е щяла да издържи детската психика", обаче подчерта главният прокурор.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно